
A dió tápanyagokban kifejezetten gazdag, egészséges zsírokat, növényi fehérjét és rostot is tartalmaz. Vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén említésre méltó: többféle B-vitamin, E- és A-vitamin, magnézium, kálium, cink, réz, mangán is fellelhető benne, és kiváló antioxidánsforrás is.

A dióról valószínűleg mindenkinek a gondolkodószervünk jut eszébe, hiszen ez a termés nagy mértékben hasonlít az agy formájára, és a két féltekére. Ez a párhuzam régen sem kerülte el az emberek figyelmét, már az ókori görögök és rómaiak is úgy tartották, hogy a dió az agy tápláléka, később a modern kutatások pedig meg is erősítették mindezt.
A dió különösen gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek az agysejtek sejtmembránjának felépítésében játszanak kulcsszerepet, így hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Az antioxidánsok és a polifenolok védik az idegsejteket az oxidatív stressz ellen, ami segíthet a memória megőrzésében és az időskori szellemi hanyatlás lassításában. Emellett a dióban található vitaminok és ásványi anyagok, az említett magnézium, a B-vitaminok és az E-vitamin mind olyan tápanyagok, melyek támogatják a koncentrációt, a memóriát, a tanulást és a mentális frissességet. Nem véletlen tehát, hogy a diót gyakran az agy szuperételeként emlegetik.

A dió rendszeres fogyasztása nemcsak egyszerű jó tanács, hanem erősen ajánlott gyakorlat, főleg, hogy a csonthéjas termés komplex módon támogatja a szervezetünk működését. Meglepő lehet, de már egyetlen marék is képes arra, hogy a legfontosabb ásványi- és tápanyagokkal gazdagítsa a testünk, és kellő energiával lásson el. Ezen kívül a dióevés sok egyéb folyamatot is beindíthat:
A dió a gyerekek számára is nagyon előnyös, fogyasztása támogatja a kicsik agyának fejlődését, a koncentrációt és erősíti az immunrendszert is. Ugyanakkor fontos odafigyelni az allergiakockázatára, illetve arra, hogy 3 éves kor alatt egészben ne adjuk a piciknek, mert könnyen félrenyelhetik.
A dió fogyasztásánál tanácsos a mértékletességre törekedni, ami azt jelenti, hogy álljunk meg naponta egy maréknyi mennyiségnél, ez kb. 20-30g-ot és 7-10 szemet jelent. Az olajos termés előnyeit akkor tapasztalhatjuk meg, ha tartjuk a kis adagokat, ellenkező esetben túlterhelhetjük a szervezetet.
A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.
Érdekel a diótermesztés hagyománya? Akkor nézd meg ezt a rövid riportot is:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.