Különdíjat nyertünk Lyonban!

különdíj
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 29. 10:11
Különdíjat nyertünk Lyonban!

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat - adta hírül az MTI.

Molnár Gábor díjnyertes posztere Fotó: © Hamu és Gyémánt

A norvég nyertes, a 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját. Az idei volt a negyedik alkalom, amikor norvég versenyző vehette át a legjobbnak járó húszezer eurós pénzjutalmat. Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzérmet pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el.

A legjobb húsfogást a finnek készítették, és nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak. A közönség internetes szavazatai alapján pedig Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat: akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette. A legjobb promóciónak járó különdíjat idén az argentin csapat vihette haza. A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg.

A magyar csapat a díjátadón Fotó: Bocuse d'Or Akadémia

A 24 induló nemzet képviselőiből - köztük a magyar Hamvas Zoltánból- álló zsűri tiszteletbeli elnöke Grant Achatz, a híres amerikai séf volt, a zsűri elnökeként pedig Thibaut Ruggeri, a 2013-as döntő győztese pontozott. A zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét fia vette át.

"A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére. Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt" - köszönte meg a támogatást Hamvas Zoltán. A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség julienne-el és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el, mellé pedig a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából és édesköményből rögtönzött köretet. A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe.

Dísztál a Gömböccel Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A séf a húsból Gömböcöt formázott és egy látványos fészekre helyezte. Gyöngytyúkmell ívek, paprikás gyöngytyúkmell csíkok, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletek, panko-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel, szférikus tejfölgolyóval, fűszersalátával és gulyás jus-vel. A séf készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát is póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel töltve, hozzá szószként zöld sabayont és gyöngytyúk jus-t. A magyar csapat még egy hattyút is formázott gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.