Ettől a hozzávalótól lesz mennyei a diétás töltött káposzta – A klasszikus kedvenc bűntudatmentesen

Ettől a hozzávalótól lesz mennyei a diétás töltött káposzta – A klasszikus kedvenc bűntudatmentesen

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 21. 12:45
A magyar konyha egyik legnagyobb ikonja kétségtelenül a töltött káposzta, ami az ünnepi asztalról sem hiányozhat. Most elhoztuk neked az ínycsiklandó diétás töltött káposzta receptet, hogy bűntudatmentesen élvezhesd a kedvenced idén karácsonykor.

Diétás töltött káposzta recept, amiben a hagyományos hozzávalók egy része helyett könnyebb, kalóriaszegényebb alapanyagok kerülnek a fazékba – a végeredmény pedig hidd el, isteni lesz!

Két női kéz ami diétás töltött káposzta batyukat készít.
Most kiderül, melyik hozzávalótól lesz mennyei a diétás töltött káposzta.
Fotó: Dusanka Visnjican / 123RF
  • A diétás töltött káposztában használjunk pulykahúst sertés helyett.
  • A rizst cseréljük bulgurra.
  • Diétás töltött káposzta receptje.

Diétás töltött káposzta recept, hogy ne kelljen lemondanod az élvezetekről

Miért diétás?

  • A sertéshús helyett darált pulykacomb kerül a töltelékbe.
  • Rizs helyett bulgur lazítja a masszát.
  • A füstölt íz nem tűnik el, de csak egy kisebb darab kolbász gazdagítja az ételt.
  • A zsírtartalom is jóval alacsonyabb lesz, főleg, ha zsírszegény tejföllel vagy tejfölpótlóval tálaljuk.

Diétás töltött káposzta recept

Hozzávalók, amikre szükséged lesz

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 db vöröshagyma
  • 500 g darált pulykacomb
  • 1 db tojás
  • 150 g bulgur
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb darab füstölt kolbász
  • só, bors, fűszerpaprika
Egy nagy tál diétás töltött káposzta.
Ettől a hozzávalótól lesz mennyei a diétás töltött káposzta – a klasszikus kedvenc bűntudatmentesen.
Fotó: 123RF

Így készítsd el

1. A töltelék összeállítása: 

A darált pulykahúst összekeverjük a bulgurral, a tojással, valamint az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük – ennél a pontnál érdemes bátran fűszerezni, hiszen a pulykahús a kevésbé ízletes húsok közé tartozik, kell neki valami plusz.

2. A káposztalevelek előkészítése

A savanyú káposztából kiválogatjuk a nagyobb leveleket, és kivágjuk a vastag erezetet, hogy könnyebben hajtogathatóak legyenek. A levelekbe belekanalazzuk a tölteléket, majd feltekerjük őket.

3. Rétegezés és főzés

Egy nagy lábos aljába szórjuk a szálas káposzta felét, erre kerülnek a töltött káposzta batyuk, majd a tetejére a maradék káposzta. Ízesítésként egy kisebb darab füstölt kolbász is mehet bele – ettől lesz igazán karakteres az étel. Felöntjük vízzel addig, hogy ellepje, letakarjuk pár káposztalevéllel, majd amikor felforr, megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával. 70-80 percig főzd. 

Bors-tipp: frissen is finom, de az ízek mégis csak másnapra érnek össze igazán, pont ahogy a klasszikus töltött káposzta esetében.

Ez a diétás töltött káposzta ideális választás mindenkinek, aki figyel a kalóriákra, de nem szeretne lemondani a hagyományos magyar ízekről. Könnyebb, mégis tartalmas, és a jól ismert savanykás, fűszeres harmónia ebben a változatban is megmarad. 

Nézd meg az alábbi videót is egy másik káposztás receptért:

 

Az alábbi cikkeinket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.