Porcelánedényben erjesztett borkülönlegesség debütált

Magyarország
PUBLIKÁLÁS: 2017. július 25. 14:11
Porcelánedényben erjesztett borkülönlegesség debütált

Először szüretelt a tállyai Sípos-dűlőből a SZÓLÓ Fine Wine. Ebből született a most debütáló, több szempontból is különleges bor, a puro, amely a pincészet elkötelezettségét tükrözi a természetesség felé.

Fotó: Furmint Photo Forrás: Travelo

Ideális időpontban sikerült a termelőknek a szüretet elcsípni. A szüretelők külön kérésre csak olyan fürtöket szedtek le, amiben egyetlen botritiszes szem sem volt, így patyolattiszta alapanyag érkezett a pincébe. Ennek köszönhetően a kíméletes egész fürtös préselés után olyan tiszta színmustot kaptak, amit ülepíteni sem kellett. Már a mustban is érezhető volt a kivételes egyensúly.

Az újdonságok után kutatva találtak rá néhány éve egy ausztrál honlapon a puro egyik egyedi vonását is adó „tojásra". Ebben a speciális, 12 mm falvastagságú porcelánedényben egészen máshogy fejlődik a bor, mivel formájánál fogva folyamatosan áramlik benne a folyadék, ezzel alakítva annak textúráját is. A tojás esetében is beszélhetünk mikrooxidációról, ám ennek mértéke kisebb, mint a hagyományos fahordóknál. A purónál fontos szempont volt a folyamatosan lebegő finomseprő, a borász ettől azt várja, hogy hozzájárul a bor hosszabb eltarthatóságához.

Bár a porcelánedényben alacsonyabb a hőmérséklet, a zajos erjedés alatt plusz hűtést is alkalmaztak, 14 fokon ment végbe a fermentáció, lassan, egyenletesen, október végétől egészen februárig. A bor végül szárazra erjedt, összesen 1 gramm maradék cukor van benne.

Fotó: Furmint Photo Forrás: Travelo

A természetességre voksolva szűrés, derítés és kénezés nélkül töltötték le a bort. Az erjedésből visszamaradt szén-dioxid megőrzése érdekében nyomásálló zárást alkalmaztak; jól áll a bornak az extra frissesség.

A puro korlátozott palackszáma miatt kevés helyen lesz hozzáférhető, a pincén kívül elsősorban top éttermekben lehet majd megkóstolni.

A Michelin-csillagos Costes Downtown séfje, a portugál Tiago Sabarigo és Pongrácz Péter head sommelier igazán izgalmas párosítást ajánl a borhoz, hogy kiemeljék a naturális ízeket: érlelt Parmiggiano Reggiano sajtot Kalamata olívával.

Fotó: Miklóska Zoltán / Furmint Photo Forrás: Travelo

A termelőről

A tállyai SZÓLÓ Fine Wine fiatal történet, az első boraikat a 2014-es évjáratból palackozták. A borász tállyai gyökerekkel bír, a szőlő szeretete észrevétlenül ivódott belé gyermekkorában, és bár az egyetem után más irányba indult, de végül mégis hazatért.

Férjével, Éless Tamással 2012-ben kezdtek el szőlőterületeket vásárolni, a legjobb dűlők kiválasztásában a nagymama tapasztalatára is támaszkodtak. A jelenlegi birtokközpont 2014-ben készült el, a szüret már itt zajlott.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.