Így készíthetsz isteni savanyú káposztát otthon pofonegyszerűen: a legfinomabb recept lépésről lépésre

Így készíthetsz isteni savanyú káposztát otthon pofonegyszerűen: a legfinomabb recept lépésről lépésre

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 27. 13:45
Nem lesz szükséged sem szakértelemre, sem különleges eszközökre, csak a lelkesedésedre. A káposzta savanyítás cseppet sem bonyolult művelet, úgyhogy bátran láss hozzá, meglátod, sikerülni fog!

A káposzta savanyítás egyszerűbb, mint hinnéd, az eredmény viszont minden várakozást felülmúl: a házi savanyú káposzta roppanósabb, ízesebb és frissebb, mint a bolti változat. Ráadásul te szabod meg, mennyire legyen fűszeres, így teljesen a saját ízlésedhez hangolhatod. A fermentálás folyamata önmagában is lenyűgöző: a természet elvégzi a munka nagy részét, miközben te csak külső szemlélőként figyeled a csodát, ahogy az egyszerű káposztából élő, probiotikus étel születik. És ami a legjobb: a házi savanyú káposzta nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Egy tálka belőle a téli hónapokban igazi immunerősítő bomba. Engedd, hogy a régi idők íze újra beköltözzön a konyhádba!

káposzta savanyítás
Káposzta savanyítás lépésről lépésre - Ezt neked is ki kell próbáld
Fotó: itor /  Shutterstock 

Káposzta savanyítás pofonegyszerűen

A savanyú káposzta ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel készül. Fahordóban, műanyag edényben, befőttesüvegben vagy kerámia hordóban is készítheted.

Hozzávalók (1 literes edényhez):

  • 1 kg legyalult káposzta
  • 2,5 dkg só
  • fűszer ízlés szerint: 1 db babérlevél, pár szem egész fekete bors, egész fűszerkömény, borókabogyó, esetleg kapor, csombor, de ez elhagyható
  • 1 db szárított egész csilipaprika
  • 1 kis darabka torma vagy birsalma, de ez is elhagyható

Elkészítés:

  • A káposzta külső leveleit szedd le, majd vágd félbe a káposztafejet
  • Egy kézi gyalu segítségével gyaluld le a káposztát, de a torzsája ne kerüljön bele
kápszta gyalulás
A káposzta legyalulása gyorsan megy, ha betarod az alapvető taktikát
Fotó: VITALII BORKOVSKYI /  Shutterstock 
  • A tormát vagy birsalmát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra
  • A legyalult káposztát keverd össze a többi hozzávalóval és hagyd állni 1-2 órát, hogy levet eresszen

Bors tipp: Ha teszel bele babérlevelet is, arra figyelj, hogy csak 1-2 levelet használj, mert a babér nagyon intenzív, elviszi az ízét a káposztádnak.

  • A tisztára mosott üvegekbe jó erősen nyomkodd bele a káposztát, minden marék után egy tömőfával vagy sodrófa végével jól döngöld bele az üvegbe, hogy kicsit megtörjön a káposzta és minél több levet eresszen. Így pakold tele az üvegeket, rétegenként döngölve
káposzta tömörítése
Fontos, hogy jól nyomkodd le a káposztát
Fotó: itor /  Shutterstock 
  • Fontos, hogy a lé ellepje, ezért, ha nyomkodás tömörítés közben nem engedett elég levet, akkor a tálból – amiben besózva állt – önts az üvegbe még levet
  • Hogy biztos ne érje levegő a káposztát, tegyél rá egy kis műanyag befőtt leszorítót, de ha az nincs, akkor egy hasábra vágott sárgarépát tegyél az üvegbe keresztbe, hogy lenyomja a káposztát a lé alá.
  • Bors tipp: Ha nagyobb üveget, fa- vagy műanyag hordót használsz, akkor tehetsz a tetejére egy kistányért, arra egy tisztára mosott követ, az is lenyomja a káposztádat.
  • Csavard rá a befőttesüvegekre a tetőket, majd pakold őket egy tálcára – ez azért fontos, mert ahogy fermentálódnak, kifolyik a lé – és tedd a konyhapultra pihenni őket legalább két hétre.
  • Időnként lecsavarhatod a kupakokat egy pillanatra, hogy a gázok távozhassanak, de nem muszáj. Ne félj, nem fog felrobbanni!
  • Ha letelt a két hét, akkor már eheted is vagy beteheted a hűtőbe, hűvös kamrába, mert a hidegben leáll a fermentáció.
savanyú káposzta
A savanyú káposzta valóságos immunerősítő bomba
Fotó: DUSAN ZIDAR /  Shutterstock 

Nem csak isteni finom, de rendkívül egészséges is!

A savanyú káposzta valódi superfood: természetes módon erjesztett, élő, probiotikus étel, amely támogatja a bélflórát és az immunrendszert. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezzel segíthet megelőzni a téli megfázásokat, miközben a benne lévő tejsavbaktériumok hozzájárulnak az emésztés egyensúlyához. A káposztában található rostok segítik a méregtelenítést és javítják a tápanyagok felszívódását. Emellett B-vitaminokban, vasban és antioxidánsokban is bővelkedik, melyek a sejtek védelmét és az energiatermelést támogatják. Rendszeres fogyasztása nemcsak a gyomrod működését harmonizálja, hanem a hangulatodra is fantasztikus hatással van, hiszen a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll.

Ha szeretnéd látni, hogyan készíthetsz savanyú káposztát egyszerű befőttesüvegben, nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.