
Az ízvariációk mindig megosztók lehetnek, gondoljunk csak az ázsiai konyha édes-savanyú ételeire. A magyar háziasszonyok is szeretnek kísérletezni például az édes-sós variációval, ami egyesek számára undorító, másoknak ízletes lehet. Gondolhatunk itt a kifejezetten ínycsiklandó édes-sós sütikre, vagy akár a túrós tészta szalonnás-cukros változatára. Alább összegyűjtöttünk 12 receptötletet, amelyek a kiváló vasárnapi ebédtől egészen az egészséges uzsonnákig megmutatják, hogyan játszhatsz a hozzávalókkal és az ízekkel otthon.
A Fanny magazin ajánlásával olyan édes-sós finomságokat üthetsz össze otthon a családnak vagy a vendégeidnek, hogy a végén még azok is befalhatják, akik eddig nem szerették ezt az ízkombinációt. Ezek a különleges receptek garantáltan feldobják a napod!
Előkészítés: 40 perc
Főzés: 3 óra
1 adag: 640 kcal
A főtt húshoz:
A mártáshoz:
Megmossuk a húst, majd belerakjuk egy nagy fazékba. Öntünk rá annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a borsot (sót még nem teszünk hozzá). Rakunk rá egy fedőt, és kicsi lángon több órán át főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha már majdnem készen van, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt répát, gyökeret, zellert, ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Óvatosan leszűrjük a levest. Ehhez a fogáshoz most csak a főtt marhahúsra lesz szükség (a levest a zöldségekkel adhatjuk előételként).
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A kimagozott meggyet felrakjuk főni annyi vízzel, ami épp ellepi, s pár perc alatt puhára főzzük. Pici sóval és cukorral ízesítjük. Végül besűrítjük a tejföl, a tejszín és a keményítő keverékével. Tálalás előtt vékonyra szeleteljük a marhahúst, szépen elrendezzük egy tálon a főtt burgonyával és a meggymártással.
Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1 óra
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 650 kcal
A mártáshoz:
Besózzuk a húst, és hagyjuk egy órán át állni. Utána őrölt köménnyel bedörzsöljük, berakjuk egy tepsibe a felolvasztott zsírral együtt. Öntünk alá egy deci vizet, alufóliával lezárjuk, és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Nem sokkal a sütési idő vége előtt leszedjük az alufóliát, és kicsit megpirítjuk a tetejét. Deszkára átemeljük, hagyjuk pihenni pár percig. Utána vékony szeletekre vágjuk.
Amíg sül, elkészítjük a mártást. A leszemezett ribizlit egy kis lábasba öntjük, megfőzzük. Vizet nem kell hozzá adni. Ha már engedett egy kis levet a gyümölcs, mézzel és mustárral ízesítjük. Pár perc alatt összerottyantjuk, levesszük a tűzről, rummal és pici sóval ízesítjük. Az újburgonya héját lekaparjuk, megmossuk, végül konyharuhával szárazra töröljük. Bő, felforrósított olajban ropogós pirosra sütjük. Csak közvetlenül tálalás előtt sózzuk meg.
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 16 perc
Pihentetés: 10 perc
1 adag: 540 kcal
A krémhez:
Bevagdossuk a kacsamellek bőrös oldalát. Megmossuk és leszárítjuk a zsályaleveleket, félbevágjuk a gyömbért, vékony csíkokra vágjuk a narancs héját. Közepesen forró serpenyőbe tesszük a kacsahúst a bőrével lefelé. Mellédobjuk az előkészített zöldségeket. Három percig sütjük, megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, és még három percig pirítjuk. Átrakjuk egy kis sütőedénybe, és 180 fokra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Utána még tíz percig pihentetjük a felszeletelés előtt. A krémhez vékonyan meghámozzuk a rebarbarát, feldaraboljuk, beletesszük egy lábasba. Öntünk rá egy fél vizet, egy deci vörös bort. Fűszerezzük reszelt gyömbérrel, szegfűszeggel, citromhéjjal, ízlés szerint édesítjük, majd csipet sót is adunk hozzá. Fedő nélkül krémesre főzzük, időnként megkeverjük. Ha sűrűsödik be annyira, ahogy szeretnénk, akkor egy evőkanál keményítőt elkeverünk egy kis vízzel, és azzal besűrítjük.
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 200 kcal
Az almaszószhoz:
A gofrihoz:
Meghámozzuk az almát, csutkáját kiszedjük, húsát nagyobb kockákra vágjuk, és a vízzel, a cukorral, a fahéjjal egy lábasban lefedve puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk.
A tojásokat összekeverjük a tejjel, az olvasztott kókuszzsírral, a mézzel és az almaszósszal. Egy másik keverőtálban összedolgozzuk a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután a száraz hozzávalókat a nedveshez öntjük, és csomómentesre keverjük. A gofrisütőt kevés zsiradékkal kikenjük, majd belekanalazunk egy-egy adag tésztát és ropogósra sütjük. A szendvics elkészítéséhez a kész gofrikat megkenjük lekvárral, a felére brie-szeleteket fektetünk, majd rátesszük a lekvárral megkent párjukat. A gofrisütőben vagy serpenyőben átforrósítjuk, épp csak annyira, hogy a sajt megolvadjon. Azonnal tálaljuk.
Előkészítés: 50 perc
Főzés: 2 óra
1 adag: 420 kcal
Egy nagyobb lábasban karamellizáljuk a két evőkanál cukrot. Ebbe beledobjuk a meghámozott, feldarabolt répát és gyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát, valamint a fűszereket (babérlevél, csillagánizs, menta, gyömbér). Csak kevés sót teszünk hozzá. Belerakjuk a marhahúst, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Fedőt teszünk rá, és elkezdjük főzni, nagyon kicsi tűzön, éppen csak forrásban tartjuk. Ha már puha a hús, akkor adjuk hozzá a vörösbort, és öt percig forraljuk azzal is. Kiszedjük a húst, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük. A benne főtt zöldségeket, fűszereket kidobjuk. A tiszta levet felforraljuk az aszalt szilvával. A keményítőt hideg vízben csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a mártást.
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 270 kcal
Megfőzzük a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és kiterítve hagyjuk, hogy kigőzölődjék. Ha már langyosra hűlt, hozzágyúrjuk az egész tojást és annyi lisztet, hogy könnyen kezelhető legyen, közben sóval és pici borssal fűszerezzük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából. Megforgatjuk a szeletelt mogyoróban. Bő zsiradékban körben pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
Előkészítés: 40 perc
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 820 kcal
A pecsenyéhez:
A burgonyapüréhez:
Hurokkötéssel megkötözzük a húst. Bedörzsöljük sóval, borssal, majd megforgatjuk a fűszerkeverékben (őrölt kömény, majoránna, pirospaprika). A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, és egy nagy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a szalonnát, rátesszük a húst, és minden oldalról körbesütjük. Kivesszük a húst is a serpenyőből. A visszamaradt pecsenyezsírban üvegesre dinszteljük a cikkekre vágott vöröshagymát és a felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a szintén cikkekre vágott paradicsomot, pár percig pirítjuk együtt. Ráöntjük a fehérbort. Egy kisebb tepsibe beleöntjük a zöldséges-szalonnás ragut, ráfektetjük a rozmaringágakat. Ráhelyezzük az elősütött sertéscombot. Köré szórjuk a leszemezett szőlő felét, és még egy kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lezárjuk, és egy órán át sütjük 180 fokos sütőben Leszedjük róla a fóliát, és még fél órát pirítjuk.
A visszamaradt szaftból kidobjuk a rozmaringot, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a maradék szőlőszemeket.
A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, és vajon megpirítjuk, végül sózzuk, borsozzuk.
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 670 kcal
A pecsenyéhez:
A mártáshoz:
A szüzeket lehártyázzuk, a végeket levágjuk, erre most nem lesz szükség. A szép középső részt vastag, 4-5 centis karikákra felvágjuk. Mindegyiket betekerjük egy-egy szelet baconszalonnába. Tenyérrel ellapítjuk a kis csomagokat. Alul-felül sózzuk, borsozzuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldalukat öt percig sütjük.
Szeletekre vágjuk a póréhagymát, megdinszteljük a vajon. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a musttal, a borral és a zöldségalaplével. Elkezdjük főzni. A keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, besűrítjük vele a mártást. Beledobjuk a leszemezett szőlőt, és még 2-3 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a citrom reszelt héját, kinyomott levét. A hús mellé kínáljuk a mártást. Burgonyafánk illik mellé.
Elkészítési idő: 40 perc
Pihentetés: 40 perc
1 adag: 380 kcal
Megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Még forrón leszűrjük, áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kétféle lisztet, az élesztőt, a zsírt, a két tojássárgáját, ízesítjük sóval, borssal, csipetnyi fokhagyma-granulátummal, reszelünk hozzá egy kis szerecsendiót. Ha túl masszív lenne, kicsi vízzel lazíthatjuk. Öt percig dagasztjuk. Utána 40 percig hagyjuk kelni, majd olajos kanállal nagy galuskákat formázunk belőle, és forró zsiradékban pirosra sütjük.
Pácolás: 50 perc
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 660 kcal
A páchoz:
Az összeállításhoz:
Elkészítjük a pácot. A zöldfűszerek leveleit lehúzzuk, apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd mindezt összekeverjük a többi fűszerrel, a borral vagy a musttal és az olajjal. Félbevágjuk a combokat, egy nagyobb tálban összekeverjük a páccal a csirkedarabokat, és hagyjuk így állni fél órát.
Közben előkészítjük a zöldségeket. Szükség szerint hámozzuk, tisztítjuk, majd mindent feldaraboljuk: a hagymát, a burgonyát és az almát cikkekre, a zöldségeket ferde darabokra, a paprikát karikákra. Mindezt hozzákeverjük a fél órája pácolódó csirkéhez, és tovább pácoljuk még 20 percig. Átöntjük egy tepsibe, és úgy rendezzük el, hogy a csirkerészek felül legyenek. Közé szórjuk a leszemezett szőlőt. Alufóliával letakarjuk, és 170 fokos sütőben egy órán át sütjük. Leszedjük róla a takarást, és 180 fokon rápirítunk.
Elkészítési idő: 50 perc
A húsgolyókhoz:
A mártáshoz:
A tálaláshoz:
Először a gombócokat készítjük el. A kétféle darált húst keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát és fokhagymát. Beletesszük a két egész tojást, az egy deci tejet, fűszerezzük szerecsendióval, kardamommal, sóval, borssal, alaposan összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy lágy, de jól formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a gombóckákat. Kiszedjük a serpenyőből.
Az eddig használt serpenyőben készítjük el a mártást is. Hozzáteszünk még két evőkanál vajat, beleszórjuk a két evőkanál lisztet, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük az alaplével, jól kiforraljuk, közben ízesítjük az áfonyalekvárral, valamint ha szükséges, sóval és borssal. Belerakjuk a húsgolyókat, és öt percig főzzük. Végül hozzáöntjük a tejszínt is, és azzal is alaposan összeforraljuk. Burgonyapürét adunk mellé.
A görögdinnye héját és magjait eltávolítjuk, majd felkockázzuk a gyümölcsöt. Alaposan megmossuk az uborkát, és hosszában negyedekbe vágjuk, majd cikkekre. A hagymát megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a dinnyét, az uborkát és a hagymát, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.
Elkeverjük az olívaolajat az ecettel, és hozzáadjuk a sót. Meglocsoljuk az így kapott öntettel a salátát, óvatosan átkeverjük egyszer, és tálkákba adagolva, frissen kínáljuk.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.