Ettől a filléres összetevőtől lesz igazán különleges a bodzalekvár: a család is imádni fogja

Ettől a filléres összetevőtől lesz igazán különleges a bodzalekvár: a család is imádni fogja

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 15. 15:15
A bodzát legtöbben csak szörpként ismerik, pedig lekvárnak is fantasztikus! Ráadásul nemcsak finom, de kifejezetten jót tesz az egészségnek is. Olvass tovább az isteni bodzalekvár receptért!

Ha már unod a szokásos barackot meg szilvát, ideje kipróbálni valami különlegesebbet. A fekete bogyókból készült lekvár nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, és még az emésztésednek is jót tesz. Nem kell hozzá semmi extra – csak egy kis bodza, némi cukor, és egy-két praktikus tanács, hogy ne legyen se túl híg, se túl édes a bodzalekvár. 

bodzalekvár, bodza, fekete bodza
Ettől lesz igazán különleges a bodzalekvár: a család is imádni fogja  
Fotó: Mykolal Mykolal /  Shutterstock 

Isteni bodzalekvár recept, amit a családod is imádni fog

Miért pont bodzalekvár?

Miért ne? Hisz nem csak szörpként isteni.  A fekete bodza régóta ismert gyógynövény, nagyanyáink is használták nátha, köhögés vagy gyomorbántalmak ellen. A lekvárja viszont ma is ritkaságszámba megy – talán mert sokan nem is tudják, hogy ilyen finomság is készíthető belőle.

A bogyója – ha tényleg érett és fekete – tele van C-vitaminnal, vasat is tartalmaz, így a szervezet védekezőképességét is felturbózza. Ráadásul finom. Nem gejl, nem savanyú – pont jó. Egy szelet vajas kenyéren vagy palacsintában maga a mámor.

Bodzagyűjtési szabályok

  1. Az egyik legfontosabb szabály: csak fekete bodzából készíts lekvárt! A gyalogbodza nagyon hasonlít a fekete bodzához, de mérgező lehet – ne keverd össze! A fekete bodza fürtjei lógósak, a bogyók pedig mélyfeketék, kékes fényűek, és könnyen lepotyognak, ha megértek.
  2. Ne szedd utak mellől vagy poros helyről – inkább keresd meg a tiszta, vidéki bokrokat, ha van rá lehetőség. Lehet kicsit pepecselős leszedni meg lecsipegetni, de hidd el, megéri!
bodzalekvár, bodza, lekvár, házilag, recept, befőzés
Bodzalekvár készül – Tele antioxidánsokkal
Fotó: silvia.cozzi /  Shutterstock 

Klasszikus házi bodzalekvár recept befőzéshez (kb. 4-5 kis üveghez)

Hozzávalók, amikre szükséged lesz

  • 2 kg érett fekete bodzabogyó
  • 1,2 kg kristálycukor
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé vagy citromsav
  • (Opcionálisan: 1 alma vagy birsalma a sűrűbb állaghoz)
  • (Tartósításhoz: kevés nátrium-benzoát – ha nem dunsztolsz)

Így készítsd el

  1. Tisztítás, előkészítés: a bodzát alaposan szedd le a fürtökről (csak a fekete bogyók kellenek, a szár ne kerüljön bele), majd hideg vízben öblítsd át többször. A szennyeződést, leveleket, éretlen bogyókat válogasd ki.
  2. Pépesítés: a megtisztított bodzát tedd nagy lábasba, és botmixerrel pépesítsd. Ha nem szereted a magokat, passzírozd át szitán vagy paradicsompasszírozón.
  3. Cukorszirup főzés: egy külön edényben forralj fel 6 dl vizet a cukorral, és kevergesd, míg teljesen el nem olvad. Ez lesz az alap szirupod.
  4. Főzés: add a bodzapürét a sziruphoz. Keverd össze, és lassú tűzön kezdd el főzni. Amikor felforrt, add hozzá a citromlevet vagy citromsavat. Ha almát használsz, most reszeld bele.  
  5. Sűrítés: lassú tűzön főzd tovább kb. 45–60 percig, időnként kevergesd meg. Akkor jó, ha sűrű, lekvár állagú. (Ha kihűlve is sűrűbbnek szeretnéd, főzd tovább pár percig.)
  6. Üvegezés: a forró bodzalekvárt töltsd előzőleg kiforrázott befőttesüvegekbe. Ha használsz tartósítót, most keverd bele. Azonnal zárd le, majd fordítsd fejre 5 percre.
  7. Dunsztolás: tedd az üvegeket száraz dunsztba (plédbe vagy paplanba csomagolva), és hagyd teljesen kihűlni – akár egy teljes napig.

Bors tipp: ha szeretnéd különlegesebbé tenni, egy kis fahéjat vagy vaníliás cukrot is adhatsz hozzá. A birsalma pedig természetes zselésítőként is működik.

bodzalekvár, festőbodza, lekvár, bodza, recept, házilag
Fekete bodza népies neve: festőbodza
Fotó: Piotr Krzeslak /  Shutterstock 

Cukorral vagy anélkül?

Lehet kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül lekvárt készíteni. Viszont, ha nem használsz cukrot, nagyon figyelj a tartósításra. Használhatsz citromsavat, esetleg egy pici nátrium-benzoátot, ha biztosra akarsz menni. Aki viszont rendesen dunsztol, annak anélkül is eláll.

A bodza alapból elég karakteres ízvilággal rendelkezik, így nem igényel túl sok édesítést – ha nem akarsz mézédes dzsemet, elég kevesebb cukor is.

Nem csak lekvár – ajándéknak is tökéletes

Egy üveg szép címkés bodzalekvár remek ajándék is lehet, főleg karácsony környékén. Nem mindennapi, házi, és benne van a törődés. Ha valaki egyszer megkóstolja az általad készített bodzalekvárt, tuti elkéri a receptet!  

Ha kedvet kaptál a bodzához, nézd meg, hogy készül a virágából lekvár:

Az alábbi recepteket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.