Ettől a titkos összetevőtől lesz mennyei a bolognai spagetti

Ettől a titkos összetevőtől lesz mennyei a bolognai spagetti

bolognai spagetti
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 02. 12:15
A TikTok egyik sztárszakácsnője elárulta a titkát, méghozzá azt, hogy milyen elképesztő alapanyagot csempész a bolognai szószba, amitől tényleg fantasztikus lesz. Na, erre egészen biztos, hogy nem gondoltál a bolognai spagetti kapcsán!

A bolognai spagetti világszerte nagy kedvenc, és szinte biztos, hogy mindenkinek megvan a saját fortélya, amivel igyekszik kissé egyedibbé varázsolni a saját szószát. Van, aki egy csipet fahéjat tesz hozzá, van, aki cukorral bolondítja meg, és akad olyan is, aki virslit karikáz bele. De a szardellára valószínűleg senki nem gondol.

Egy tál bolognai spagetti az asztalon, tálban tálalva
Sosem találnád ki, melyik titkos összetevő dobhatja fel a bolognai spagettid!
Fotó: Esin Deniz /  Shutterstock 

Egy csipet furfang és fantasztikus lesz a bolognai spagetti szósza

A TikTok sztárszakácsa, Ayeisha Cooks szerint a szardellától lesz igazán különleges ez a klasszikus étel. Ayeisha elmagyarázta, hogy a szardella miután feloldódik, nem halas ízt, hanem inkább gazdag unami mélységet ad a bolognainak. Az umami egy japán szó, jelentése: „finom íz”. Ez az alapvető négy íz - édes, savanyú, sós és keserű - mellett az úgynevezett ötödik íz. 

Íme, a különleges recept

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 150 g pancetta (Sertés hasfalából készült, olasz fűszeres szalonna)
  • 500 ml marhahúsleves
  • 150 ml tej
  • egy szál sárgarépa
  • egy fej közepes hagyma
  • egy kisebb zellergumó
  • egy nagy löttyintés vörösbor
  • egy konzerv szilvaparadicsom
  • egy kiskanál paradicsompüré
  • két darab szardellafilé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • két babérlevél
  • három szál kakukkfű 
  • olaj a főzéshez

Láss hozzá a bolognai szósz elkészítéséhez!

Egy nagy lábasban közepes lángon hevíts fel az olajat. Dobd bele az apróra vágott sárgarépát, hagymát és zellert, majd fedő alatt párold körülbelül hét percig.
Add hozzá a felaprított fokhagymát és a pancettát, és addig pirítsd, amíg aranyszínű nem lesz a fokhagyma, a pancetta pedig éppen csak kap egy kis kérget.
Ezután dobd bele a darált marhahúst, és fakanállal törd össze, hogy ne legyenek benne összetapadt nagyobb darabok. Adj neki körülbelül nyolc percet a tűzön, amíg már nem lesz rózsaszínű. Löttyintsd hozzá a bort, és hagyd párolódni pár percig. Ezután öntsd bele a konzerv szilvaparadicsomot, a húslevest és egy kiskanál paradicsompürét. Keverd meg alaposan és főzd pár percig. Most jöhet a titkos fegyver, a szardella. Csak aprítsd fel, és dobd a szószba. Ne aggódj, nem fogod kiérezni a szószban, gyorsan feloldódik. Tedd bele a babérleveleket és a kakukkfűágakat a mártásba, és most már csak hagyd, hogy fedő alatt, kis lángon, lassan elkészüljön a szósz. Türelmesnek kell lenned, az igazán jó szósz akár három órán át is főhet. Azért időnként keverd át, nehogy odakapjon az alja. Körülbelül egy órával a tálalás előtt keverd bele a tejet, és hagyd, hogy a fedőt levéve, enyhén párolódva főjön tovább. Halászd ki a kakukkfüvet és a babérlevelet a mártásból, és máris tálalható a gazdag és ízletes mártás.

Érdekel a hagyományos verzió is? Nézd meg a Mindemegette receptjének videóját:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.