Elgondolkodtak már azon miért van más íze egyes ételeknek és italoknak a repülőgépeken? Az oka az, hogy a repülős utazás egy időre megváltoztatja a test kémiáját és ezzel együtt az ízlelőbimbók ízérzékelését is. A végeredmény pedig az, hogy a frissítők sokkal semlegesebb ízűek, se nem édesek, se nem keserűek, de a jó hír az, hogy például a Bloody Mary – paradicsomlé alapú – koktél szuper választás lehet (persze annak, aki szereti.)
Egy kutatás szerint, amikor a repülőgépek elérik a repülési magasságot és csökkenni kezd a kabinnyomás, illetve a páratartalom 12% alá esik, a szárasság és az alacsony nyomás csökkenti az utasok ízlelőbimbójának érzékenységét, főleg az édes és sós ízeket illetően; a felmérések szerint majdnem 30 %-kal. Sőt a kabin levegője a szaglást is befolyásolja, ami pedig szorosan hozzá tartozik az ételek és italok ízének érzékeléséhez - olvasható a lonelyplanet cikkében.
Hogy ezt valahogy kiküszöböljék, a repülőgépi ételeket összeállító szakemberek olyan alapanyagokat válogatnak össze, amik alkalmazkodnak a megváltozott szagláshoz és ízleléshez. Sokszor dolgoznak például olyan ételekkel, amik gazdagok az umami ízben, ami az ötödik íz az édes, a savanyú, a keserű és a sós után. Ez a pikáns íz jellemző a levesekre, főtt húsokra, benne van a gombában, a Worcestershire szószban és a paradicsomban. Így ha legközelebb megszomjaznának egy hosszú utazás alatt a turista vagy a business osztályon, kérjenek egy pohár Bloody Mary koktélt – persze ha szeretik a paradicsomlevet és a vodkát. Ebben az italban ugyanis minden benne van, amire az ízlelőbimbók vágynak a magasban; paradicsomlé, tabasco, Worcestershire szósz, zeller és persze egy kis nyugtató alkohol.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.