A Hírös Hét Fesztivál augusztus 23-i Kecskeméti Fiatalok Napján megszállták a várost a kecskék: az egyetem gólyáinak vetélkedői között szerepelt kecskenyájterelés és kecsketejben fürösztés, a nap levezetéseként pedig 542-en ittak egyszerre egy-egy pohár kecsketejet, így megszületett az új világrekord is.
A kecskék központi szerepe nem véletlen a fesztivál palettáján: kecske díszeleg a város címerében, és a hagyomány szerint a 13. században Szent Miklós püspök is kecskét ajándékozott a megtérített hívőknek. A települést már a történelmi adatok is Kecskevárosként említik.
A világrekord-kísérletet tavaly, Kecskemét 650 éves évfordulójához kapcsolódva álmodták meg, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2019-től kezdve minden évben megrendezik majd. Idén már 542-en koccintottak kecsketejes poharukkal a város főterén.
Miért igyunk mi is kecsketejet?
Bár nekünk nem kell világrekordot felállítanunk, de ártani nem árt, ha tehéntej helyett néha kecsketejjel is próbálkozunk, ugyanis:
♦ A kecsketej összetétele jobban hasonlít az anyatejhez, mint a tehéntejhez. Éppen ezért komoly szerepe van immunrendszerünk védelmében.
♦ Bár magasabb a zsírtartalma, mint a tehéntejnek, ezeket a zsírokat könnyebben megemészti a szervezetünk. A belőle készült friss, lágy sajtok kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a keményebbek.
♦ Ezek mellett a kecsketej kiváló fehérje- és kalciumforrás, illetve bőségesen tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, a magnézium, foszfor, nátrium és kálium.
♦ A vitaminok közül pedig megtalálható benne az A-vitamin, a B1-, B2- és B5-vitamin, valamint D-vitamin tartalma is jelentős.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.