A Gault&Millau szerint az Alabárdos a legjobb hazai étterem

Magyarország
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 20. 09:23
228 éttermteszt alapján a legjobb étterem az Alabárdos lett, a legjobb kisvendéglő a Fricska Gasztropub, a "vidék étterme" pedig az encsi Anyukám mondta.

Az étterem- és borkalauz anonim szakértők értékelése alapján választotta ki a legjobb éttermeket, borászatokat és konyhafőnököket.

A legjobbak a Gault&Millau alapján:

A 2016-os év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
Az év borászata a Heimann Családi Birtok és
Az év konyhafőnöke 2016-ban Lőrincz György (Babel),
Az év étteremtulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta.
Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar.
Az év kisvendéglője díját a Fricska Gasztropub,
A vidék étterme 2016 elismerést az Anyukám mondta (Encs),
az Alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta.

A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. Idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra (ajánlásokkal a következő területekről: street food, alternatív vendéglátás, cukrászda, kávéház, sörözők), és a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.

Az Alabárdos egyik őszi étele: Tanyasi kacsamell és kacsamáj gerslivel, hibiszkuszos lilakáposztával és almakompóttal Fotó: Alabárdos Étterem, Facebook Forrás: Travelo

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz.

A Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, és hogy tükröt tartson a magyar éttermi és borász világnak.

További célja az, hogy a jó éttermek, borászatok támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.

A kalauz az éttermeknél alapvetően a konyha teljesítményét értékeli. A tesztelő nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A Gault&Millau Magyarország évente jelenik meg, a mostani a negyedik kiadása.

A különböző étteremkalauzokról, és arról, hogy melyiket érdemes komolyan venni, itt olvashat!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.