A sejtek üzemanyaga – Ezt az italt mindenképpen építsd be a mindennapjaidba

alaplé
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 24. 07:25
Egyre népszerűbb a tudatos táplálkozók körében, nem véletlenül. Az alaplé jótékony hatásai miatt egyre többen fogyasztják. Miért kellene neked is beépítened az étkezésedbe? A cikkből kiderül!

Egy forró gőzölgő alaplé reggel indulás előtt vagy este bekucorodva a kanapén, többet tehet az egészségedért, mint gondolnád. Olvass tovább, és kiderül, miért érdemes fogyasztanod a mindennapokban. 

Alaplé egy kancsóban és zöldségek a pulton
Az alaplé egészségesebb mint gondolnád, mutatjuk miért érdemes beépítened a mindennapjaidba.
Fotó: Shutterstock 

Alaplé – a rég elfeledett immunerősítő, ami újra hódít  

Ma már számtalan immunerősítő megtalálható a boltok polcain, ám nagyanyáink idején az alaplé volt a természetes „gyógyszer”. Lássuk az alaplé jótékony hatásait, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztanod.  

Miért rajonganak érte annyian újabban?  

A TikTok-on számtalan videó terjed „bone broth”-ként futó alapléről, ami rengeteg ásványi anyagot és kollagént tartalmaz. A lassú főzés során a csontokból és a kötőszövetekből olyan anyagok oldódnak ki, amelyek jót tesztnek az emberi szervezetnek. Nem varázsital, de mindenképpen érdemes fogyasztani.  

Gyengéd támogatás a gyomornak

Azt már biztosan tudjuk, hogy az általános egészségi állapot függ az emésztéstől. Az emésztési problémák ellen pedig az alaplé kiváló. A meleg, híg állapot önmagában is segít megnyugtatni a gyomrot, a zselatinos-kollagénes tartalma miatt még azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyebben reagálnak bizonyos ételekre. Egy bögre alaplé kíméli a gyomrot, miközben gondoskodik arról, hogy ne maradjon üresen.  

Egy fazék alaplé
Bolti kollagén helyett válaszd a természetes alaplevet.
Fotó: kai keisuke / Shutterstock 

Támogatja az ízületeket, a bőr- és hajnövekedést  

Az utóbbi évek bomba étrend-kiegészítője a kollagén lett. Az alaplében pedig rengeteg a kollagén, ami a főzés során a csontokból oldódik ki. Így ízületi panaszok esetén, vagy ha száraz a bőröd, esetleg támogatni szeretnéd a hajnövekedést, akkor az alaplé lehet a titkos fegyvered.

Társ a diétában

Az alaplé egyik legjobb tulajdonsága, hogy laktat, kiválóan csökkenti az éhségérzetet és kevés kalóriát tartalmaz. Gondolj csak bele, vasárnap is milyen jól eltelít a húsleves.  

Milyen lesz az alaplé ha... 

  • Csirkéből készíted: lágyabb  
  • Marhából készíted: testesebb, ásványi anyagokban gazdagabb
  • Halcsontból: egy különleges, jódos alaplevet kaphatsz  

Hogy készül a bone broth? Nézd meg az alábbi videót:

Az alábbi cikkeinket se hagyd ki:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.