Utazási magazin

Saját sörrel készül a nyárra a Zirci Ciszterci Apátság

Travelo

Létrehozva: 2015.05.27.

Saját sörrel készül a nyárra a Zirci Ciszterci Apátság

Nyár közepétől kézműves sört készítenek a zirci apátságban, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Zirci Ciszterci Apátság főapátja.

Dékány Á. Sixtus elmondta, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze. A főapát szerint a zirci sörfőzés hagyományaira utal, hogy a zirci arborétumban található tavat Seres-tó néven szokták emlegetni, a mellette álló házat pedig sörháznak nevezik a helyiek. A ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetőbbé tette számukra a húsvétot megelőző heteket. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján indulhatott újra a sörfőzés.

A zirci apátok Fotó: Országos Széchényi Könyvtár / Indafotó

Az apátságban háromféle sört állítanak majd elő, ahol kóstolásra és vásárlásra is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék. A Zirci apátsági sör nevet viselő első palackokat július elején vehetik kézbe az érdeklődők – mondta a főapát, hozzáfűzve, hogy a főzde a nagyközönség számára is látogatható lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek