Ha esetleg megenné a karácsonyfát, itt talál hozzá recepteket

recept
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 02. 19:21

Julia Georgallis brit kézműves pék és szakács 30 receptet tartalmazó szakácskönyve, a How to eat your christmas tree (Hogyan fogyaszd el a karácsonyfát) még októberben jelent meg, és olyan ételeket sorakoztat fel, melyben a fenyőfa egyes részei is felhasználhatók - számol be róla a smithsonianmag.com.

Forrás: Jerzy Górecki/pixabay.com

Georgallist elsősorban a környezettudatosság vezette a gyűjtemény összeállításában, a kidobott karácsonyfa ugyanis meglehetősen nagy ökológiai lábnyommal rendelkezik, ha nem hasznosítjuk újra. Persze, ezt más formákban is megtehetjük, például mulcsot vagy fatárgyakat készítve belőle. De azért jöjjön egy kis ízelítő a receptekből, méghozzá a pácolt hal.

Hozzávalók:
2 kg halfilé
350 g fenyő- vagy fenyőtű
770 g nádcukor
500 g konyhasó
2 apró cékla, lereszelve
3 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Vágjunk le néhány ágat a fáról, majd mossuk le őket hideg, folyó vízben, hogy megszabaduljunk az összes lehetséges szennyeződéstől. Tartsuk az ágat fejjel lefelé egy tál fölé, és vágjuk le a tűleveleket egy ollóval felfelé haladva. Ezután érdemes még egyszer megmosni a tűleveleket, mielőtt felhasználnánk őket.

A páchoz keverjük össze a cukrot, a sót, a reszelt céklát, a citromhéjat és a tűleveleket. Helyezzünk fóliát egy sík felületre, majd szórjunk rá vastagabb réteget a keverékből, ügyelve arra, hogy nagyjából egy szelet hal hosszának és szélességének feleljen meg. Fektessük a halat erre a rétegre, majd a filé tetejét és oldalait is borítsuk be a páccal, majd szorosan tekerjük be a fóliába, ügyelve arra, hogy a keverék mindenhol befedje.

Helyezzük a halakat egy tepsire vagy tálra, nehezék alá, és tegyük hűtőbe 24-36 órára. A pácolási folyamat felénél fordítsuk meg a halat. Amikor lejárt az idő, mossuk le a pácot, és már fogyaszthatjuk is a halat. (A recept sütést nem ír, azt javasolja, fertőtlenítésként fagyasszuk le a halat a pácolás előtt, amellett, hogy a só hatásaiban is bízunk, de persze aki jobban szereti a hagyományos és biztonságos eljárásokat, az meg is sütheti a halat.) A fenyős befőtt és jégkrém receptje szintén megtalálható a cikkben, aki pedig még ennél is jobban beleásná magát a kérdéskörbe, annak Georgallist Instagram-oldalán is érdemes körülnéznie.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.