Tökéletes zserbó szeletelve

Ettől a pofonegyszerű trükktől lesz tökéletes a zserbó

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 13. 14:15
A karácsony ikonikus süteményét mindenki imádja, ám az elkészítésébe sokan nem szívesen kezdenek bele, mert túl sok a buktatója. A tökéletes zserbó receptjével azonban nem lehet hibázni, főleg ha ismered a trükköt, amelytől puha lesz a tészta és a lapok sem csúsznak szét, amikor szeleteled.
  • A tökéletes zserbó trükkje a rétegezésben van.
  • A zserbó hozzávalói és elkészítési módja hagyományos módon a legjobb.
  • Az alkalmazott trükknek köszönhetően ugyanakkor könnyebb lesz szeletelni, egységesebb lesz az íze és puhább a tésztája.

A tökéletes zserbó receptjének ismerete veszélyes, mert ha egyszer kipróbálod, bárki, aki megkóstolja, az hozzád jár majd zserbózni vagy könyörögni fog, hogy áruld el a titkot. Habár az elkészítése nem tűnik bonyolultnak, megeshet, hogy amikor felvágod, szétcsúsznak a lapok vagy a lekvár kifolyik a sütemény oldalán, esetleg az egyik falat diósabb, a másik kevésbé. Ha ilyenkor azt hiszed, hogy a tésztával vagy a sütési idővel hibáztál, akkor tévedsz.

Tökéletes zserbó szeletelve
A tökéletes zserbó trükkje a rétegezésben rejlik
Fotó: Cseh Ioan - Grafvision / 123RF

A tökéletes zserbó trükkje

A titok a rétegezés. Ezen múlik minden. A klasszikus módszer szerint a tésztalapokra előbb baracklekvárt kell kenni, majd rászórni a darált diót, ám ez a megoldás nem mindig működik hibátlanul. A két réteg elcsúszhat, morzsolódhat, és szinte lehetetlen egyenletes felületet kialakítani a következő réteg tésztának. Ráadásul a darált diót nehéz a lekváron egységesen eloszlatni, lesz ahova több kerül, lesz ahova kevesebb. Létezik azonban egy apró trükk, amelytől a zserbó stabilabb, egyenletesebb ízű, és könnyebben szeletelhető lesz. 

Ha összekevered a diót a lekvárral, minden réteg egységes vastagságú és összetételű lesz, ráadásul sokkal könnyebben el tudod majd kenni a lapokon.

Ez az egyszerű trükk nemcsak megkönnyíti a munkát, de garantálja, hogy a zserbó gyönyörűen egyben maradjon, amikor felszeleteled.

A tökéletes zserbó receptje

Dió, csokoládé, lekvár: a tökéletes zserbó hozzávalói
Először készítsd elő a zserbó hozzávalóit
Fotó: Candice Bell /  Shutterstock 

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só

A töltelékhez:

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés

A tészta elkészítése

  1. Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben a porcukorral.
  2. A lisztet morzsold el a vajjal, add hozzá a sót, a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt.
  3. Gyúrd össze egy könnyen kezelhető, rugalmas tésztává.
  4. A tésztát oszd 3 egyenlő részre, majd takard le, és pihentesd 15–20 percig.
A tökéletes zserbó tésztája három részre szedve
A tésztát vágd három egyforma részre, takard le és hagyd pihenni
Fotó: Candice Bell /  Shutterstock 

A töltelék elkészítése és az összeállítás

  1. Keverd össze a darált diót a baracklekvárral és cukorral. A masszának sűrű, kenhető állagúnak kell lennie.
  2. Nyújtsd ki az első tésztalapot, tedd a tepsibe, és kend meg a krém felével. 
  3. Tedd rá a második lapot, azt is kend meg, majd a harmadik lappal zárd le.
  4. Hagyd pihenni 15 percig, addig melegítsd fel a sütőt 180 fokra.
  5. Szurkáld meg villával a sütemény tetejét, tedd be a sütőbe és süsd 30–35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  6. Hagyd teljesen kihűlni, majd lassan, egészen kicsi lángon vagy vízgőz fölött olvaszd össze a csokoládét az olajjal, és egyenletesen oszlasd el a sütemény tetején.
  7. Legalább 12 órát pihentesd szeletelés előtt – ettől lesz igazán omlós és jól vágható.
Csokoládé felolvasztása vízgőz fölött olajjal
A csokoládét vízgőz fölött, az olaj hozzáadásával, folyamatosan kevergetve olvaszd fel
Fotó: Alexanderstock23 /  Shutterstock 

Bors tipp: A zserbó 2-3 naposan a legfinomabb, akkorra lesz igazán puha, és addigra érnek össze igazán az ízek.

A tökéletes zserbó trükkjének előnyei

  • A dió és lekvár keveréke nem csúszik el, így a lapok tökéletesen egymáshoz tapadnak.
  • A krém egy mozdulattal, egyenletesen kenhető, nem morzsolódik.
  • A zserbó nem reped és nem esik szét a csokoládé alatt.
  • Szeleteléskor a sütemény szépen, szabályosan tartja magát – vendégségbe is büszkén viheted.

Ha belejöttél a sütésbe és készítenél egy gesztenyés bejglit is, nézd meg az alábbi videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.