Magnának hívják a Mátra új, egységes borát

bor
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 07. 13:15
Magnának hívják a Mátra új, egységes borát

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. Ez ellen szeretne tenni a most alakult Magna Mátra szervezet.

A kékfrankosra és a kadarkára fókuszálnak

A nyolc alapító pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) szándéka az, hogy Kárpát-medencei fajtákkal adjanak önálló karaktert a borvidéknek. Ennek érdekében a következő néhány évben arra koncentrálnak majd, hogy megtalálják azokat a hazai vörös és fehér fajtákat, amelyek a borvidék elsődleges arcaivá válhatnak. Ebben kiemelkedő szerepet szánnak a kékfrankosnak és később a kadarkának is, de további őshonos szőlőfajtákkal is kísérleteznek.

Fotó: Magna Mátra

Meggyőződésük, hogy a Mátrai borvidék természeti adottságai kiemelkedőek. A borvidék egészére jellemző jó vízháztartású talajok és a meleg, de nem szélsőségesen forró klíma együttesen aromagazdag, jó egyensúlyú, érett csersavú borokat adnak. De hisznek abban is, hogy vannak különleges értékeket felmutató dűlőik, ezek karakterének felkutatása és kibontása garantálja a fejlődés lehetőségét a borminőség terén.

Van már közös boruk is

Az egységes arculatú BalatonBorhoz hasonlóan, amely a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, a mátrai borászoknak is megvan a saját, Magna nevezetű boruk, aminek el is készítették a szabályozását. A régiós borvidékek egy-egy élükre álló, borászokból álló kis csapat határozott programjával elképzelt felvirágoztatása az elmúlt évek jellegzetessége. Ott vannak például a badacsonyi borászok, akik évek óta azon dolgoznak, hogy régiójuk egységes arculatú lehessen, ehhez jó előre meghatározták a szőlőfajtákat, amelyekkel dolgoznak, a borstílust, amit képviseltek, és a mondanivalót, amit kommunikálnak. De valami hasonló borászati rendszerváltásra készültek néhány éve Somlón is, amely szintén méltatlanul mostohagyerekként kezelt területe volt a Balatoni borrégiónak.

A mátrai borászok szerint az egyediség megőrzésének kulcsa például abban rejlik, ha az egyedi jelleg elfedése helyett érvényesülni hagyják a kizárólag a természet adta értékeket. Ennek érdekében a Magna borok kizárólag Kárpát-medencei fajtákból készülhetnek, tőkénként legfeljebb 1 kg-os terheléssel - olvasható a közleményben.

Egy átmeneti időszak után ezek a borok csak ökológiai szőlőterületről származhatnak, spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával. Az elkészült borokat közös kóstolás után, a tagok legalább kétharmadának jóváhagyásával fogadják el, egy-egy pince évjáratonként legfeljebb egy fehér és egy vörös Magna bort készíthet.

Fotó: Kazsu Attila / Magna Mátra

Elsődlegesen nem marketingcélok vezetik a szervezetet, tudják, hogy még az út elején járnak, és többen kellenek ahhoz, hogy a Mátrát az őt megillető helyre emeljék. Szeretnének tanulni, a borvidék jövője mellett a múltja is fontos, tisztelik a hagyományait.

Nyolc pince vág most bele ebbe a kalandba, de bíznak benne, hogy az irány, amit kijelöltek, mások számára is követendő példának bizonyul, és idővel egyre több hiteles és magas színvonalat képviselő birtok csatlakozik majd hozzájuk. A szervezet első, nyilvános bemutatkozását 2017. március 20-án tartja a Pesti Vigadóban. A kóstolóval kapcsolatos további részletekről a Magna Mátra oldalán olvashatnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.