Ezekkel a trükkökkel roppanós lesz a kovászos uborka – Nem csak az elkészítés számít

tárolás
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 17. 11:27
A nyár a befőzések szezonja. A ropogós kovászos uborka a legnagyobb sztár, főleg, ha ismered az elkészítés titkát. Ám az sem mindegy, hogyan tárolod a télire elrakott finomságokat.

A ropogós kovászos uborka az egyik legfinomabb nyári finomság, eheted grillezett húsokhoz, bográcsban készült paprikás krumplihoz, rántott húshoz, pörkölthöz, de akár önmagában is falatozhatsz belőle, hiszen a legjobb hűsítő étel.  De mitől lesz ropogós a kovászos uborka? A Fanny magazin cikkéből kiderül, mire kell odafigyelned a készítésekor és hogyan érdemes tárolnod a finomságokat.

ropogós kovászos uborka télire
A ropogós kovászos uborka titka Fotó: shine.graphics /  Shutterstock 

A ropogós kovászos uborka készítésének titkai

1. Minden eldől a vásárláskor

A roppanós kovászos uborka készítése a tökéletes alapanyagnál kezdődik. Mindig kemény, friss, roppanós uborkát válassz. A puha vagy fonnyadt uborka lágy és nyálkás lesz. Sóból mindig adalékmenteset vegyél. A jódozott só nem használható kovászoláshoz, mert a jód gátolja vagy teljesen leállítja az erjedést, mint ahogy más adalékanyagok is.

2.  Vágdosd be, ne darabold

A klasszikus két végén bevágott uborka nemcsak gyorsabban, de egyenletesebben is érlelődik. Ha szeleteled vagy negyedeled, könnyebben megpuhul. A bevágás segíti a lé behatolását, de nem rontja el az állagot. A végeit viszont mindig vágd le!

3. A lényege a hozzávaló

A jó öreg kenyérszelet nem csak tradíció: a kovászos vagy élesztős cipó az erjedést indítja be. Ha gluténmentes kovászos uborkát szeretnél, a krumpli is működik, de az íze nem lesz olyan, mint a kenyeres változaté. Fontos, hogy friss, lehetőleg házi kovászos kenyeret válassz. A tartósítószeres változat nem az igazi.

4. Napszúrást is kaphat

A kovászoláshoz egyenletes, viszonylag magas hőmérséklet kell. Viszont a tűző nap nem tesz jót neki, attól könnyen megpuhul az uborka. Keress félárnyokos helyet, az lesz a legideálisabb. Viszont éjszakára vidd be, mert a hideg lelassítja a fermentációt, és ez nyálkásodáshoz vezethet. A legjobb, ha 2-3 napig kapja a meleget, majd leszűrve hűtőbe kerül.

5. Adjál hozzá levelet 

A szőlő- vagy meggylevél természetes csersavat tartalmaz, ami segít megőrizni a roppanós állagot. Egy-két levél az üveg aljára és tetejére csodákra képes, tegyél egy próbát! Ha a kenyér alá teszed, akkor ráadásul könnyebb lesz kivenni a már szétázott kenyeret is.

6. Pont annyit, amennyi kell

A túl kevés só lágy uborkát eredményez, ráadásul megnöveli a romlás esélyét is, a túl sok só pedig lelassítja vagy akár le is állítja az erjedést, ráadásul ehetetlenül sós lesz a végeredmény. Tartsd be a klasszikus arányt: 1 liter vízhez egy evőkanál só.

Így tárold helyesen a ropogós kovászos uborkát

1. Ne romoljanak meg 

A legjobb védelem a romlás ellen a tisztaság. Mielőtt megtöltöd az üvegeket, mosd el alaposan, majd forró vízben vagy sütőben sterilizáld. A tetőkről és az eszközökről se feledkezz meg, mint a szedőkanál vagy tölcsér. A legkisebb szennyeződés is könnyen penészedést vagy erjedést okozhat.

2. Maradjon csukva az ajtó

Ha a spejz ajtaját nem csukod be rendesen, az hőmérsékletingadozáshoz és fényhatáshoz vezethet, ami csökkenti az elrakott finomságok eltarthatóságát. Zárt, hűvös, sötét helyen jobban megőrzik a minőségüket az elrakott befőttek és savanyúságok. Ha nincs külön kamra, használd a szekrény aló polcát.

3. A helye sem mindegy

A meleg levegő felfelé száll, így a felső polcon könnyebben túlmelegedhetnek az üvegek. Az alsó polc vagy a padlóhoz közeli rész ideálisabb, mert ott hűvösebb a mikroklíma. Ez különösen fontos savanyúságoknál, paradicsomszószoknál és befőtteknél.

4. Rendszeresen ellenőrizd

Időnként nézd át az elrakott üvegeket: ha felpúposodott a tető, szivárog a lé, vagy megváltozott a szín, az intő jel. A penészes vagy buborékos terméket inkább ne kóstold meg, dobd ki azonnal. A rendszeres ellenőrzés megóvhat egy egész polcnyi tartalmat.

5. Hagyd csak kihűlni

Csak akkor rakd el a lekvárt vagy befőttet a helyére, ha már teljesen kihűlt. Ha száras dunsztba tetted, akkor addig hagyd ott, amíg teljesen ki nem hűl. A meleg párás üveg hőt generálhat a többi között, ami beindíthat nem kívánt fermentációt. Hűlés után még egyszer ellenőrizd a tetőt, hogy biztosan jól zárjon.

savanyúságok és kovászos uborka tárolása
Nem mindegy, mit hová teszel a kamrában  Fotó: Zigzag Mountain Art /  Shutterstock 

6. Különítsd el őket

A savas közeg és a cukros, gyümölcsös befőttek más-más környezetet igényelnek. A savanyúságokat hűvösebb, sötétebb sarokba, minél lejjebb tedd, a lekvárokat középre, kicsit szárazabb, szellősebb helyre érdemes tenni. Így jobban megőrzik az állagukat és ízüket.

7. Felesleges a nyitogatás

Ha egy üveget kibontasz, utána azonnal kerüljön a hűtőbe, és tartsd is ott, amíg el nem fogy. A gyakori nyitogatás, például azért, hogy megszagold, megízleld, levegőt és baktériumokat juttat az üvegbe, amitől biztos, hogy nagyon hamar megromlik. Ha egyszerre csak kevesebb fogy – például lekvárból – akkor érdemes kis üvegeket használni befőzéskor.

kinyitott lekvár tárolása
Ha már kinyitottál egy lekvárt, utána a hűtőben tárold! Fotó: New Africa /  Shutterstock 

8. Címkézz fel mindent

Ne alapozz arra, hogy majd úgy is tudni fogod, mi van benne és mikor főzted be. Nemcsak a tartalom, de az eltevés dátuma is legyen mindig feltüntetve. Így tudod majd, melyik lekvárt vagy savanyúságot kell előbb elfogyasztani, és könnyebben átlátható a készleted is. Az átláthatóság hosszú távon meghosszabbítja a házi finomságok életét.

fontos a címke
Minden üvegre írd rá, hogy mi van benne és mikor készítetted! Fotó: Elena Kharichkina /  Shutterstock 

Próbáld ki ezt a mennyei kovászos uborka levest is: ha a kovászos uborkából szívesen készítenél krémlevest, nézd meg a videót!

 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.