Továbbra is Tokióban van a világ legtöbb három Michelin-csillagos étterem – derült ki a japán fővárosról kedden megjelent legfrissebb kalauzból, amely ugyan a tavalyi 14 helyett csak 13 helynek ítélte oda a legmagasabb besorolást, Tokió azonban így is lekörözi a többi metropoliszt. A távol-keleti ország fővárosa már ötödik éve szorítja maga mögé Párizst, amelynek jelenleg tíz három Michelin-csillagos étterme van.
A tokiói Michelin-kalauz étteremlistájának élén ezúttal is a japán konyha kivételesnek ítélt szentélyei találhatók, kivételt csak két francia étterem, a Joel Robuchon és a Quintessence képez. Az egyetlen hely, amely kiesett a háromcsillagos éttermek köréből, a tempura ételeiről híres Nanachome Kyoboshi, amelynek – legalábbis egy időre – be kell érnie két csillaggal.
A Tokiót, Jokohamát és Sonan partvidéki területeit magában foglaló 2014-es kalauzban megőrizte viszont legmagasabb besorolását Fudzsiszava város Koan nevű étterme, amely mintegy 45 kilométerre fekszik a fővárostól. Ötvenöt a kétcsillagos éttermek száma, ez kettővel több a 2013-as évinél. Egy Michelin-csillagos helyből 175 szerepel a kötetben, vagyis ugyanannyi, mint idén.
A japán főváros és vonzáskörzete éttermeiről hét éve jelent meg az első kalauz, amely a hozzávetőleg 30 millió helyi lakos mellett a Japánba érkező turistáknak szolgál elsősorban hasznos információkkal. A Michelin világszerte 160 ezer étterem besorolását végzi el évente megjelenő kiadványaiban.
Többet szeretne tudni a japán gasztronómiáról?
Olvassa el a témában készült cikksorozatunkat! Ide kattintva az asztali etikettről és az elegáns éttermekről, ide kattintva pedig a street food helyekről olvashat bővebben.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.