Kürtőskalács házilag fillérekből – Így készítsd el sütőben egyszerűen

Kürtőskalács házilag fillérekből – Így készítsd el sütőben egyszerűen

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 11. 16:45
Nagyon finom és tuti, hogy a gyerek szeme is felcsillan, ha megérzi az illatát. Ez nem más, mint a kürtőskalács, amit persze te is imádsz, viszont olyan drága lett az utóbbi időben, hogy inkább nagyívben elkerülöd a kürtőskalács árusokat. Erre hoztunk most egy megoldást! Egy tuti receptet.

Mindenki imádja a kürtőskalácsot, de amennyit manapság elkérnek érte, minden falat keserédessé válik. Van megoldás! Nem hazugság, nem ámítás, az alábbi recepttel fillérekből elkészítheted a magyar süteménykülönlegességet, amit külföldön is imádnak.  

kürtőskalács, recept, házilag, filléres
Kürtőskalács házilag fillérekből – Így készítsd el sütőben egyszerűen 
Fotó: Bits And Splits /  Shutterstock 

Miért készíts otthon a kürtőskalácsot? Mondunk több okot is!

  1. Mert olcsó és számtalan ízben elkészítheted, nem kell kompromisszumot kötnöd, és csak egyet vagy kettőt választani.  
  2. A kürtőskalács inkább a strandokon és a karácsonyi vásárokon kapható, míg az alábbi receptet bármikor elkészítheted.
  3. Egyszerű recept: nincs szükséged kürtőskalács hengerre sem, mert van egy tuti tippünk, mivel helyettesítheted a formát. Vágj bele bátran!

A házi kürtőskalács hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • olaj
  • őrölt fahéj
  • 1 tk. kristálycukor
  • üres fémdobozok (italos dobozok)
kelt tészta, kürtőskalács, recept, házilag
Bár a kürtőskalács igazán finom, azért óvatosan fogyaszd, mert a kelt tészta melegen megfeküdheti a gyomrod
Fotó: Youtube

Így készítsd el a kürtőskalácsot

Szitáld egy nagy tálba a lisztet, add hozzá a 2 ek. kristálycukrot és egy kevés sót.  

A következő lépés: kicsit rizikós, de kulcsfontosságú a sikerhez. Futtasd fel az élesztőt. Ehhez a tejet melegítsd fel, elég ha langyos, nem kell forrnia. Add hozzá az 1 tk. kristálycukrot, az élesztőt, majd fedd le 10 percre, hagyd, hogy az élesztőgombák végezzék a dolgukat.  

Míg felfut az élesztő, melegítsd fel a vajat.

Ha felfutott az élesztő, és a vaj is megolvadt, add hozzá mindkettőt a lisztes keverékhez, és gyúrj egy rugalmas tésztát.

Dagaszd meg jól a kelt tésztát, majd fedd le egy konyharuhával és hagyd pihenni legalább 1 órát, míg a tészta közel kétszeresére dagad.  

Ha megkelt a tészta, egy lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd hosszában vágd csíkokra, ezek nagyjából 2 cm szélesek legyenek.  

Most jön a házi kürtőskalács titka: szépen csomagold be alufóliába a fémdobozokat, majd kend meg őket vajjal vagy olajjal.  

Fogj egy tésztacsíkot és szépen tekerd körbe a hengert úgy, hogy azok fedjék egymást.

Keverj össze egy kevés cukrot fahéjjal, és alaposan forgasd bele a kürtőskalácsokat.

A sütőt 180 fokos előmelegített sütőbe tedd nagyjából 20-25 percre. Inkább fektetve süsd, mert állva gyakran lecsúszik a tészta a hengerről. Ha aranybarna, vedd ki, csúsztasd le a hengerről, és kész is a házi kürtőskalács, amit az egész család imádni fog, és még a pénztárcádat is megkímélted.

Nézd meg az alábbi videót:

Az alábbi receptjeinket se hagyd ki:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.