Visszatérnek a megszokott szüreti időpontok

bor
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 08. 12:14

Minden évben a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és Európa-szerte a szüret.
Idén a legkorábban érő szőlőfajta 1-2 héttel később érik be, mint az elmúlt két évben, így az elmúlt, extrém korai évek után visszatértek a „megszokott" érési időpontok - derül ki a Varga Pincészet sajtóközleményéből.

Forrás: SkyViewAir.com/Pethe Attila/Varga Pincészet

Már hagyománnyá vált, hogy a Csabagyöngyéből készül az első újbor, amely már szeptemberben elérhető lesz a boltok polcain. Európában elsőként a Varga Pincészet kezdte meg a Csabagyöngye szőlő szüretelését a Balaton déli partján, szintén tradíciónak számít, hogy minden évben Ordacsehiben indul a szüret.

Az idei évjárat sok szempontból nehezen indult. A májusi lehűlés, amely a sok éves átlagnál 2℃-kal hűvösebb havi középhőmérsékletet eredményezett, eleve késleltette a fakadást és a fürtmegnyúlást. A Csabagyöngyénél a virágzás is némileg elhúzódott. Ezt követően egy hosszú szárazabb időszak következett. A július elején megérkező csapadék és a sok éves átlagnál jóval több napsütéses óraszám végül kedvezett a bogyók növekedésének, valamint a fürtök beérésének. Mennyiség szempontjából közepes, míg minőség szempontjából szép évjáratot zárhat ez a fajta.

Forrás: kalieden.hu/Fanni Kovacs/Varga Pincészet

Az Ordacsehiben szüretelt mennyiség idén várhatóan 90 000 kg lesz, melyet 5 hektárról vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. A fajtára jellemző, hogy a szőlő eredeti íze az erjedés után is meghatározó marad. Kiváló fröccs-alapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény a kóstolása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.