
A kerti grillezés az egyik legjobb nyári program. Közös étkezés a barátokkal, ráadásul kint a szabadban, sok nevetéssel és vidámsággal, miközben a madarak is boldogan csicseregnek. Kell ennél több? Kell bizony! Szuperbiztos módszereinkkel tökéletesítheted a fogásokat, és te lehetsz a grillkirály!
A kerti grillezés nemcsak hangulatos program, de az ételek is sokkal finomabbak, ha a szabadban készülnek. Főleg, ha természetes ízfokozókat is bevetsz! Füstösebb ízt érhetsz el, ha különböző faforgácsokat vízbe áztatsz sütés előtt egy órával. Használhatsz alma, cseresznye, tölgy vagy dió faforgácsot. Hagyd jól lecsepegni, kicsit kiszáradni, majd dobd közvetlenül a parázsra, vagy csomagold be egy kilukasztott alufóliába és tedd a grillrács alá. Különleges füstös aromát ad majd az ételeidnek.
Vágd be a csirke- vagy sertésszeletek közepét, és töltsd meg házi fűszervajjal. Ehhez keverj össze fokhagymát, zöldfűszereket, citromlevet és vajat. A hús belülről szaftos marad, és mennyei íze lesz.
Egy spriccelőbe tegyél vízzel hígított almaecetet, és sütés közben időnként spriccelgesd meg vele a húsokat. Ez segít megőrizni a húsok szaftosságát, enyhe savasságával pedig felerősíti az ízeket. Fokozhatod az ízrobbanást, ha egy kevés folyékony füstöt is keversz a spricnibe.
Mielőtt feldobnád a halakat vagy csirkét a grillre, előtte süss meg néhány karika citromot és lime-ot. Miután megsütötted a húsokat is, facsard rájuk a grillezett citrusok levét. Meglátod, sokkal intenzívebb, különlegesebb karamellizált-savanykás ízélményt kapsz, mintha sima nyers citromot használnál.
A friss fűszernövényeket, mint a rozmaring, babérlevél (nem szárított) és zsálya, tedd a faszénparázsra. A húsok és zöldségek így nem csak a fűszernövények pikáns ízét veszik át sokkal jobban, de még egy kis füstös ízt is kapnak.
Pizzát grillezni? Miért ne? Fontos, hogy a követ melegítsd tűzforróra sütés előtt, és csak ezután tedd rá a pizzát. Miután levetted, bátran dobáld rá a húsokat, halakat, zöldségeket is a kőre, és süsd meg azon a feltéteket. Így minden tökéletes átsül majd, a végeredmény pedig elképesztően finom lesz.
A nyers, pácolt húsokat, halakat és zöldségeket 20 perccel azelőtt vedd ki a hűtőszekrényből, mielőtt elkezdenéd a sütögetést. Így az ételnek lesz ideje szobahőmérsékletűre melegedni, és elkerülheted, hogy a hideg hús külseje megégjen, a közepe meg nyers maradjon. Ez különösen fontos a csirke és a kolbász esetében.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.