Borhoz főzünk: birtokkonyha-borvacsorák a csopaki Márgában

Márga Bisztró
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 06. 14:59
Az őszi időszakra új vacsorasorozatot indított a Szent Donát Birtok és étterme, a Márga Bisztró. November 10-én a balatonfüredi Bistro Sparheltet, és annak borászatát, a Thetis Birtokot látják vendégül.

A gyönyörű balatoni panorámával rendelkező hely koncepciója, hogy konyhája a bort állítja a középpontba, és a séfek minden ételt ahhoz hangolnak. Legutóbb, a sorozat kezdeteként, a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel és éttermével, a Viatorral adtak közös birtokkonyha-borvacsorát.

A csopaki birtokkonyha Travelo

A gasztronómia, akárhogy is nézzük, több egyfajta mesterségnél: szellemi tudomány. Az étel a fizikum, a bor a szellem tápláléka – mint a régiek mondják. A bor a gasztronómiában mindig az első helyen áll, mert nemesebb anyag, mert távlatokat nyit, és magas gondolatokat ébreszt. A komplex mámor-élmény viszont illő ételek mellet teljesedik ki.

" Az étel a fizikum, a bor a szellem tápláléka." Travelo

A filozófia, amit a csopaki Szent Donát birtok konyhája, a Márga bisztró követ, ez. A konyhafőnök Endrédi Zoltán, a kreatív séf Varga Roland, aki a veszprémi Chianti étterem konyháját vezette ennekelőtt. Kettejük munkája nagy csillagegyüttállás: gyermekkori barátok, családjuk hetente jár össze grillezni, borozni, olykor kertet kapálni, a fáról a gyümölcsöt leszedni, és ember még olyan jól nem szórakozott, mikor azt láthatta, hallhatta, hogy a két sármőr séf azon ötletel, vitatkozik, cirkuszol, de végül – jó barátok módjára – megegyezik, hogy a befőzendő birsalmához a Márga konyháján mennyi cukrot és citrosmsavat kell majd adagolni a tökéletes szörp megalkotásához.

Márga terasz Travelo

De mindez csak a felszín. A két séf a mélyben borfanatikus. Számukra elsődleges, hogy a Szent Donát Birtok boraiban megmutatkozó terroir-jelleget a köréjük épített étel nemhogy ne nyomja el, de kontúrozza, mi több, kiemelje azt. Az étterem ebből a filozófiából nem enged, és a séfek, a birtokot vezető borásszal, Kovács Tamással egyetemben álmodtak egy nagyot, és elindítottak egy olyan borvacsora-sorozatot, amely során más borvidékek birtokkonyháival működnek együtt. Olyan éttermekkel tehát, akik saját borászattal rendelkeznek.

Szent Donát Birtok Travelo

Beszélget a gasztronómia szakmája különféle definíciókról, és említ bisztró-konyhát, említ fine-dining-konyhát, de a Márga sem ez, sem az. A kettő közötti vékony, borotvaélnyi ösvényen egykerekezik, ami saját meghatározásuk szerint: a birtokkonyha. Legutóbbi kooperációs estjükön a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és éttermük, a Viator látogatott el hozzájuk bornagykövetükkel, séfjeikkel.

Csopak tetején Travelo

November 10-én egy hozzájuk közeli étterem, a Bistro Saperhelt fog vendégeskedni a Márgában Elek Balázs séffel és a konyhához tartozó borászattal, a Thetis Birtokkal. Impozáns bor- és ételsorra számíthat, aki e napon ellátogat Csopak legtetejére. Foglalni már most érdemes!

Szerző: Németh Richard

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.