Sörös tarja és grillsajtos lecsó: ínycsiklandó grill receptek augusztusra

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 16. 16:45
Az a legjobb a grillezésben, hogy a hústól a halig, a zöldségektől a gyümölcsökig szinte mindent rádobhatsz a grillrácsra. Íme a legjobb grill receptek a nyár utolsó hónapjára!

Közeledik a nyár vége, ám ezzel közel sem zárul le a grillszezon! Augusztusban, sőt a vénasszonyok nyarán is remek még az idő a kerti sütögetésre, így elhoztunk legjobb grill recepteket, hogy az utolsó napsütéses hónapban is tudj mit virítani a családnak és a barátoknak a grillrács mögül!

A grill receptek királya: Grillezett sörös tarja tejfölös uborkasalátával
Grillezett sörös tarja tejfölös uborkasalátával

Nyár végi grill receptek csak neked

Sörös tarja tejfölös uborkasalátával

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 120 g ketchup
  • 60 ml világos sör
  • 2 ek. olaj + a rácsra
  • bors
  • 800 g sertéstarja 
  • 2 db kígyóuborka
  • 400 g tejföl 
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A ketchupot keverjük ki a sörrel, az olajjal és borssal, majd forgassuk bele a szeletekre vágott, kissé kiklopfolt tarját. Fedjük le, tegyük be a hűtőbe 2-3 órára.
  2. A megmosott kígyó­uborkát gyaluljuk le, finoman sózzuk be, a felesleges 
    levet nyomkodjuk ki belőle. Keverjük a tejfölhöz a lereszelt fokhagymát, 
    forgassuk bele az uborkát. Tálalásig tegyük be a hűtőbe.
  3. A bepácolt tarját sózzuk meg, rakjuk olajjal átkent grillrácsra. Süssük készre vastagságtól függően 10-20 perc alatt, közben forgassuk és kenegessük a visszamaradt páccal. Tálaljuk uborkasalátával és további tetszőleges salátával, savanyúsággal.

Fanny-tipp: Csontos és csont nélküli tarjából is készítheti.

Elkészítési idő: 40 perc + pácolás
Energiatartalom/adag: 549 kcal

Mustáros csirkecombok petrezselymes burgonyával

Mustáros csirkecombok petrezselymes burgonyával
Mustáros csirkecombok petrezselymes burgonyával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 120 g mustár
  • 4 ek. méz
  • bors
  • 4 db csontos csirkefelsőcomb
  • 4 db csontos csirkealsócomb
  • 800 g burgonya
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olaj + a rácsra
  • 2 ek. vaj

Elkészítés:

  1. A mustárt keverjük ki a mézzel és a borssal. Forgassuk bele a combokat, fedjük le, tegyük be a hűtőbe legalább 45 percre.
  2. A krumplit mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük meg, szűrjük le. A petrezselymet aprítsuk finomra. Serpenyőben hevítsük össze az olajat és a vajat, dobjuk rá a petrezselymet, majd a burgonyát. Húzzuk le a tűzről.
  3. A bepácolt combokat sózzuk meg, tegyük olajjal átkent grillrácsra. Forgatva süssük készre 30-35 perc alatt, közben gyakran kenjük át a visszamaradt páccal. A petrezselymes 
    burgonyával tálaljuk.

Fanny-tipp: Barbeque-szósszal is elkészíthető a grillezett csirkecomb.

Elkészítési idő: 60 perc + pácolás
Energiatartalom/adag: 465 kcal

Grillezett kukorica joghurtos salátával

Grillezett kukorica joghurtos salátával
Grillezett kukorica joghurtos salátával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 cső csemegekukorica
  • olaj
  • só 
  • 1 kisebb fej jégsaláta
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 200 g natúr joghurt
  • 4 ek. majonéz
  • frissen felaprított snidling 

Elkészítés:

  1. A megtisztított csemegekukoricát tegyük olajjal átkent grillrácsra, és forgatva süssük puhára kb. 15 perc alatt. Fogyasztás előtt sózzuk meg.
  2. A megmosott jégsalátát, újhagymát és paprikát daraboljuk fel, forgassuk össze. 
  3. A natúr joghurtot keverjük ki a majonézzel, 1 csipet sóval, locsoljuk meg vele a salátát. Díszítsük snidlinggel. Ezt tálaljuk a kukorica mellé mártogatós gyanánt.

Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom/adag: 265 kcal

Lecsó nokedlivel és grillsajttal

Lecsó nokedlivel és grillsajttal
Különc fogás a grill receptek között: lecsó nokedlivel és grillsajttal

Hozzávalók (4 személyre): 

A lecsóhoz:

  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej 
  • vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. édesnemes paprika
  • 4 db t. v. paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 8 db meghámozott paradicsom
  • bors 

A nokedlihez és a grill­sajthoz:

  • 2 db tojás
  • 400 g liszt
  • 2 ek. olaj + a rácsra
  • 250 g grillsajt 

Elkészítés:

  1. A lecsóhoz az olajat lábasban hevítsük fel, fonnyasszuk meg rajta a finomra szelt vöröshagymát. Dobjuk rá az apróra kockázott fokhagymát is, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük el jól a fűszerpaprikával, és tegyük egy kicsit vissza.
  2. Adjuk hozzá a megmosott, felkarikázott paprikákat, majd 2-3 perc múlva a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg, főzzük addig, amíg a paprikák és a hagyma is teljesen meg nem puhul.
  3. A nokedlihez a tojásokat keverjük simára kevés sóval és a liszttel. Fokozatosan adagoljunk hozzá kb. 300 ml hideg vizet. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, tegyünk bele 1 ek. sót és az olajat. Szaggassuk bele a nokedlitésztát, majd gyöngyöző vízben főzzük ki. Szűrjük le.
  4. A grillsajtot vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre, tegyük olajjal átkent grillrácsra, és egyszer megfordítva, néhány perc alatt süssük aranybarnára. Ezt tálaljuk a lecsóhoz és a nokedlihez.

Fanny-tipp: A lecsóhoz adhat 1 db felkarikázott cukkinit, a húsos verzióhoz pedig 250 g lecsó-kolbászt.

Elkészítési idő: 50 perc
Energiatartalom/adag: 612 kcal

Fóliában sült pisztráng burgonyasalátával

Fóliában sült pisztráng burgonyasalátával
Fóliában sült pisztráng burgonyasalátával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g salátaburgonya
  • 2 fej lila hagyma
  • 3 ek. 20%-os ecet
  • 2 csapott ek. porcukor
  • 4 db konyhakész pisztráng 
  • 2 db közepes méretű citrom

Elkészítés:

  1. A salátához a burgonyát mossuk és hámozzuk meg, majd miután felkarikáztuk, főzzük puhára enyhén sós vízben. Végül szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
  2. A kihűlt burgonyát és a meghámozott, félkarikákra vágott lila hagymát tegyük tálba, öntsük fel 600 ml hideg vízzel, adjuk hozzá az ecetet és a porcukrot, sózzuk meg. Tegyük be minimum 3-4 órára a hűtőbe.
  3. A pisztrángokat irdaljuk be, kívül-belül dörzsöljük be sóval. Tegyük a megmosott, félkarikákra vágott citromot a hasüregükbe és az oldalukra, majd egyesével csomagoljuk a halakat alufóliába.
  4. Grillrácsra téve süssük meg 15-20 perc alatt, félidőben egyszer fordítsuk meg. Akkor kész, ha az alufólia kezd megfeketedni. Tálaljuk a burgonyasalátával és további tetszőleges zöldsalátával, zöldségekkel.

Fanny-tipp: A halak hasüregébe tehet rozmaringot vagy kakukkfű ágat is.

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Energiatartalom/adag: 397 kcal

Ezeket a recepteket is próbáld ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.