Elrepedt a bejglid? Tökéletes lesz, ha így készíted

bejgli
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 24. 11:00
A karácsonyi asztalról nem maradhat le a kívül ropogós, belül pedig omlós bejgli sem. Így mehetünk biztosra!

1. Ne hagyjuk megkelni

A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt tésztagombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni. 

Fotó: Lakatos Péter

2. A túlgyúrás is árthat

A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, akkor a zsiradékok kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog - írta a Fanny magazin.

3. Így lesz márványos

Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön. Ezután mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

4. Ezért folyik a töltelék

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, hogy az alja ne ragadjon le. A rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük. Ugyanis a tészta sütés közben dagadni fog. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék. 

5. Egyforma hőmérséklet

A készítéskor arra is gondosan ügyeljünk, hogy a hozzávalók hőmérséklete azonos legyen. Próbáljunk meg minél gyorsabban dolgozni. Az alapanyagokat pedig hűtsük le a készítés előtt. 

6. Hidegen tegyük bele

A kész bejgli tésztánkba csak teljesen kihűlt tölteléket tegyünk. Érdemes először a tölteléket megcsinálni, és amíg hűl, addig begyúrni a tésztát. 

7. Egyforma keménység

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni. 

8. Meg kell szurkálni?

Sokan esküdnek arra, hogy a bejglik tetejét meg kell szurkálni. Ha tökéletes a tészta és a töltelék aránya, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, így biztos, hogy a töltelék sem fog kifolyni. Azonban nagyobb a veszélye, hogy megreped. 

9. Így távozhat a gőz

Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, akkor a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért esküdnek sokan a szurkálásra. Ehhez viszont az kell, hogy a töltelék ne legyen folyós. Egy hosszú hurkapálcika segítségével ne csak a tetejét, hanem az összes réteget szúrjuk át. 

10. A tojás után

Ha a szurkálás mellett döntünk, akkor először kenjük be a tojással, és csak után kezdjük a műveletet. Különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti a bejglit. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.