Hogyan kell tisztítani a citromhéját, hogy ne legyen mérgező?

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 15. 12:30
Aranyat ér a háztartásban, mégis ódzkodunk tőle. A citromhéj tisztítása azért fontos, mert rengeteg viasz, növényvédőszer-maradvány és szállítási szennyeződés lehet rajta. Eláruljuk, hogyan érdemes megtisztítani, hogy biztonságos legyen a citromhéj fogyasztása.
  • A citromhéj felhasználása bár nagyon hasznos, káros is lehet az egészségünkre, ha nem tisztítjuk meg alaposan.
  • Számos házi praktika tökéletes megoldás lehet erre a célra.
  • A háztartásban is számos területen használhatjuk a citromhéjat.

A citromhéj tisztítása megéri a fáradtságot, ugyanis nagy hasznát vehetjük az ételek ízesítésében, a bőrápolásban vagy akár a takarításban. Ahhoz azonban, hogy biztonsággal használhassuk, fontos, hogy megfelelően és alaposan tisztítsuk meg. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat.

Citromhéj tisztítása után látható reszelt citromhéj egy fa asztalon.
A citromhéj tisztítása fontos, hiszen rengeteg mérgező anyag lehet rajta.
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

Citromhéj tisztítása: 

1. A melegvíz tényleg segít?

A citrusok héján lévő viasz meleg hatására lágyul, ezért tulajdonképpen a sima meleg víz is felveszi a harcot ellene. Amikor először leöblítjük a gyümölcsöt, a meleg víz már önmagában fellazítja a szennyeződést, így sokkal könnyebb lesz a következő lépés.

2. Van otthon egy puha kefénk?

Egy puha zöldségkefe kíméletes, mégis hatékony. Körkörös mozdulatokkal dörzsöljük végig a narancsot vagy citromot. Így a por, a kosz és a viasz jó része eltűnik a felületről anélkül, hogy felsértenénk a héját.

3. A mosogatószer tényleg nem jó?

Bár sokan gondolják, hogy a mosogatószer olyan tisztává teszi a héjat, mint a tányérokat, ez óriási tévhit. A citrus héja enyhén porózus: magába szívhatja a mosogatószer illatát és maradékát, ami később az ételben is érződni fog.

4. Az áztatás megoldja a gondot?

A tartós szállításhoz sok citrusfélét extra viasszal kezelnek. Ha ezt keménynek érezzük, 5 percre áztassuk be a gyümölcsöt enyhén sós vagy ecetes vízbe. Ez nemcsak fellazítja a viaszt, de antibakteriális hatású is, tehát a baktériumokat is kiírtja.

5. A szárazra törölgetés fontosabb, mint hinnénk

Bár a tisztításhoz elengedhetetlen a víz, ugyanakkor a héjon maradt nedvesség növeli a mikroorganizmusok túlélési esélyét. Lemosás után tiszta konyharuhával itassuk fel a nedvességet, így a gyümölcs tovább eltartható.

6. A bio citromot is meg kell mosni?

A bio termékek felületén kevesebb vegyszer lehet, de a szállítási por, a bolti polc szennyeződése és a kézről átkerülő mikrobák ugyanúgy jelen vannak. A mosás tehát a bio gyümölcsök használatakor is elengedhetetlen.

A citromhéjának felhasználási módjai:

A citromhéj hatása igen is jelentős, ezért ne hagyjuk, hogy a kukában végezze. 

1. Akár meg is ehetjük

A kezeletlen bio citrom héja ehető, ezért ha tehetjük inkább azt válasszuk vagy olyan gyümölcsöt, amelyen a bolt külön jelzi: „héja fogyasztásra alkalmas”. Ezeket kevesebb vegyszerrel kezelik, így biztonságosabb a konyhai felhasználásuk is. Talán nem is gondolnánk, de a citromhéj fogyasztása bőrápolóként is működik, hiszen segít az öregségi foltok kialakulásának csökkentésében.

2. Házi tisztítószer fillérekből

Ecetbe áztatva a citromot, vagy akár csak a héját, csodás zsíroldót és vízkőoldót készíthetünk. A citromos lével öntsük le a szennyezett felület, majd egy puha ronggyal dörzsöljük át. A szagtól sem kell félni, mert a citrusos illat semlegesíti az ecet erős szagát.

3. Természetes légfrissítő pofonegyszerűen  

Néhány maradék narancs, citrom vagy lime-héjat tegyünk egy lábos vízbe, tegyünk bele fahéjat és forraljuk fel. Töltsük át egy hőálló tálba és helyezzük az otthonunk bármely pontjára. Ennek a természetes légfrissítőnek a citrusos, friss illata átjárja majd az egész lakást.

4. Így készíthetünk cukrozott citromhéjat

A citrusok héja ünnepi sütemények látványos dísze is lehet, vagy akár ajándékba adható finomságot is készíthetünk belőle. Egy bögre vízbe szórjunk egy bögre cukrot, majd ebben főzzük puhára a héjat. Ha kihűlt, hempergessük meg kristálycukorban. Készíthetünk akár citromport is, ezzel is fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

5. Rovarriasztó, ami tényleg működik

A szárított citrushéj aromája távol tartja a molyokat és egyes rovarokat a ruhásszekrénytől. A feldarabolt héjakat tegyük egy vászon- vagy muszlin zsákba és akasszuk be a szekrénybe.

6. Bevethetjük a kellemetlen szagok ellen

A citrusok héja természetes illóolajokban gazdag: a benne található limonén és más aromás vegyületek nemcsak jó illatot árasztanak, hanem semlegesítik is a kellemetlen szagokat. Ha sóval keverjük, a só segít megkötni a nedvességet és a szagokat, míg a citrushéj frissít. A kettő együtt sokkal hatékonyabb, mint külön-külön.

7. Odaégett ételmaradék ellen is kiváló a citromhéj

A fél citromhéj és só kombináció egy valódi konyhai csodaszer a szennyeződések ellen: egyszerre működik súrolóanyagként, zsíroldóként és fertőtlenítőként. A citrom savassága fellazítja a zsírt és az odaégett ételmaradékokat, míg a só finoman dörzsöli le a felületet anélkül, hogy összekarcolná az edényt. Szórjunk a félbevágott gyümölcsre sót és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a zsíros, odaégett felületet.

Ha szeretnél egy ötletet, hogyan használhatod fűszerként a citromhéjat, nézd meg a videót!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.