Gyönyörű színén túl magas antioxidáns-tartalma miatt is érdemes beiktatni az étrendünkbe a szedret. Most süteményekbe álmodtuk meg ezt a remek bogyós gyümölcsöt. Mutatjuk a 3 legistenibb szederrel készült desszert receptet.
A szeder úgy él a legtöbb ember fejében, mint a málna gonosz mostohatesója, ami kissé savanykás, fekete is, meg hát amúgy is, a málna és az eper árnyékában él. Pedig nagyon is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, pláne, ha desszertről van szó. Mutatjuk a legjobb recepteket.
A szedres recepteket imádni fogod, ha egyszer kipróbálod
3 isteni szedres recept, hogy megédesítsük a nyár végét
Vegyítsük el a 200 g lisztet a sütőporral és a sóval. Forgassuk a megmosott, lecsepegtetett szedret az 1 evőkanál lisztbe.
Keverjük habosra a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá az olajat, majd dolgozzuk bele apránként a tejjel felváltva a lisztes keveréket. Simítsuk kivajazott, kilisztezett vekniformába, és szórjuk rá a lisztbe forgatott szedret.
Vegyítsük el a lisztet a cukorral, az őrölt fahéjjal. Dolgozzuk össze a felkockázott vajjal.
Csipkedjünk a masszából diónyi darabokat a formába, szórjuk rá a száraz serpenyőben megpirított kókuszreszeléket. Ezután toljuk be a süteményt a 170 fokos sütőbe körülbelül 70 percre, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tetejére szedjük rá az átkevert lekvárt, és kínáljuk egy kevés szederrel, kókuszreszelékkel megszórva. Még tálalás előtt díszítsük mentalevelekkel.
1 szelet 320 kcal és 90 perc alatt kész is a szedres csoda.
A szedres pohárkrém lesz a kedvenced, ha szereted a krémes finomságokat
A mascarponét keverjük ki a kétféle cukorral. A tejszínt verjük kemény habbá, ezután forgassuk a mascarponés krémbe.
A szedret mossuk meg hideg víz alatt, majd csepegtessük le alaposan. A piskótatallérokat törjük kisebb darabokra.
A lekvár felét forgassuk bele a tejszínes krémbe. A felét töltsük 4 üvegpohárba, halmozzuk rá a szeder és a piskótatallér felét, majd kanalazzuk rá a maradék lekvárt, és csipkedjünk rá egy kevés mentalevelet.
Ugyanígy készítsünk el még egy réteget.
A pohárkrémeket tegyük be néhány órára a hűtőbe. Tálalás előtt érdemes fél órára kivenni.
Díszítsük tejszínhabbal, mentalevelekkel és pár szem friss szederrel.
1 adag 375 kcal és 30 perc alatt kész is, ez után már csak a hűtésre kell időt szánnunk.
Ha a palacsintát szereted, a francia palacsintáért szederöntettel odaleszel
Francia palacsinta szederöntettel
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): A TÉSZTÁHOZ:
2 tojás
40 g langyos olvasztott vaj
450 ml tej
1 csipet tengeri só
1/2 db citrom lereszelt héja
120 g liszt
olaj a sütéshez
A VANÍLIAMÁRTÁSHOZ:
200 ml tej
20 g vaj
1 ek. kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tk. étkezési keményítő
AZ ÖNTETHEZ:
200 g szeder
100 g szeder- vagy áfonyalekvár
A TÁLALÁSHOZ:
porcukor ízlés szerint
szeder
citromfűlevél
ELKÉSZÍTÉS:
A tojások sárgáját tegyük tálba az olvasztott vajjal, tejjel, sóval és citromhéjjal. Adjuk hozzá a lisztet is, és keverjük simára. Végül forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Evőkanál segítségével tegyünk egy adag tésztát az olajjal kikent, forró serpenyőbe. Közepes lángon süssük oldalanként 1 percig a palacsintát, majd borítsuk ki tányérra. Ugyanígy készítsük el a többit is.
A vaníliamártáshoz forraljuk fel a tejet a vajjal és a kétféle cukorral. Adjuk hozzá az 50 ml hideg vízzel csomómentesre kevert étkezési keményítőt, és főzzük sűrűre.
Az öntethez villával törjük át a megmosott szedret, és keverjük ki a lekvárral. Simítsuk az egészet a palacsintákra, locsoljuk meg a vaníliamártással.
Halmozzunk rá egy kevés szedret. Porcukorral megszórva, citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk a családnak.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.