A híres koppenhágai étterem, aminek a gyorskajája többeket vonz, mint a fine dining

arculatváltás
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 23. 19:26

Május végén a koppenhágai Noma étterme bejelentette, hogy legközelebb akkor nyit ki újra, mikor Dánia megadja az okét az éttermek számára, hogy azok újra a megszokott keretek között fogadhassák a vendégeiket. De az éttermi élmény azóta rendesen megváltozott. A több fogásos és kóstolómenük eltűntek, ahogy a megbízható asztalfoglalások is.

Forrás: Noma / Facebook.com

Összegyűjtve a pro és kontra érveket, illetve figyelembe véve, a 85 fős személyzet sorsát, és hogy a Noma mennyire függ a szezonalitástól, René Redzepi séf és tulajdonos úgy döntött, hogy fog és mindent leegyszerűsít. Ahelyett, hogy megnyitotta volna magát az éttermet, pop-up burgerezőt csinált a Noma hátsókertjéből, ahol hamburger és sajtburger voltak az étlapon egy borlappal kísérve.

Ugorjunk az időben hat hónapot előre. Redzepi végül úgy döntött, hogy a pop-up "falatozót" állandó étteremmé alakítja, főleg azért mert a burgereiért az emberek képesek voltak 3 órát is sorban állni - olvasható a FoodandWine cikképen. Az online magazin megemlíti a Guardian-t is, ami szerint a Noma naponta körülbelül 2400 hamburgert adott el, és mindössze öt hét alatt több vendéget fogadott, mint a "rendes" étterem az elmúlt hat évben együttvéve.

Az új vendéglátóhelyet a POPL névre keresztelték, amely a latin "populus" szóból származik, és "emberek közösségét" jelenti. A menü a nyári pop-up elindulása óta csak egy kissé bővült: a POPL-ben sajtburgert, hamburgert, vegán hamburgert és vegetáriánus hamburgert szolgálnak majd fel. Mind a négy 145KR-ba (több mint 6000 forint) kerül, ha helyben fogyasztják és 110KR-ba, ha elvitelre kérik.

A húspogácsák Dánia nyugati partjának három gazdaságából származnak, ahol szabadon tartott szarvasmarhákat tenyésztenek, míg a vegetáriánus és vegán válzotatoknak fermentált quinoa az alapja. Érdekesség, hogy a hús nélküli hamburgerek a nyár folyamán gyakran gyorsabban elfogytak, mint a marhahúsosak. A séf fel is vett egy extra alkalmazottat, aki a quinoa erjesztésével foglalkozik, hogy a POPL, ami a tervek szerint december 3-án nyit, tudja hozni az elvárt húsmentes burger mennyiséget is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.