
Van valami esszenciális a nagymama konyhájában, amelynek az emlékei életünk végéig elkísérnek. Ilyen egy ínycsiklandó sütemény, vagy egy rotyogó húslevesnek a zamatos illata, ami megtölti az egész házat. Íme 3 retró recept, amellyel felidézheted a varázst!
A meggyleves a nagymamák titkos nyári fegyvere, mivel egyszerre hűsítő, laktató és szomjoltó is. Savanykásan édes ízvilágával remek választás a tikkasztó nyári napokra. Íme egy igazi, nyári retró recept, amit kár lenne kihagyni!
• 50 dkg meggy
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2-3 ek. cukor
• 1 csipet fahéj (lehetőség szerint egészben tegyél bele fahéjat, majd a végén vedd ki)
• egész szegfűszeg
• fél citrom leve
• sűrítőként használhatunk tejfölt vagy tejszínt, azonban mentes verzióhoz lehet vaníliás pudingport is
Elsőként abban a lábasban, amelyben a levest készítjük, felforralunk vizet, majd beletesszük az egész fahéjat és szegfűszeget. Ezt követően a meggyet beletesszük a vízbe, majd a cukorral és citromlével felfőzzük. A tejfölt vagy vaníliás pudingport egy kis levessel simára keverjük, majd a masszát elkeverjük a levesben, ha a meggy megpuhult. Hagyjuk egyet rottyanni, majd hűlni hagyjuk és a hűtőszekrénybe tesszük. Jól behűtve tálaljuk.
Lehet, hogy gyerekként nem ez volt a kedvenc fogásunk, talán kicsit fintorogtunk is, de felnőtt fejjel már tudjuk: a tökfőzelék aranyat ér nyáron. Friss kaporral, selymes állaggal, egy ropogós fasírttal körítve a nagybetűs tökéletes nyári retró ebéd.
• 60 dkg gyalult főzőtök
• 1 csokor kapor
• 2 ek. olaj
• 1 ek. liszt
• 2dl tejföl
• 1tk. ecet
• só, bors
A tököt kevés sós vízben kaporral megfőzzük. Olajból és lisztből világos rántást készítünk. Itt is van alternatív, egészségesebb megoldás: kiveszünk néhány kanál tököt, amit összeturmixolunk, és ezzel sűrítjük a főzeléket. Hozzáadunk sima vagy növényi tejfölt, és besűrítjük vele a főzeléket. Már kész is a legtökéletesebb retró ebéd, amely a teraszon elfogyasztva igazi felfrissülést hoz.
Extra tipp: egy kevés ecettel még pikánsabbá tehetjük.
A nyár másik kihagyhatatlan eleme a barack. Nagymamáink kevert süteményei között ez volt az egyik legfinomabb verzió. Puha tészta, szaftos gyümölcsdarabok, porcukor, és minden, ami egy ellenállhatatlan retró nyári sütihez kell.
• 30 dkg liszt
• 20 dkg cukor
• 1 csomag sütőpor
• 3 tojás
• 1 dl tej
• 1 dl olaj
• 3-4 szem sárgabarack (darabolva)
A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott tepsibe öntjük, és a tetejére szórjuk a barackdarabokat. 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ezek a nyári retró receptek nem csupán finomak, hanem rengeteg emléket is felidéznek: a nagymama konyhájának hangulatát, a nyári szünetek emlékét, valamint arra is rámutatnak, hogy az egyszerű, házias ételek időtállóbbak, mint gondolnánk. Nem kell minden áron ragaszkodni az eredeti, tradicionális recepthez, hiszen változnak az idők, és statisztikailag is egyre több az ételallergiával küzdő ember, így legyél rugalmas.
Az alábbi recepteket se hagyd ki:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.