5 ínycsiklandó őszi leves, amely felmelegít a hűvös napokon

5 ínycsiklandó őszi leves, amely felmelegít a hűvös napokon

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 19. 12:00
Ahogy beköszönt az ősz, egyre jobban vágyunk a melengető ízekre. Egy gőzölgő tál leves nemcsak a testet, hanem a lelket is felmelegíti. Mutatjuk a legjobb őszi leves recepteket, amiket te is kipróbálhatsz!

Az őszi idő beköszöntével előtérbe kerülnek a különféle levesek, amelyek nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is melengetik. Alább összesen 5 ínycsiklandó őszi leves receptet szedtünk össze, amelyekkel garantáltan nem lőhetsz mellé.

Barna sörös sajtkrémleves - őszi leves
Barna sörös sajtkrémleves
Fotó: Irina Burakova /  Shutterstock 

5 ínycsiklandó őszi leves

Barna sörös sajtkrémleves fűszeres krutonnal

Hozzávalók

A leveshez:

  • 2 dl barna sör
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt babérlevél 
  • 2 ek. keményítő
  • őrölt fehér bors

A krutonhoz:

  • 4 szelet kenyér
  • 1 csipet őrölt pirospaprika
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet fokhagyma-granulátum
  • 2 csipet só

Elkészítés

  1. Egy fazékban a vajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük az áttört fokhagymát, egy-két percig kevergetve pároljuk. Felöntjük az alaplével és a sörrel, sózzuk, borsozzuk, negyedórán át forraljuk kis lángon.
  2. A keményítőt kis hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, s az egészet a leveshez öntjük.
  3. Kis lángon tovább főzzük a levest, ha felforrt, belekeverjük a lereszelt sajtokat, és már le is vesszük a tűzről. Addig keverjük, míg az összes sajt el nem olvad benne.
  4. A krutonhoz a kenyeret kockákra vágjuk, beleszórjuk egy tepsibe. Megszórjuk a fűszerekkel, jól átkeverjük, és 160 fokon ropogósra sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc

Energiatartalom: 1 adag 390 kcal

Frankfurti leves kelbimbóval, mint remek őszi leves
Frankfurti leves kelbimbóval
Fotó: NoirChocolate /  Shutterstock 

Frankfurti leves kelbimbóval

Hozzávalók

  • 50 dkg kelbimbó 
  • 40 dkg jó minőségű virsli
  • 2 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér 
  • 1 cikk karalábé
  • 1 cikk zeller
  • 2 burgonya 
  • 1 vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 liter zöldségalaplé 
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 kk. őrölt kömény 
  • 3-4 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított majoránna 
  • 4 ek. zsiradék 
  • 3 dl tejföl
  • 1 púpos ek. liszt 
  • bors

Elkészítés

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük a zsiradékon. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert. Legalább tíz percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt és a majoránnát. Ráöntjük az alaplevet, beletesszük a zúzott fokhagymát, és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
  2. Ekkor jöhet bele a meghámozott, kockákra vágott krumpli és a megtisztított, mérettől függően egészben hagyott vagy cikkekre vágott kelbimbó. Öntünk rá még egy kevés vizet, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul.
  3. Beletesszük a felkarikázott virslit. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Beleöntjük a fövő levesbe, elkeverjük és jól kiforraljuk. Ha kész, megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével.

Elkészítési idő: 50 perc

Energiatartalom: 1 adag 360 kcal

, mint őszi leves
Kolbászgombócos burgonyaleves
Fotó: Irina Burakova /  Shutterstock 

Kolbászgombócos burgonyaleves

Hozzávalók

  • 50 dkg sárga burgonya 
  • 40 dkg sütni való kolbász
  • 8 dkg füstölt szalonna 
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 cikk zeller
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 kk. őrölt babérlevél

1 kk. őrölt majoránna

  • 1 kis ág friss vagy 1 nagy csipet őrölt kakukkfű
  • 6 dl zöldségalaplé
  • bors

Elkészítés

  1. Kicsi kockákra vágjuk a füstölt szalonnát. Egy fazékban zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kicsit később az áttört fokhagymát. Ha ezek már üvegesek, akkor mehetnek hozzá a meghámozott, feldarabolt zöldségek, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a zeller. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérral, majoránnával ízesítjük.
  2. Miután megpuhultak a gyökérzöldségek, beletesszük a meghámozott, felkockázott krumplit is. Felöntjük az alaplével.
  3. A sütnivaló kolbászt kiszedjük a bélből, a töltelékből kis gombócokat gyúrunk, és beledobjuk a levesbe. Jól összeforraljuk.
  4. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Összeforgatjuk a tejföllel, majd belecsurgatjuk a habarást a csendesen fövő levesbe, és pár percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Ízesíthetjük még egy-két csöpp tárkonyecettel is. Friss kenyeret adunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc

Energiatartalom: 1 adag 340 kcal

Chanterelle,Mushroom,Soup,With,Thyme,And,Fresh,Mushrooms,On,White
A tejfölös gombaleves receptje is a legjobb őszi leves receptek között van.
Fotó: Oksana Mizina /  Shutterstock 

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók

  • 50 dkg csiperke
  • 1 közepes édesburgonya
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 cikk zeller
  • 2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1 l zöldségalaplé (vagy víz)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítés

  1. Kevés zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott leveszöldségeket, és elkezdjük párolni. Beletesszük 5 perc múlva a szintén apróra metélt édesburgonyát is.
  2. Miután a zöldségek roppanósra dinsztelődtek, rászórjuk a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, az összevágott petrezselyem zöldjét és a megtisztított, felszeletelt gombát. Ha mindez jól átforrósodott, és a gomba elkezdi ereszteni a levét, felöntjük a zöldségalaplével, és összefőzzük.
  3. Közben az egy evőkanálnyi lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzávegyítjük a tejfölt, és behabarjuk vele a levest. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Energiatartalom: 1 adag 230 kcal

Homemade,Meat,And,Vegetable,Stew,Or,Soup,With,Mushrooms
Savanyú káposztás babgulyás
Fotó: Ingrid Balabanova /  Shutterstock 

Savanyú káposztás babgulyás

Hozzávalók

  • 60 dkg marhalábszár 
  • 15 dkg tarkabab 
  • 25 dkg savanyú káposzta 
  • 1 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér
  • negyed cikk karalábé 
  • negyed cikk zeller 
  • 2 vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 paprika 
  • 1 paradicsom 
  • 1 kis csokor zeller zöldje
  • 1 ek. őrölt pirospaprika 
  • 1 tk. őrölt kömény 
  • 1 kk. őrölt babérlevél 
  • 1 l zöldségalaplé 
  • 5 dkg csipetke 
  • 3 ek. zsír 
  • bors

Elkészítés

  1. Egy éjszakára beáztatjuk a babot. Másnap leöntjük róla a vizet, átöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
  2. A zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Rátesszük a kicsire vágott paradicsomot és paprikát, jó sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Közben sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral.
  3. Ha már félig puha a hús, hozzátesszük a maghámozott, feldarabolt leveszöldségeket, a zeller zöldjét, a leszűrt babot és a káposztát. Együtt készre főzzük, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt levét. Csipetkével tálaljuk.

Előkészítési idő: 150 perc

Energiatartalom: 1 adag 460 kcal

Ezeket a recepteket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.