
"Az, hogy Széll Tamás kijutott a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjére, olyan a magyar gasztronómiának, mint amilyen a hazai labdarúgásnak lenne, ha a magyar csapat kijutna a focivébére" - foglalta össze a tegnapi, Gerbeaudban tartott sajtótájékoztatón a nívós nemzetközi szakácsversenyen való részvétel fontosságát Hamvas Zoltán, az Onyx étterem F&B igazgatója.
Az 1987 óta, két évente megrendezésre kerülő gasztronómiai világverseny döntőjében most fordul először fordul elő, hogy magyar csapatért szoríthatunk. A világ 24 legjobb szakácsa között tehát már biztosan van egy magyar: az egy Michelin csillaggal büszkélkedő, budapesti Onyx étterem fiatal séfje, Széll Tamás. A csapatban pedig ott találjuk a már idézett Hamvas Zoltánt, aki edzőként segíti majd a versenyen Tamást, de Bíró Lajos séf, a magyar Bocuse d'Or akadémia elnöke is erősíti őket.
Tálalás Rubik kockán
A Bocuse d'Or versenyről tudni kell, hogy a döntőbe jutott 24 szakácsnak a húsos és halas menünek nemcsak az ízével, de annak kreatív tálalásával is el kell kápráztatnia a nemzetközi zsűrit. Ezért a sajtótájékoztatón leleplezték a január 30-án, Lyonban elkészítésre kerülő tál koncepcióját is: a magyar versenyfogások tálalását a Rubik kocka ihlette, és kis bográcsok is helyet kapnak majd rajta.
A fejüket csóváló újságírókat Bíró Lajos igyekezett megnyugtatni: a Rubik-kocka ihlette tálat fiatal magyar dizájnerek tervezték, és a bográcsoktól sem kell megijedni, azok is igényes darabok. Mivel fotót vagy látványtervet nem mutattak - a pontos kivitelezés és a konkrét menü a versenyig titkos - csak bízunk benne, hogy tényleg dizájnos lesz a végeredmény, és egy kicsit sem fog hasonlítani arra a képre, ami az emberben elsőre felsejlik, ha bűvös kocka formájú tálalást, és bónuszként bográcsokat emlegetnek neki.
Véreshurka mangalicából, almapürével
Lyonban nem csak Széll Tamás és csapata képviseli majd hazánkat: a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon, a SIRHA-n is megjelenik Magyarország, egy negyven négyzetméteres, látványkonyhás standdal. Itt többek között gulyáslevest, mangalicából készült véreshurkát almapürével, vagy zserbó szeletet is kóstolhatnak majd a látogatók, és tokaji aszút, szekszárdi kadarkát vagy éppen agárdi pálinkát ihatnak hozzá.
"Egy ilyen több százezres látogatottságú szakmai rendezvény, ahol a vendéglátó- és szállodaipar képviselői vannak jelen, kiváló lehetőség arra, hogy a döntéshozók figyelmét Magyarországra mint lehetséges turisztikai célpontra irányítsuk" - mondta el Simon Péter, az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese.
Gulyásleves fehérkaviáros lángossal
A sajtótájékoztató záróakkordjaként megkóstolhattuk a versenymenü részét képező gulyáslevest és túrós-tejfölös-kaviáros lángosfalatkát. Be kell hogy valljuk, nem különösebben dőltünk el a fogásoktól, de valószínűleg ez a mi hibánk. Kellett nekünk a nagyi gulyásának ízét várni egy üvegpohárban érkező fine dining levestől, és a mi ízlésünknek talán egy kicsit túl zsíros is volt. A lángossal viszont pont az volt a baj, hogy csak egy átlagos falat lángos volt, semmi különös. Tudjuk, nekünk semmi sem jó.
Ettől függetlenül biztosak vagyunk abban, hogy Széll Tamás remekül fog szerepelni 30-án a Bocuse d'Or-on, hiszen egészen egészen más műfaj egy nagy csapat újságírót gyorsan megetetni, mint 5,5 óra alatt, versenyhelyzetben kiválót alkotni. A csapat egyébként a kilencedik hely körül már elégedett lenne, szurkolunk, hogy sikerüljön nekik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.