Egy nap, amikor mindenhol a helyi alapanyagokat ünneplik

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 04. 09:54
Több mint száz országban, több száz esemény keretében ünneplik a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, december 10-én. De itthon már az előtte való napokban is termelői piacon zajló főzéssel, filmvetítéssel és fenntartható alapanyagokból készített borvacsorával készülnek a Slow Food mozgalom képviselői.

A nemzetközi Slow Food-mozgalom, amelynek célja a jóízű, fenntartható és méltányos alapokon nyugvó gasztronómia ismertté tétele, 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Terra Madre, azaz Földanya napját. December 10-én, illetve annak környékén idén is több száz eseményre kerül majd sor szerte a világon, amelyek célja, hogy közös étkezés, filmvetítés vagy oktatóprogram keretében hívják fel a figyelmet a helyi alapanyagok sokszínűségére és fontosságára.

Grafika: Slow Food mozgalom

Tavaly 130 országban szerveztek 846 programot, amelyeken összesen több mint 160 ezer ember vett részt. Carlo Petrini, a Slow Food alapítója szerint: „Az eseménysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kistermelőkre, a felelősségteljesen gondolkodó séfekre, a tudatos fogyasztói magatartásra úgy, hogy a világ számtalan pontján a helyi alapanyagok sokszínűségére és a gasztronómiai tradíciókra koncentrálunk. Ahhoz, hogy globálisan mindannyian jobb táplálékhoz jussunk, és boldogabban élhessünk, a fenntartható, helyi gazdaságok nélkülözhetetlenek. A Terra Madre Napon azért ünnepelünk, mert a Slow Foodnál abban hiszünk, ha meg akarjuk változtatni a világot, akkor azt nem szomorúan, hanem örömtelien tudjuk elérni."

Az itthon zajló programok sora december 6-án, vasárnap a budapesti bulinegyed közepén, egy termelői piacon indul. "Ekkor ismét kezünkbe vesszük a fakanalat és főzünk nektek egy finom ebédet a Szimpla Háztáji Piacon, a Közös Lábos keretein belül. A nap fénypontja a termelői, szezonális, friss, tápanyagban és ízekben gazdag zöldségekből és egyéb hozzávalókból készült Slow food menü"- írják Facebook oldalukon az esemény szervezői, akik összesen 200 adag ételt készítenek, amit dél körül kezdenek osztani adományért cserébe. A felajánlott adományból az ebéd költségeit fedezik, és ebből finanszírozzák a jövő évi működésük egy részét is. Így annak, aki vasárnap ide eljut, nemcsak egy különleges ebédben lesz része, de egyszerre három jó ügyet is támogat, pláne ha még Slow-képeslapot is küld az emeletről.

A következő eseményre december 9-én Sárospatakon kerül sor, ahol a moziban Balla Enikő sajtkészítő előadását követően filmvetítést tartanak. Végül december 10-én a budapesti KiSSBende Bisztróban a Mitiszol? tart vacsorát organikus alapanyagból készített borokkal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.