Legyen a törköly az új szilva!

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 14. 10:17
A francia fiatalok már ki tudják mondani, hogy mézes ágyas meggy, és hogy egészségedre. A magyar pálinkának azonban nincs turisztikai jelentősége, mint azt megtudtuk a Rézangyal egyik alapítójától, aki épp a törkölypálinka hazai népszerűsítését tartja fontosnak. Szemtelen sorozattal az előítéletek ellen.
Dénes Dóra

"Nagyon jó szőlő- és törkölypálinkák léteznek Magyarországon, de valljuk be, ezek nem túl sikeresek. Az emberek még mindig úgy gondolnak rájuk, mint a borkészítés melléktermékére, amit a présből kivesznek, félredobnak és esetleg valaki pálinkát főz belőlük. Ez azonban nincs így" - állítja Maros Róbert, a Rézangyal pálinkaház egyik alapítója egy új és sajátos törkölysorozat bemutató sajtótájékoztatóján.

Szembemenni a korábbi gyakorlattal

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

A 2005 óta létező márka most látta elérkezettnek az időt, hogy népszerűsíteni kezdjék a szerintük méltatlanul háttérbe szorított pálinkafajtát, de ezzel nem a pálinkaértő keveseket szerették volna megcélozni.

Mint ahogy Maros Róbert elmondta, választhatták volna azt a marketingstratégiát, hogy készítenek fajtaszelektált, dűlőszelektált, borász-szelektált szőlőpárlatokat, trendi palackba töltik, és bársonyos meghívókat küldenek körbe az újságíróknak egy kóstolóra, ahol Bock József villányi sztárborász egész testével és lényével képviseli az ügyet. "Úgy döntöttünk, szembemegyünk ezzel a gyakorlattal."

Fura arcok vibrátorral

A múlt heti törkölykóstoló valóban szokatlanra sikerült. Az Egykettő Fröccsliget és Borbisztró új sörsöntése körül néhány négyzetméteren egy ázsiai népsűrűségű rendezvény kezdődött, ahol a borbárokban, pálinkaházakban és romkocsmákban terjesztett, Szemtelennek keresztelt sorozatot ismerhettük meg. A négyfajta pálinkát, a 40-est, 50-est, 60-ast és 70-est egy-egy fiktív karakterrel személyesítették meg, akiknek külön, nyelvtörő életrajzot állítottak össze, hogy viccesebbek legyenek. Az arcok idővel cserélődnek majd.

A kezdő széria karaktereinek az életre keltéséhez igyekeztek az alkoholfoknak megfelelő korú férfiakat választani, ez csak nagyjából sikerült, de a söntés mögötti műsoruk jó volt. A 40-es Fogs Orbán palackjában Irsai Szőlő Pálinkával és műfogsorával igyekezett feltűnést kelteni, az 50-es Üzlet M. Bertold csak akkor töltött a Borpárlatból, ha a vendége megverte kő-papír-ollóban, a 60-as Mindigál László egy rózsaszín, elemes vibrátorral hadonászott mindazok előtt, akik a Cserszegi Fűszeres Szőlőért álltak sorba. A 70-es Papifa Szaniszlónak maradt a laposüveg, mint látványelem, ám Vörös Törköly Pálinkája a szerkesztőségünk véleménye szerint mindent vitt.

Ez a pálinka parfüm helyett sem rossz

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

Miután azt a stratégiai hibát követtük el, hogy a legjobb pálinkával kezdtük a kóstolást, muszáj volt a végén egy kilépőre még visszatérni a 70-esre. Abban laikus kóstoló csapatunkkal egyetértettünk, hogy a 40-es gyümölcsös, könnyed, illatos, mint ahogyan azt egy irsaitól elvárhatjuk. Parfüm helyett sem rossz, ha buliba készülünk. A 50-es meglepetése, hogy illata a finomfőzelékre emlékeztet bennünket, de inkább a répa tűnik fel, nem annyira a borsó. A 60-as pedig lágy, nincs alkohol utóíze, ízében és utóízében is finoman érezhető a szőlő.

A kedvencünk a legpálinkásabb törkölypálinka lett. A 70-es finom, gyümölcs zamatú, érezhetően barikolt pálinka, talán még a mézespárlatokhoz szokott közönségnek is befogadható. Amikor a pálinkafogyasztás hazai trendjeire tértünk rá a beszélgetésünkben Maros Róberttel, ő is a mézespálinka-dilemmával kezdte. Bár a mézes párlatok voltaképpen nem pálinkák. A pálinkatörvény szerint csak a 100 százalék gyümölcsből készült párlat tekinthető pálinkának, amely adalékanyagot, például mézet nem tartalmaz.

Nem az a jó, ami erősebb

"Magyarországon 7-8 éve indult el a pálinkázás hulláma, de egy gin tonic, vagy mojito után hirtelen nagy váltás lett volna a pálinka, azt mondták volna, hogy büdös és erős. Elkezdtek tehát mézes ágyas meggyet és más, mézes párlatokat inni. Szerencsére sokan vannak, akik nem ragadtak le itt, hanem megkóstolták a szilvát, barackot, és a fesztiválokon almapálinka-köröket tesztnek."

Hungarikumunk átlagos szeszfoka 40-50-es, és az ügyvezető tapasztalatai szerint az ennél magasabb fokú italok már kevésbé népszerűek - nem is az a cél, hogy minél erősebbek legyenek.

Eredetvédett pálinkák

Magyarországon hat olyan tájegység található, ahonnan eredetvédett pálinkák származnak. A szatmári szilvapálinkát évszázadok óta főzik, a kecskeméti barackpálinka a jellegzetes, helyi kajsziból készül, a szabolcsi almapálinkát hagyományosan réz kisüstön párolják le. A gönci barackpálinka alapja szintén a kajszi, az újfehértói meggypálinka pedig a legújabb fajta az eredetvédett pálinkák körében.

A franciák ki tudják mondani, hogy egészségedre

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

Habár a prémium kategóriás pálinka marketingje erősödik, magának az italnak például turizmus szempontjából nincs nagy jelentősége. Kevesen vannak, akik a pálinkafesztiválok miatt harminc kilométernél többet hajlandók autózni. A budapestieket is leginkább a gyulai, vagy a panyolai fesztivál érdekli.

Pálinkaexport gyakorlatilag nincs, és az ügyvezető szerint a hatodik kerületi angol, ír, és holland buliturizmusban a romkocsmák jelentik a fő vonzerőt, önmagukban az italaink miatt nem utaznának ide. "Persze, ha itt vannak, szívesen pálinkáznak. 2012-ben a Szigeten a mínusz 3. napon voltak vagy ötszázan. A külföldieket végigkínáltuk pálinkával, csináltunk nekik egy welcome drinket. Akkor hallottuk, hogy a franciák már megtanulták és ki tudják mondani, hogy 'mézes ágyas megy', és hogy egészségedre."

A bérfőzés jó üzlet

A magyarok azonban nemcsak a boltban vásárolják a pálinkát, jellemző a magán- és bérfőzés is. 2011-ben a korábbi évhez képest 27 százalékkal nőtt a bérfőzetett pálinka mennyisége, akkor az ország szeszfőzdéiben összesen 4,52 millió hektoliterfok pálinkát állítottak elő. A magyar pálinkák egyre sikeresebbek a nemzetközi szakmai versenyeken is. A 2012-es ausztriai Destillatáról a hazai főzdék 142 éremmel tértek haza, a legtöbbel az Agárdi Pálinkafőzde. Második helyen a Vitalis és a Pap és Pap kft, a harmadik helyen pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra végzett elismerései számával.

Ami a törkölypálinkákat illeti, valamikor ez volt a leggyakoribb pálinkafajta. Az 50-es években például a pálinkák 30 százalékának alapanyaga a szőlőtörköly volt, de később vesztett a jelentőségéből. Maros Róbert szerint itthon az előítéletek miatt hanyagoljuk.

Törköllyel dolgozni nem egyszerű

"Az átkosban almából és törkölyből készítettek szeszt, nagyon rossz minőségben. Be kell látni, hogy a törköllyel dolgozni nem egyszerű. Például vigyázni kell arra, hogy amikor kikerül a présből, azonnal oxidálódni, erjedni kezd, és ha ez az erjedés nem megfelelő keretek mentén megy végbe, abból csak rossz párlat lehet.

Ahogy lejön a présből, azonnal el kell vonni tőle az oxigént, ezt legtöbbször úgy csinálják, hogy víz alá nyomják, vagy vákuumos zsákokba teszik, és a főzdében megfelelő hőmérsékleten és élesztőkkel kezdik erjeszteni. A törköly sokoldalú, lehet barikolni, hordóban érlelni, hogy plusz ízélményeket kapjon. Sok főzde nagyon jó minőségű törkölypálinkákat készít, csak az emberek még nem hiszik el. "

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.