Ne csak igya: nézze meg, hogyan lesz bor a szőlőből

citybreak
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 13. 14:51
Érik a szőlő, hajlik a vessző... Nosztalgikus érzéseket kelt Önben ez a dal? Gyerekkorában nem gyötörte a szürettel a család vagy az iskola? Szereti a bort és a borkóstolókat? Szívesen metszene és taposna? Utánajártunk, hol van erre lehetőség.
Hollósy Éva

Szereti a bort, szeret borkóstolóra járni, de ennél közelebb is szívesen kerülne hozzá? Ha úgy nőtt fel, hogy nem nyílt lehetősége eddig szüretelni, ne csüggedjen: a jó mókának álcázott kemény munkáról nem kell lemondania. Persze nem minden pince enged laikusokat a szőlőjébe, ami érthető is, hisz a szőlő épségén múlik a jövője. Akad azonban néhány, amely meghatározott keretek közt szívesen megmutatja a borkészítés első lépéseit.

Disznókő, Tokaj Fotó: Viktor K / Flickr.com

A szüret szó eredetileg a „szűrést" jelentette, azaz a szőlő borrá alakítását, ma már viszont magát a betakarítást értjük rajta. A lényege az, hogy az érett szőlőfürtöket levágják a tőkéről. A szedők régen görbe késsel, kacorral vágták le a fürtöket, ma jobbára szőlőollóval dolgoznak. Ha ez megvan, a következő lépés a szőlőlé kipréselése a szemekből. Ez az a momentum, amiről biztosan él egy kép mindnyájunk fejében: a hatalmas kádba öntött szőlőt taposó embereké. Nos, ez manapság azért már nem teljesen így megy, de azért még így is bőven sok élményben lehet része annak, aki szőlőszüretelésre adja a fejét.

Fotó: Elin / Flickr.com

A szüret társas munka, melyre egész évben készültek a családok, a közösség – mivel ünnepnek számít, általában hagyományos szüreti étrend és a szüreti szokások kapcsolódnak hozzá, többek között a szüreti felvonulás (Badacsonyban öt kilométeres felvonulás volt a hétvégén) vagy a szüreti bál: a Szekszárdi Szüreti Napokon a felvonulás után megválasztják például a „Szüret Táncos Párját". Szüret idején régen bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is kimenőt kaptak. A szüret a múltban hagyományosan szeptember 29-én kezdődött Eger környékén, Miskolc környékén október 18-án, a Dunántúlon pedig október 15-én. Az utóbbi időkben azonban olyan meleg nyarak vannak, hogy a szüret ideje egyre előrébb tolódik a naptárban. Így ha részt szeretne venni egyen, a szeptemberi hétvégéken már útnak is indulhat.

Villányban a Mokos családi pincészet szervez élményszüretet. A szeptember 16-án rendezett eseményen az érdeklődők nemcsak a birtokot járhatják be, de saját kezűleg szüretelhetnek és préselhetnek mustot a leszedett fürtökből. A harmonikaszóra végzett munkát korlátlan rozéfogyasztás segíti, majd a szedők gazdagon megrakott, paraszttálas asztal mellett pihenhetik ki a fáradalmakat. A saját és helyi termelők által készített finomságok elfogyasztása során az ebédelők pompás kilátásban gyönyörködhetnek. További részletek a pincészet honlapján olvashatók.

Így pörögtek a szoknyák Badacsonyban a szüreti felvonuláson 2017-ben Fotó: Folyékony szerelem Badacsonyi szüret 2017 / Facebook

Tokajon a szüret régi népszokás szerint október 15-én, Terézia napján kezdődik. Aznap egy „hatputtonyos faluba", Tarcalra várják a szervezők azokat, akik szeretnének hamisítatlan szüreti hangulatba kerülni. A programban hagyományos szüreti reggeli, szedés, ebéd és elméleti oktatás is lesz. A szedéshez szükséges eszközöket a helyszínen biztosítják (eső esetén a szedés elmarad, de a többi programpontot megtartják). Érdemes megnézni a helyi Terézia kápolnát és a Nyitott Borászati Múzeumot is. Jelentkezés október 10-ig. További részleteket a Tokaj Turizmus honlapján olvashat.

Fotó: Daniel Spiess / Flickr.com

Ha nem is teljesen a szüretelésben, de a folyamatban aktívan részt vehetnek azok is, akik a Wekler családi pincészethez látogatnak el Mecseknádasdra. Az érdeklődők bejárhatják a szőlőhegyet, megfigyelhetik a szedők munkáját és más munkafolyamatokat, és azt is, hogyan kezdődik meg a szőlő tárolása, illetve a must feldolgozása. Hangulatos látványpincében borokat is kóstolhat, szállást pedig foglalhat a pince feletti vendégházban. A pincék kőfalai között egyébként több mint 150 éve készítenek bort.

Szinte borászati gyorstalpalón vehet részt az, aki a mátrai borvidéken található abasári Kővágó pincészetbe látogat el, a vendéglátó szakmai segítséget nyújt ugyanis a szőlészkedésben, borászkodásban. A pincészet a borszőlő egy részét értékesíti is, és a vendég a tőlük vásárolt borszőlőt bogyózhatja és ki is préselheti ott helyben. A szüreti és a szőlőfeldolgozási részvétel mellett lehetőség van borkóstolásra, sajttal, pogácsával, szüreti egytálételekkel, például pincepörkölttel, gulyással.

Fotó: Egri Korona Borház

Ha legalább tizenöten mennének, Egerben a Korona Borház kínál szüreti programot csoportok részére. Az ágyas pálinkás és pogácsás fogadtatás után jön egy kis elmélet, majd maga a szüret. Mindenki szerszámot kap, és beállhat a tőkék közé. A frissen leszedett szőlőt a vendégek darálják és préselik ki, majd rögtön mustot is kóstolhatnak. Ebéd után borkóstolással és csapatjátékokkal kapcsolódhatnak ki a látogatók.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.