Világuralomra tör a plasztikszusi

Tokió
PUBLIKÁLÁS: 2014. március 12. 08:36
Japánban járva sok helyütt gondot okoz a turistáknak, hogy nem tudják elolvasni a feliratokat. A legtöbb étteremben azonban nem kell megküzdeniük ezzel a problémával, mivel már a kirakatban ott találják valamennyi fogás tökéletesen élethű plasztikmását. Az ételmodell-ipar Japánban hatalmas biznisz: évente több milliárd jen értékben rendelnek műkajákat az éttermek.

Japánban nemcsak a turisták szeretnek fényképes étlapról rendelni: szinte valamennyi étterem kirakatában ott díszelegnek fogásaik tökéletesen élethű műanyag másai, így a vendégek pontosan tudják, mire számítsanak. A plasztikkaják ugyanis nem egy idealizált hamburgert vagy szusit ábrázolnak, hanem pontos másai a kérdéses étterem fogásainak: a rendelt étel tényleg olyan lesz, mint amit a kirakatban láttunk (bár remélhetőleg kevésbé rágós).

Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty

Régen viaszból, manapság PVC-ből készülnek a megdöbbentően élethű ételmodellek. A műkajaipar hatalmas biznisz Japánban: évente több milliárd jen forgalmat bonyolítanak a gyártásukkal foglalkozó kisebb-nagyobb cégek. Az egyik legnagyobb ételmodell-gyár, az Ivaszaki például évente mintegy 270 ezer egyedi plasztikfogást gyárt mintegy húszezer bel- és külföldi megrendelőjének. Nem ritka, hogy egy étterem az egész étlapját elkészítteti műanyagba álmodva: ennek a költsége több mint egymillió jen is lehet.

A műanyag ételeket nemcsak az éttermek, de a turisták is szívesen vásárolják szuvenírnek. Tokióban a Kappabasi nevű utcán vásárolhatunk ételmodelleket, ahol egyébként minden mást is megtalálunk, ami egy étterem berendezéséhez és üzemeltetéséhez kell: késeket, étkészleteket, konyhai gépeket, éttermi bútorokat és dísztárgyakat is.

A japánul szampuru néven ismert műanyag ételek (nevük az angol mintadarab, sample szóból származik) elismert művészeti ágnak számítanak, készítésükhöz komoly ügyesség és ízlés szükséges. 1980-ban a londoni Victoria és Albert iparművészeti múzeum külön kiállítást szentelt a Maizuru gyárban készített szampuruknak.

Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Koichi Kamoshida / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty
Fotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty

A szampuruk folyékony PVC-ből készülnek, melyeket formára öntenek, majd kézzel festenek, sőt gyakran fel is szeletelnek a nagyobb élethűség érdekében. A megrendelő étterem fényképeket küld fogásairól, a szampuruművész pedig igyekszik minél tökéletesebben reprodukálni azokat.

A plasztikételek gyártásához valódi ételekről készítenek öntőformát. Van olyan plasztikétel is, mint a leves például, amelyet az igazi ételhez hasonlóan készítenek: a levesnek megfelelő színű folyékony műanyagba plasztiktésztát, -húst, -zöldségeket helyeznek, így teljesen élethű plasztikleves lesz a végeredmény.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.