Rövid menü, drága szappan? Jó helyen jár!

étterem
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 17. 11:09
Könnyen kenhető a vaj, meleg péksüteményt kapott a pincértől, drága szappan és kézkrém fogadta a mosdóban? Nagy valószínűséggel jó éttermet választott. A legjobb helyek ismérvei a finom ételeken és udvarias pincéreken túl.
Rimai Tímea

A rossz éttermek árulkodó jelei után a Zagat.com gasztromagazin a legjobb helyekről is kifaggatta olvasóit. Honnan tudják, hogy jó étteremben járnak? Persze azon túl, hogy ízletesek az ételek, és kifogástalan a kiszolgálás. Olyan apróságokat gyűjöttek össze, amik csak a legkiemelkedőbb helyekre jellemzők. Melyek ezek?

A szalvétánkat összehajtogatva találjuk, ha otthagyjuk az asztalt

Jaak Nilson / Northfoto
/ Northfoto
Monkey Business Images / Northfoto
Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto
Photobank / Northfoto
David Buffington / Northfoto
Heidi Berger / Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto

Lehet, hogy ha külön nem figyelünk rá, észre sem vesszük ezt a kis apróságot. De a jó éttermekben megszokott, hogy a személyzet egy tagja minden alkalommal összehajtja, és a helyére rendezi a textilszalvétát, ha a vendég egy percnél hosszabb ideig távol van az asztalától – áll a Zagat.com cikkében. Ez még nyilván nem jelenti azt, hogy az ételek kiválóak lesznek, azt viszont jelzi, hogy az étteremnek fontos, hogy kellemes környezetben, és ne a kupi közepén ücsörögjenek a vendégei. Ha már az ilyen apróságokra is figyelnek, talán a komolyabb dolgokkal sem lesz gond.

Drága szappan és kézkrém is van a mosdóban

Természetesen nem a szappan minősége a legfontosabb egy étterem esetében. De a jó minőségű kézmosóval, pihepuha kéztörlővel és jó illatú, ápoló kézkrémmel felszerelt, tiszta és ízlésesen berendezett mosdó sokat hozzá tud tenni a vendégek elégedettségéhez. És persze ugyanennyit le tud vonni a hely értékéből, ha egy büdös, híg folyékony szappant egy rozsdás tartóból kell nagynehezen kinyerni a kézmosáshoz, a kéztörlő meg sehol.

Figyelnek a legapróbb részletekre is

Különleges jégkocka, ízlésesen elrendezett és díszített ételek – mind azt jelzik, hogy nemcsak jól akarnak lakatni minket, de a stílusra is odafigyelnek. A Zagat.com olvasói a különleges formára faragott jégkockákra esküsznek a tördődés jeleként.

Van ruhatár, és használják is

Egy elegáns étteremben elég lehangoló a székek háttámlájára, vagy az asztalnál található üres székre halmozott kabátok és egyebek látványa. A jó helyeken ezért nemcsak hogy van ruhatár, hanem a vendégek használják is azt. A legjobb pedig, amikor még a kabátunk le- és felvételénél is segít a személyzet.

A vaj megfelelő hőmérsékletű

Már az is egy jó jel, ha vajjal és kenyérrel kínálnak egy étteremben. Ha pedig a vajjal nem kell harcot vívnunk, hanem megfelelően kenhető hőmérsékletű, az már szinte maga a tökély – vallották a Zagat.com olvasói.

Jaak Nilson / Northfoto
/ Northfoto
Monkey Business Images / Northfoto
Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto
Photobank / Northfoto
David Buffington / Northfoto
Heidi Berger / Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto

A kenyeret melegen teszik az asztalunkra

A fenti vonatkozik a vaj mellé dukáló péksüteményekre vagy kenyérre is. Már az is valami, ha van, ha pedig még meleg is, amikor az asztalunkra teszik, biztosak lehetünk benne, hogy jó hellyel van dolgunk. A legmenőbb éttermekben pedig külön pincér van a friss, meleg péksütemények kiosztására. Ha megettük, már érkezik is a következő. Ezzel szemben a hidegen, szikkadtan asztalra tett és ott is felejtett kenyérszeletek nem valami bíztató jelek.

Új evőeszközt kapunk minden fogáshoz

Ahelyett hogy az asztalunkon hagynák a használt evőeszközt, hogy együnk azzal, vagy eleve megfelelő mennyiségű és típusú evőeszközt találunk az asztalunkon, vagy minden fogásnál újat kapunk.

A menü rövid, és gépelt

Ha egy kódexnek is beillő étlapot kapunk a pincértől a kezünkbe, amit alig bírunk el, biztosak lehetünk benne, hogy az alapanyagok nem lesznek mind a legfrissebbek. Ezzel szemben, ha csak pár fogás van az étlapon, megnyugodhatunk: a séf abból főz, amit a legjobbnak és legfrissebbnek talált aznap a piacon. Ha még a dátum is szerepel az étlapon, az mégjobb: az étterem minőségének egyik fokmérője a gyakran változó kínálat.

Az étel előtt amuse bouche is jár a vendégnek

Először is tisztázzuk, mi fán terem az amuse bouche? A Chili & Vanilia blog meghatározása szerint „olyan apró fogás, amelyet elegáns éttermekben még az előétel előtt, aperitif vagy koktél mellett kínálnak, jellemzően a ház ajándékaként. Az üdvözlőfalat lehet miniatűr kiadásban tálalt különleges leves, katonányi szendvics, extravagáns szorbet, pástétom, kiskanálnyi saláta, de akár összetett, komoly ételkreáció is. Illeszkedik a vendéglő és a konyha jellegéhez, és a menüsor szerves része. A séf üdvözli vele a vendéget."

Jaak Nilson / Northfoto
/ Northfoto
Monkey Business Images / Northfoto
Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto
Photobank / Northfoto
David Buffington / Northfoto
Heidi Berger / Northfoto
Stefano Scata' / Northfoto

Ilyesmivel valóban csak a legjobb helyeken fogunk találkozni. Hasonlóan kedves húzás, ha drága csokoládéval, vagy egyéb finomsággal kínálnak, amikor a számlát kérjük, természetesen szintén a ház ajándékaként.

Ha látszik rajtunk az elégedetlenség, a pincér új ételt ajánl

És végül a legfontosabb: a pincért tényleg érdekli ízlik-e a fogás. Bár a legtöbb helyen megkérdezik, hogy elégedettek vagyunk-e, erre leginkább egy „igen, köszönöm"-öt várnak, nagy mosolygás közepette, a nemtetszésre szájhúzás a válasz. Ha viszont tényleg komolyan gondolják a vendég elégedettségét, nem csinálnak gondot abból, hogy másik ételt hozzanak ahelyett, ami nem ízlett.

Kimaradt valami? Tud ezeknél jobbat? Ne tartsa vissza! Véleményét kommentben, vagy az [email protected] e-mail címen várjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.