Ön hol keresné a bor őshazáját? Segítünk, a megfejtés: Grúzia

bor
PUBLIKÁLÁS: 2017. május 30. 16:14
Felfoghatatlanul messzire, a bibliai idők előtti időszakra nyúlik vissza a grúz borkészítés története. És hogy mi a közös Tokajban, a portugál Douro-völgyben, a bordeaux-i St. Emilion tartományban és a grúzok kvevris boraiban? Elmeséljük!

Ha azt mondjuk, hogy a bor meghódította a világot, ugye Ön is egyetért velünk? A legtöbbünk azonban biztosan valahol a Földközi-tenger térségében keresné a borkészítés őshazáját. Száz százalékig nem biztos benne a tudomány, de a jelenlegi legjobb tudásunk szerint itt, a mai Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán által határolt Grúziában készített először bort az emberiség.

Gimnáziumi olvasmányemlékünk, a Gilgames eposz – valljuk be őszintén – a legtöbbünk számára nem egy gyakran forgatott olvasmány. Pedig borász szempontból (is) igen fontos utalásokat tartalmaz: ez az egyik írásos bizonyíték a mai Grúzia területén található borkészítés ősiségére.

Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: www.chateaumukhrani.com

Manapság egyébként felmerült, hogy nem (a mai) Grúziában, hanem Törökország területéről származik az első boros feljegyzés. Több más mellett az is a grúziai eredetre utal, hogy a nyelvükben a bor ghvino, amiből nem nehéz áthallanunk a latin/olasz vino, a francia vin, az angol wine, a német Wein (és a többi) szavakat.

Valóban döbbenetes adat

A világon számon tartott körülbelül 4000 szőlőfajtából mintegy ötszáz a mai Grúziában őshonos. E szerint a világ összes fajtájának egynyolcada ebből, a Magyarországnál kisebb országból származik.

A legendás grúz vendégszeretet

Grúziában készüljünk fel arra, amit például Erdélyben is tapasztalhatunk: addig etetnek-itatnak bennünket, míg ki nem pukkadunk. Sörben nem különösebben erősek, de a házi borkészítés vidéken teljesen magától értetődő, ezenkívül likőrrel, konyakkal is illik kínálni a háziaknak. A grúz pálinka a chacha, amit boltban 40 fokos verzióban vásárolhatunk meg, de házilag rendszeresen erősebbre készítik. Gyakoroljuk az udvarias határozottságot, szükségünk lesz rá!

Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: www.chateaumukhrani.com

Kvevri: borkészítés ősi módra

A szőlő erjesztésére, érlelésére használt kvevris borkészítést az UNESCO 2013-ban a világörökség részéve nyilvánította. Legalább 7000 éves oka volt rá: ennyi évvel ezelőtt készült a legrégebbi kvevri, amelyet a régészek beazonosítottak.

Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: www.chateaumukhrani.com

A kvevri nagy agyagedényt, amforát jelent, amelyben a borok készültek – és készülnek mind a mai napig. Egykor az agyagedényes érlelést az egyiptomiak, a görögök, majd a rómaiak is átvették – tehát az összes nagy ókori civilizáció, amely mind a mai napig befolyással van a kultúránkra. A gallok felelnek a fahordós érlelésért, az ő hatásukra merült feledésbe az agyagedényes.

Az ősi hagyomány ápolását sosem hagyták abba az országban, de a szovjet évtizedek hihetetlen károkat okoztak a kvevris borkészítés terén, miután kényszerítették az országban az ipari termelést, ami silány minőségű, karakterüket vesztett tömegborokat eredményezett. Az utóbbi évtizedben, ahogyan maga egész Grúzia elmélkedik, a régi érlelési eljárás is újra reneszánszát éli. A gasztronómia gyakorlatilag minden területén újra előtérbe kerülnek az iparosodás előtti korok úgynevezett „tiszta" eljárásai, manapság pedig külön romantikája van a valóban ősi módszerek újra felfedezésének – ez alól a szőlészet-borászat sem kivétel. A kvevris borok minden mai trendnek megfelelnek: kézműves termékek, melyek nagy gondossággal, hosszan készülnek, és igazán egyediek.

Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Alexander Imedashvili / AFP
Fotó: Iagos Wine Facebook
Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: www.chateaumukhrani.com

Természetesen ők is tapossák a szőlőt, majd a préslevet és a héjakat az agyagedényekbe töltik. Fahordók (vagy modern acéltartályok) helyett tehát amforákban érlelik a nedűket, és ami még egy kicsit különösebbé teszi az eljárásukat, hogy ezeket a méretes agyagedényeket hagyományosan a földbe ásva tárolják. A fókusz az első heteken van: az első két hétben néhány óránként meg kell kevergetni az amforák tartalmát. Éjjel és nappal is. Ezután egyszerűen csak lefedve érni hagyják a borokat. Az eredmény ennek megfelelően mindig egyedi, ezeknek a boroknak van egyfajta kis nyersessége. A borszakértők, akik ezeket az italokat a maguk sokszínűségében és részletességben igazán értik, úgy írják le az első grúz bor-kóstolást, hogy ilyen élénk aromákkal ritkán találkoznak. Hozzá kell tenni ehhez, hogy Nyugat- és Közép-Európából sem tűnt el végleg ez a fajta készítési módszer, nálunk Tokajban és a környező országokban is készül agyagedényben érlelt bor.

Egyáltalán nem bonyolult kiruccanni Grúziába

Három éve közlekedik Budapestről közvetlen fapados járat Grúziába, de fontos tudni, hogy a Wizzair gépével Kutaiszibe repülhetünk. Ha a főváros, Tbiliszi a célpontunk, oda fapadossal legközelebb Bécsből mehetünk; másik megoldás, ha Kutaiszibe fapadosozunk, és onnan egy körülbelül négyórás reptéri transzferjárattal utazunk a fővárosba. Körülbelül 2000 kilométert fogunk repülni, mintegy három óra alatt.

Egy pohár bor a kivont kardot is letéteti

Ahol sok ezer éves története van a borkészítésnek, ott szólás-mondásoknak is kell születniük. Kíváncsiak voltunk, hogy a grúzoknál milyen bölcsességek születtek a borral kapcsolatban. A furfangos magyar közmondások megértéséhez gyakran ismerni kell a néprajzi hátteret, próbáltuk a grúz gondolkodást is lekövetni. Mint oly sokszor, most is segített a Terebess.

  • Az egér beleesett a boroskancsóba, berúgott, és párbajra hívta az embert – ez egy szinte rajzfilmbe illő jelenet, értjük, hogy valaki megrészegülvén túlbecsüli az erejét.
  • Bor a bornak orvossága – avagy kutyaharapást szőrével!
  • Se nem víz, se nem bor – Se ilyen, se olyan, semmilyen.
  • Egy pohár bor a kivont kardot is letéteti – (jobb esetben).
  • Mindenből az új jó, borból és barátból a régi – bölcs mondás!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.