Jövő májusban Budapesten rendezik a legmenőbb szakácsverseny európai döntőjét

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 30. 14:18
Jövő májusban Budapesten rendezik a legmenőbb szakácsverseny európai döntőjét

Kiváló bemutatkozási lehetőség a magyar gasztronómia számára a világ legrangosabb szakácsversenye, a 2017-es Bocuse d'Or európai döntője, amelyet Budapesten rendeznek meg 2016. május 10-11-én, húsz ország séfjeinek részvételével – írja az MTI.

A Bocuse d'Or mezőnye a nemzeti selejtezők után a kontinentális döntők legjobbjaiból áll össze: jövőre 11 séf jut tovább Budapestről a 2017-es lyoni világversenyre. Az európai döntő indulóinak 5 óra 35 perc alatt egy hús-és egy halételt kell prezentálniuk. A nyitott boxokban, közönség előtt dolgozó séfek hazájuk kulináris értékeit népszerűsítik, miközben kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak. A végeredményről a résztvevő csapatok elnökeiből álló kóstoló zsűri, valamint a nemzetközi szervezőbizottság tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló konyhai felügyelő zsűri dönt.

A 2015-ös verseny magyar indulója, Molnár Gábor (jobbra), és segédje, Pohner Ádám (balra) Fotó: Dívány / Dívány

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke a szakácsverseny sajtótájékoztatóján elmondta: Bécset, Londont, Lódz-ot megelőzve sikerült Budapestre hozni az európai döntőt, amelyet a Hungexpo területén rendeznek meg 300 millió forintos költségvetéssel, a Sirha Budapest gasztronómiai szakkiállítás keretében.

Magyarország először 2013-ban vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében, Széll Tamás a 10. helyen végzett, Molnár Gábor pedig idén a 13. helyet szerezte meg. Az európai döntő most kiváló lehetőséget nyújt az előrelépésre, miközben Magyarország felhívhatja a figyelmet gasztronómiájára, minőségi termékeire és kulináris örökségére – hangsúlyozta.

Hamvas Zoltán elmondta, hogy a tervek szerint májusban teszik közzé a magyar pályázatot, majd a szeptemberi selejtező és a novemberi elődöntő után, 2016. február 18-án a legjobb hat versenyző közül választják ki azt a séfet, aki az európai elődöntőn Magyarországot képviselheti.

A budapesti Michelin-csillagos éttermek egyre növekvő száma jelzi, hogy "valami nagyon mozgásban van most Magyarországon" – méltatta a város gasztronómiáját a verseny alapítójának fia, Jérome Bocuse is, aki a Sirha Trade Show elnökeként a program lebonyolításának ünnepélyes aláírási ceremóniájára érkezett Magyarországra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.