Miyazaki marha és aranygaluska két személyre – Megnyitott a Vízház új étterme

harmónia
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 25. 17:21
Gerencsér Dóra

Ott voltunk a Felix Kitchen&Bar megnyitóján tegnap este, mikor a tavaly felújított, és eredetileg Ybl Vízház néven ismertté vált épületegyüttesbe hivatalosan is megérkezett a gasztronómiai és kulturális megújulás.

Forrás: Stiglincz Gábor

Az első, amit észrevettünk, az a több mint 140 éves történelmi épület belsőterének szépsége volt. És bár egy felettébb modern étterem és bár varázsolódott a falak közé, mégis megmaradt az Ybl Miklósra annyira jellemző belső kialakítás, a meghitt alkóvok, a nagy árkádok, amik most ablakokként és teraszfalakként szolgálnak, illetve a plafon különösen részletgazdag festett díszítettsége.

Ahogy végigvezettek minket a házon, érezni lehetett, hogy a megújuláskor mindenki a harmóniára törekedett. Bár elsőre egy kicsit soknak tűnik a díszítettség, idővel minden barátságosabbá szelídül, főleg ahogy elkezdenek érkezni az illatozó ételek és az ötletes koktélok.

De mielőtt még rátérnénk a gasztronómiai újításokra és ízkreációkra, nézzünk szét még egy kicsit az épületben. Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített legendás helyszín már számos funkciót betöltött. Eredetileg szivattyúházként működött – erre utalnak is a Félix arculatában, hiszen a bor és itallap fedelén, valamint a menükön egy hibátlan steampunk embléma jelenik meg kristálypoharakkal és fogaskerekekkel. 2018 tavaszán átadták az Ybl Budai Kreatív Házat, amihez később egy kávézó is csatlakozott, de a patinás helyszín ennél többet érdemelt.

Családias és harmonikus belsőtér Forrás: Stiglincz Gábor

Az ázsiai és a magyar konyhát harmonikusan vegyítő Félix ezt az űrt igyekszik betölteni. És arról, hogy jó úton halad, minket meggyőzött tegnap este. A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett, ízes és illatos ázsiai alapanyagok is szerepet kaptak a Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban.

Az este során és az étlapon olyan ételekkel találkoztunk, mint a Kamcsatkai rák, amely egyedülálló hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín. De rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve olyan raw fogásokat is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést, és natúr formában is ízletesek maradnak. Minket a Szent Jakab kagyló sashimi vett le a lábunkról, amit maracujával és chia maggal tálaltak, de az edamame babbal kísért polip saláta sem hagyott kívánni valót maga után.

Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Stiglincz Gábor

Miközben kóstolgattunk, a séf elmondta, hogy az első- és legfontosabb számára az, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak a konyhában. Ezek beszerzésére pedig egy komoly, több mint 20 beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki.

A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, a kétszemélyes aranygaluska mindenkit levett a lábáról. De a gasztronómiai kínálathoz sokszínű italkínálatra is szükség volt, így a bár több mint 400 különböző spirittel és csaknem 320-féle borral várja a vendégeket, a különleges koktélokról nem is beszélve, amiket április 29-től lehet majd rendelni a bárpultnál.

Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Szemdeff Lőrinc
Forrás: Stiglincz Gábor

Bár a Félix esti koktélozásra és ünnepi vacsorákra termett - amit kiegészítenek az alsó kiállítószinten bemutatott tárlatok, és a jól válogatott zenei aláfestés -, mégis aki reggeli fényben élvezné a Várkert Bazár látképét, az 7:30-tól már egy reggelire is beülhet az étterembe, utolsó rendelését pedig éjjel 11.30-kor is leadhatja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.