Ettől az összetevőtől lesz igazán fényes a cukormáz a mézeskalácson

mézeskalács
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 15. 15:15
A sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a mézeskalács. Töretlen sikerének titka – a mennyei illatán kívül – a csillogó máz. Lássuk, mi a titka a fénylő cukormáznak.

Ha azt mondjuk karácsony, melyik sütemény ugrik be először? Fogadjunk, hogy a mézeskalács. Az ünnep elengedhetetlen süteménye, amit egy fényes cukormáz dob csak fel igazán. Ha idén szeretnéd, hogy a te mézeskalácsaid legyenek a legszebbek a családban, akkor jól figyelj, mert hoztunk egy filléres praktikát, amitől tuti, hogy a Holdról is látszik majd a fénylő cukormáz. 

Egy nő épp cukormázzal díszíti a mézeskalácsokat
Most kiderül, mitől lesz igazán csillogóan fényes a cukormáz / Fotó: 123RF
  • A fényes cukormáz összetevői.
  • További tippek a csillogó cukormázért.
  • A mézeskalács helyes tárolása.

A csillogó cukormáz titka – ettől az összetevőtől lesz igazán fényes

A fényes cukormáz titka: az összetevők

Az nyilván tudod, hogy a mézeskalács máz alapja a tojásfehérje és a porcukor. A tojásfehérje habosra verve stabilizálja a mázat, a porcukor pedig nem csak az édes ízért felelős, de kristályosodás miatt csillogást is kölcsönöz a cukormáznak.  

Van azonban egy olyan összetevő, amit sokan kifelejtenek, pedig a máz fényességét ez az összetevő adja csak meg igazán. Hogy mi ez? Hát a citromlé!

Mit tud a citromlé, amitől olyan fényes lesz a cukormáz?

A citromlében megtalálható sav miatt a cukor jobban oldódik, ettől a máz simább és fényesebb lesz. Egyszerű, de nagyszerű trükk, hogy igazán csillogjanak a sütijeid!

Készül a cukormáz
A titok egy kis citromlé, és csillogni fog a cukormáz / Fotó: 123RF

Tippek a csillogásért:

  1. Friss tojásfehérjét használj: a régi fehérje nehezebben verhető fel és a máz is matt marad
  2. Citromlé: 3 csepp elég tojásonként
  3. Hőmérséklet: a habot szobahőmérsékleten verd fel, ha túl hideg vagy túl meleg, nem fog megállni
  4. Szitáld a porcukrot: ne maradjanak csomók, így lesz igazán fényes a máz
  5. Finoman keverd össze az alapanyagokat: ne kevergesd túl sokáig a mázat, mert elveszíti fényét és keménységét

Ügyelj a sorrendre

Először verd habbá a tojásfehérjét, majd apránként adagold a porcukrot, hogy a hab ne törjön össze, és ne maradjanak csomók. A végén keverd hozzá a citromlevet is.  

Hogyan marad meg a fény a díszítés után?

A kulcs a türelem. Várd meg míg kihűl a mézeskalács, ne ess neki rögtön a díszítésnek miután kikerült a sütőből.

Díszítés után légmentesen záródó dobozban tárold a mézeskalácsokat, hogy a levegő ne szárítsa ki, így a csillogás napokig megmaradhat.  

Bors-tipp: ha szeretnéd megszínezni a cukormázat, akkor adj hozzá egy kevés ételfestéket, majd töltsd habzsákba, és kezdődhet is a díszítés.

Nézd meg az alábbi videót a mézeskalács készítésről:

Az alábbi receptjeinket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.