A világ egyik legjobb fogásának tartják a vietnámi pho levest

Hanoi
PUBLIKÁLÁS: 2013. január 28. 18:38
Hanoiban, Vietnám fővárosában a legjobb tésztalevesre, a phóra olyan ütött-kopott éttermekben és utcai büfékben lehet rátalálni, ahol a személyzet udvariatlan, a sor végeláthatatlan, a kényelem pedig spártai. A levest viszont a világ legjobb fogásai között emlegetik.

A százéves, fűszernövényekkel és rizstésztával készült marhahúsleves gazdagon fűszerezett. Az ország déli részén szóját is tesznek bele, északon azonban ez szentségtörésnek számít. Azt azonban a nagy francia séfek és a turisták egyaránt elismerik, hogy a pho (kiejtése: fö) a világ egyik legkedveltebb fogása.

"Húsz éve eszem itt" - mondja az AFP francia hírügynökségnek a 39 éves Tran Van Hung, a Pho Thin nevű étterem előtt dideregve a téli párás időben, miközben várta, hogy sorra kerüljön. "A személyzet mindig goromba velem, de megszoktam és nem érdekel" - mondta.

Az eredetileg reggeli fogásnak szánt ételt már a nap bármely szakában fogyasztják a szegények és gazdagok, a józanok és az alkoholisták, a fiatalok és az öregek egyaránt.

Pham Anh Tuyet séf elmondta: a pho a vietnámi konyha tradicionális étele. A tésztáját kézzel gyúrják, és amikor főzni kezdik, nem lehet "régibb" négyórásnál. A gyömbért faszénen meggrillezik, majd a levest a fűszerekkel együtt lassú tűzön, nyolc órán keresztül hagyják fortyogni a faszénen.

A mitikus erőleves csirkével gazdagított változatát Japán 1940-es inváziója idején kezdték el készíteni, akkor ugyanis kevesebb más hús volt az országban.

Az étel eredete a mai napig vita tárgya. A tradicionális vietnámi konyhában a marhahús inkább hiánycikk volt, mivel az állatokat főként igavonásra használták.

A vörös hús a francia gyarmatosítás idején, a 19. században került a vietnámiak tányérjára. Didier Corlou, a hanoi Metropol Hotel volt séfje szerint a pho vietnámi étel francia hatással. A neve talán a hasonló hangzású francia húslevesből, a pot-au-feu-ből származik, amibe főtt marhahúst és zöldségeket, esetleg pirított kenyeret tesznek.

Mások úgy gondolják, hogy a nemzetközi karriert befutott fogás a század elején az észak-vietnámi textilipar központjából, Nam Dinh-ből származik. Állítólag egy szakács találta ki, aki olyan fogással próbálkozott, amely egyaránt elnyeri a vietnámi munkások és a franciák tetszését.

Más feltételezés szerint a leves elődjét már a külföldi hódítók előtt ismerték. "De nem ez a fontos, a pho a világ egyik legjobb levese, sőt maga a vietnámi konyha a legkiválóbb a világon" - hangoztatta a séf.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.