Ettől a filléres hozzávalótól lesz igazán zamatos a körtelekvár, és még a gyerekek is imádni fogják

befőzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 27. 10:45
Ha mennyei gasztronómiai élményre vágysz, ez a recept neked szól. A zamatos körtelekvár megédesíti a napodat, amikor majd hűvös estéken hullafáradtan érsz haza és semmi másra nem vágysz, csak egy falat napsütésre.

A zamatos körtelekvár az ősz egyik legüdítőbb ajándéka. Ha megbolondítod egy filléres fortéllyal és egy csipetnyi illatos fűszerrel, akkor olyan varázslatos íz születik, hogy bárki megkóstolja, azonnal a receptet kéri majd.

zamatos körtelekvár
Zamatos körtelekvár egy filléres trükkel megfűszerezve
Fotó: Rimma Bondarenko /  Shutterstock 

Zamatos körtelekvár fűszeresen

A zamatos körtelekvár elkészítése pofonegyszerű. A körte hálás alapanyag: édeskés, lédús, mégis lágy, így tökéletesen befogadja a fahéj, a szegfűszeg vagy éppen a vanília aromáját. Az elkészítés nem igényel drága eszközöket vagy bonyolult technológiát, csak egy filléres trükköt, ami nem más, mint az alma. Természetes pektinnel gazdagítja a lekvárt, így sűrűbb lesz az állaga, és édes ízének köszönhetően kevesebb cukrot kell hozzátenned.

Hozzávalók (kb. 5 kis üveghez):

  • 2 kg érett körte hámozva, kicsumázva
  • 500 g kristálycukor
  • 1 tasak 3:1 arányú befőzőcukor vagy pektinpor
  • 3-4 db édeskés alma, héjával együtt lereszelve
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 

Elkészítés:

  • A körtét vágd kisebb kockákra, az almát finomra reszeld héjastul, de vigyátt, hogy a magház és a magok ne kerüljenek bele.
  • Egy nagy lábasban keverd össze a körtét, almát, citromlevet és citromhéjat, majd lassú tűzön, lefedve 10–15 percig párold, amíg a gyümölcs kissé megpuhul.
  • Add hozzá a cukrot és a fűszereket, majd folyamatos keverés mellett 20–25 percig főzd, amíg a gyümölcs teljesen szétfő.
  • Ha simább állagot szeretnél, botmixerrel pürésítheted, de nem szükséges
  • Forrón töltsd bele tiszta, steril üvegekbe, a tetejét azonnal tedd rá és zárd rá jó erősen, majd állítsd fejre az üveget 5 percre, és már mehet is a száraz dunsztba a jó meleg takarók közé.

 Mire használhatjuk?

  • Klasszikusan reggeli pirítósra vagy friss péksüteményre kenve
  • Sajt- és sonkatálak mellé különleges chutneyként, ha egy kis csilivel vagy gyömbérrel megbolondítjuk
  • Sütik, piték, palacsinták töltelékeként
  • Natúr joghurt vagy zabkása ízesítésére
  • Fagylalthoz öntetként, akár felmelegítve is
zamatos körtelekvárból pite
A zamatos körtelekvárból isteni pitét készíthetsz 
Fotó: Sea Wave /  Shutterstock 

Nem csak finom, de még egészsége is

A körte és az alma gazdag rostokban, különösen vízben oldódó pektinben, ami segíti az emésztést és támogatja a bélflóra egészségét. A fahéj vércukorszint-szabályozó, a szegfűszeg pedig erős antioxidáns és természetes fertőtlenítő. A citrom C-vitaminja hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, ami az őszi-téli időszakban különösen fontos.

Ha szívesen készítenél egy finom, krémes körtés pitét, nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.