Sósat az édessel – A legízletesebb receptek a legpompásabb párosításhoz

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 03. 12:15
Akadnak, akiket már annak a gondolatától is kiráz a hideg, hogy kombinálják egymással a sós és édes ízeket, míg mások egyenesen odáig vannak a különleges párosításokért. Az már számos recept jóvoltából bebizonyosodott, hogy ez a két íz kiválóan működhet együtt. Ha te sem zárkózol el ettől az ízvilágtól, bátran próbáld ki a cikkünkben bemutatott recepteket!

Az ízvariációk mindig megosztók lehetnek, gondoljunk csak az ázsiai konyha édes-savanyú ételeire. A magyar háziasszonyok is szeretnek kísérletezni például az édes-sós variációval, ami egyesek számára undorító, másoknak ízletes lehet. Gondolhatunk itt a kifejezetten ínycsiklandó édes-sós sütikre, vagy akár a túrós tészta szalonnás-cukros változatára. Alább összegyűjtöttünk 12 receptötletet, amelyek a kiváló vasárnapi ebédtől egészen az egészséges uzsonnákig megmutatják, hogyan játszhatsz a hozzávalókkal és az ízekkel otthon.

Sós és édes receptek: Steak vörösborral
Az egyszerre sós és édes ízt ígérő receptek nagyon megosztók lehetnek.
Fotó: evgeeenius /  Shutterstock 

12 recept az édes és sós ízpárosítás bűvöletében

A Fanny magazin ajánlásával olyan édes-sós finomságokat üthetsz össze otthon a családnak vagy a vendégeidnek, hogy a végén még azok is befalhatják, akik eddig nem szerették ezt az ízkombinációt. Ezek a különleges receptek garantáltan feldobják a napod!

Főtt marhahús meggyszósszal, főtt krumplival

Sós és édes receptek: Főtt marhahús meggyszósszal és főtt krumplival
Főtt marhahús meggyszósszal és főtt krumplival
Fotó: Youtube

Előkészítés: 40 perc 
Főzés: 3 óra 
1 adag: 640 kcal

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya

A főtt húshoz:

  • 80 dkg marhahús (tarja, hátszín vagy rostélyos)
  • 1 vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 8 szem egész bors
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kicsi zellergumó

A mártáshoz:

  • 60 dkg meggy (jó a fagyasztott)
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • cukor

Elkészítés:

Megmossuk a húst, majd belerakjuk egy nagy fazékba. Öntünk rá annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a borsot (sót még nem teszünk hozzá). Rakunk rá egy fedőt, és kicsi lángon több órán át főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha már majdnem készen van, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt répát, gyökeret, zellert, ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Óvatosan leszűrjük a levest. Ehhez a fogáshoz most csak a főtt marhahúsra lesz szükség (a levest a zöldségekkel adhatjuk előételként). 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A kimagozott meggyet felrakjuk főni annyi vízzel, ami épp ellepi, s pár perc alatt puhára főzzük. Pici sóval és cukorral ízesítjük. Végül besűrítjük a tejföl, a tejszín és a keményítő keverékével. Tálalás előtt vékonyra szeleteljük a marhahúst, szépen elrendezzük egy tálon a főtt burgonyával és a meggymártással.

Csemege sertéskaraj ribizliszósszal, sült újburgonyával

Sós és édes receptek: Sertéskaraj ribizliszósszal
Sertéskaraj ribizliszósszal
Fotó: Archív

Előkészítés: 40 perc 
Pihentetés: 1 óra 
Sütés: 1,5 óra 
1 adag: 650 kcal

Hozzávalók:

  • 70 dkg karaj egyben (csont nélküli)
  • 10 dkg zsír
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 80 dkg újburgonya
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 30-40 dkg ribizli
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

Besózzuk a húst, és hagyjuk egy órán át állni. Utána őrölt köménnyel bedörzsöljük, berakjuk egy tepsibe a felolvasztott zsírral együtt. Öntünk alá egy deci vizet, alufóliával lezárjuk, és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Nem sokkal a sütési idő vége előtt leszedjük az alufóliát, és kicsit megpirítjuk a tetejét. Deszkára átemeljük, hagyjuk pihenni pár percig. Utána vékony szeletekre vágjuk.

Amíg sül, elkészítjük a mártást. A leszemezett ribizlit egy kis lábasba öntjük, megfőzzük. Vizet nem kell hozzá adni. Ha már engedett egy kis levet a gyümölcs, mézzel és mustárral ízesítjük. Pár perc alatt összerottyantjuk, levesszük a tűzről, rummal és pici sóval ízesítjük. Az újburgonya héját lekaparjuk, megmossuk, végül konyharuhával szárazra töröljük. Bő, felforrósított olajban ropogós pirosra sütjük. Csak közvetlenül tálalás előtt sózzuk meg.

Rebarbarakrémes sült kacsamell

Sós és édes receptek: Rebarbarakrémes sült kacsamell
Rebarbarakrémes sült kacsamell
Fotó: Ryzhkov /  Getty Images

Előkészítés: 30 perc
Sütés: 16 perc
Pihentetés: 10 perc
1 adag: 540 kcal

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg kacsamellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 2 ágacska zsálya
  • 3 cm gyömbér
  • fél kezeletlen narancs
  • bors

A krémhez:

  • 20-25 dkg rebarbara
  • 1 dl vörös bor
  • 1 csipet reszelt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • cukor vagy méz ízlés szerint
  • fél kezeletlen citrom
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Bevagdossuk a kacsamellek bőrös oldalát. Megmossuk és leszárítjuk a zsályaleveleket, félbevágjuk a gyömbért, vékony csíkokra vágjuk a narancs héját. Közepesen forró serpenyőbe tesszük a kacsahúst a bőrével lefelé. Mellédobjuk az előkészített zöldségeket. Három percig sütjük, megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, és még három percig pirítjuk. Átrakjuk egy kis sütőedénybe, és 180 fokra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Utána még tíz percig pihentetjük a felszeletelés előtt. A krémhez vékonyan meghámozzuk a rebarbarát, feldaraboljuk, beletesszük egy lábasba. Öntünk rá egy fél vizet, egy deci vörös bort. Fűszerezzük reszelt gyömbérrel, szegfűszeggel, citromhéjjal, ízlés szerint édesítjük, majd csipet sót is adunk hozzá. Fedő nélkül krémesre főzzük, időnként megkeverjük. Ha sűrűsödik be annyira, ahogy szeretnénk, akkor egy evőkanál keményítőt elkeverünk egy kis vízzel, és azzal besűrítjük.

Almaszószos gofriszendvics brie sajttal

Sós és édes receptek: Almaszószos gofriszendvics brie sajttal egy nő kezében
Almaszószos gofriszendvics brie sajttal
Fotó: frantic00 /  Shutterstock 

Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 200 kcal

Hozzávalók:

Az almaszószhoz:

  • 4 alma
  • 1 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • fél teáskanál fahéj

A gofrihoz:

  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál méz
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 dl almaszósz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg brie sajt
  • 4-6 evőkanál pikáns lekvár (áfonya, ribizli stb.)

Elkészítés:

Meghámozzuk az almát, csutkáját kiszedjük, húsát nagyobb kockákra vágjuk, és a vízzel, a cukorral, a fahéjjal egy lábasban lefedve puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk.

A tojásokat összekeverjük a tejjel, az olvasztott kókuszzsírral, a mézzel és az almaszósszal. Egy másik keverőtálban összedolgozzuk a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután a száraz hozzávalókat a nedveshez öntjük, és csomómentesre keverjük. A gofrisütőt kevés zsiradékkal kikenjük, majd belekanalazunk egy-egy adag tésztát és ropogósra sütjük. A szendvics elkészítéséhez a kész gofrikat megkenjük lekvárral, a felére brie-szeleteket fektetünk, majd rátesszük a lekvárral megkent párjukat. A gofrisütőben vagy serpenyőben átforrósítjuk, épp csak annyira, hogy a sajt megolvadjon. Azonnal tálaljuk.

Ánizsos-mentás párolt marhaszelet aszalt szilvás mártással

Sós és édes receptek: Ánizsos-mentás párolt marhaszelet aszalt szilvás mártással
Ánizsos-mentás párolt marhaszelet aszalt szilvás mártással
Fotó: lahenn /  Shutterstock 

Előkészítés: 50 perc
Főzés: 2 óra
1 adag: 420 kcal

Hozzávalók:

  • 80 dkg marha vastaglapocka
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 babérlevél
  • 2 csillagánizs
  • 1 kis csokor menta
  • 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • fél dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál keményítő

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban karamellizáljuk a két evőkanál cukrot. Ebbe beledobjuk a meghámozott, feldarabolt répát és gyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát, valamint a fűszereket (babérlevél, csillagánizs, menta, gyömbér). Csak kevés sót teszünk hozzá. Belerakjuk a marhahúst, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Fedőt teszünk rá, és elkezdjük főzni, nagyon kicsi tűzön, éppen csak forrásban tartjuk. Ha már puha a hús, akkor adjuk hozzá a vörösbort, és öt percig forraljuk azzal is. Kiszedjük a húst, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük. A benne főtt zöldségeket, fűszereket kidobjuk. A tiszta levet felforraljuk az aszalt szilvával. A keményítőt hideg vízben csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a mártást.

Mogyorós krokett 

Sós és édes receptek: Mogyorós krokett
Mogyorós krokett
Fotó: The Image Party /  Shutterstock 

Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 270 kcal

Hozzávalók:

  • 40 dkg burgonya
  • 6-10 dkg szeletelt mogyoró
  • 1 tojás
  • liszt
  • bors
  • bő zsiradék a sütéshez

Elkészítés:

Megfőzzük a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és kiterítve hagyjuk, hogy kigőzölődjék. Ha már langyosra hűlt, hozzágyúrjuk az egész tojást és annyi lisztet, hogy könnyen kezelhető legyen, közben sóval és pici borssal fűszerezzük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából. Megforgatjuk a szeletelt mogyoróban. Bő zsiradékban körben pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.

Szőlővel sült sertéscomb parázsburgonyával

Sós és édes receptek: Szőlővel sült sertéscomb
Szőlővel sült sertéscomb
Fotó: Dmitry Markov152 /  Shutterstock 

Előkészítés: 40 perc
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 820 kcal

Hozzávalók:

A pecsenyéhez:

  • 80 dkg sertéscomb egyben
  • 3 ág rozmaring
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet szárított majoránna
  • 1 csipet őrölt pirospaprika
  • 30 dkg fehér és piros szőlő vegyesen
  • bors

A burgonyapüréhez:

  • 80 dkg parázsburgonya
  • 5 dkg vaj
  • bors

Elkészítés:

Hurokkötéssel megkötözzük a húst. Bedörzsöljük sóval, borssal, majd megforgatjuk a fűszerkeverékben (őrölt kömény, majoránna, pirospaprika). A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, és egy nagy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a szalonnát, rátesszük a húst, és minden oldalról körbesütjük. Kivesszük a húst is a serpenyőből. A visszamaradt pecsenyezsírban üvegesre dinszteljük a cikkekre vágott vöröshagymát és a felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a szintén cikkekre vágott paradicsomot, pár percig pirítjuk együtt. Ráöntjük a fehérbort. Egy kisebb tepsibe beleöntjük a zöldséges-szalonnás ragut, ráfektetjük a rozmaringágakat. Ráhelyezzük az elősütött sertéscombot. Köré szórjuk a leszemezett szőlő felét, és még egy kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lezárjuk, és egy órán át sütjük 180 fokos sütőben Leszedjük róla a fóliát, és még fél órát pirítjuk.

A visszamaradt szaftból kidobjuk a rozmaringot, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a maradék szőlőszemeket.

A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, és vajon megpirítjuk, végül sózzuk, borsozzuk.

Baconbe tekert sertésszűz szőlős mustmártással 

Sós és édes receptek: Baconbe tekert sertésszűz szőlős mustmártással
Baconbe tekert sertésszűz szőlős mustmártással 
Fotó: vsl /  Shutterstock 

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 670 kcal

Hozzávalók:

A pecsenyéhez:

  • 80 dkg sertésszűz
  • 8 szelet baconszalonna
  • 2 evőkanál zsiradék
  • bors

A mártáshoz:

  • 40 dkg piros és fehér szőlő vegyesen
  • 5 dkg vaj
  • 10-15 cm póréhagyma
  • 2 dl must
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál keményítő
  • bors
  • fél kezeletlen citrom leve és héja

Elkészítés:

A szüzeket lehártyázzuk, a végeket levágjuk, erre most nem lesz szükség. A szép középső részt vastag, 4-5 centis karikákra felvágjuk. Mindegyiket betekerjük egy-egy szelet baconszalonnába. Tenyérrel ellapítjuk a kis csomagokat. Alul-felül sózzuk, borsozzuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldalukat öt percig sütjük.

Szeletekre vágjuk a póréhagymát, megdinszteljük a vajon. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a musttal, a borral és a zöldségalaplével. Elkezdjük főzni. A keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, besűrítjük vele a mártást. Beledobjuk a leszemezett szőlőt, és még 2-3 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a citrom reszelt héját, kinyomott levét. A hús mellé kínáljuk a mártást. Burgonyafánk illik mellé.

Burgonyafánk 

Sós és édes receptek: Burgonyafánk
Burgonyafánk
Fotó: Diade Riva Nugrahani /  Shutterstock 

Elkészítési idő: 40 perc
Pihentetés: 40 perc
1 adag: 380 kcal

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárga burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet fokhagyma-granulátum
  • őrölt fehér bors
  • zsiradék a sütéshez

Elkészítés:

Megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Még forrón leszűrjük, áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kétféle lisztet, az élesztőt, a zsírt, a két tojássárgáját, ízesítjük sóval, borssal, csipetnyi fokhagyma-granulátummal, reszelünk hozzá egy kis szerecsendiót. Ha túl masszív lenne, kicsi vízzel lazíthatjuk. Öt percig dagasztjuk. Utána 40 percig hagyjuk kelni, majd olajos kanállal nagy galuskákat formázunk belőle, és forró zsiradékban pirosra sütjük.

Őszi szőlős-csirkés tepsis rakottas 

Sós és édes receptek: Őszi szőlős-csirkés tepsis rakottas
Őszi szőlős-csirkés tepsis rakottas 
Fotó: Elena Veselova /  Shutterstock 

Pácolás: 50 perc
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 660 kcal

Hozzávalók (3 személyre):

  • 3 egész csirkecomb

A páchoz:

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál szárított majoránna
  • 1 kávéskanál szárított borsikafű
  • 2 ág rozmaring
  • 1 ág zsálya
  • 1 dl muskotályos bor vagy must
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Az összeállításhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 lila hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kápiapaprika
  • 1 piros alma
  • 20 dkg mag nélküli szőlő
  • 40 dkg sárga burgonya

Elkészítés:

Elkészítjük a pácot. A zöldfűszerek leveleit lehúzzuk, apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd mindezt összekeverjük a többi fűszerrel, a borral vagy a musttal és az olajjal. Félbevágjuk a combokat, egy nagyobb tálban összekeverjük a páccal a csirkedarabokat, és hagyjuk így állni fél órát.

Közben előkészítjük a zöldségeket. Szükség szerint hámozzuk, tisztítjuk, majd mindent feldaraboljuk: a hagymát, a burgonyát és az almát cikkekre, a zöldségeket ferde darabokra, a paprikát karikákra. Mindezt hozzákeverjük a fél órája pácolódó csirkéhez, és tovább pácoljuk még 20 percig. Átöntjük egy tepsibe, és úgy rendezzük el, hogy a csirkerészek felül legyenek. Közé szórjuk a leszemezett szőlőt. Alufóliával letakarjuk, és 170 fokos sütőben egy órán át sütjük. Leszedjük róla a takarást, és 180 fokon rápirítunk.

Svéd húsgolyók áfonyás mártással és burgonyapürével 

Sós és édes receptek: Svéd húsgolyók
Svéd húsgolyók
Fotó: Sergii Koval /  Shutterstock 

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dl tej
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt kardamon
  • bors
  • 2 evőkanál vaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 2,5 dl tejszín
  • 1 kávéskanál áfonyalekvár
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3,5 dl marhaalaplé
  • bors

A tálaláshoz:

  • 4 adag burgonyapüré

Elkészítés:

Először a gombócokat készítjük el. A kétféle darált húst keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát és fokhagymát. Beletesszük a két egész tojást, az egy deci tejet, fűszerezzük szerecsendióval, kardamommal, sóval, borssal, alaposan összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy lágy, de jól formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a gombóckákat. Kiszedjük a serpenyőből.

Az eddig használt serpenyőben készítjük el a mártást is. Hozzáteszünk még két evőkanál vajat, beleszórjuk a két evőkanál lisztet, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük az alaplével, jól kiforraljuk, közben ízesítjük az áfonyalekvárral, valamint ha szükséges, sóval és borssal. Belerakjuk a húsgolyókat, és öt percig főzzük. Végül hozzáöntjük a tejszínt is, és azzal is alaposan összeforraljuk. Burgonyapürét adunk mellé.

Fetás görögdinnye-saláta

Sós és édes receptek: Fetás görögdinnye-saláta
Fetás görögdinnye-saláta
Fotó: Elena Shashkina /  Shutterstock 

Hozzávalók:

  • 50 dkg görögdinnye
  • 15 dkg kígyóuborka
  • 1 fej lila hagyma
  • 12.5 dkg feta sajt
  • Az öntethez:
  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 2 ek. vörösborecet
  • 0.5 tk. só

Elkészítés:

A görögdinnye héját és magjait eltávolítjuk, majd felkockázzuk a gyümölcsöt. Alaposan megmossuk az uborkát, és hosszában negyedekbe vágjuk, majd cikkekre. A hagymát megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a dinnyét, az uborkát és a hagymát, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

Elkeverjük az olívaolajat az ecettel, és hozzáadjuk a sót. Meglocsoljuk az így kapott öntettel a salátát, óvatosan átkeverjük egyszer, és tálkákba adagolva, frissen kínáljuk.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.