Leteszteltük: ezek a legjobb főtt kukorica receptek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 24. 20:15
Habár a családi strandolás kötelező kelléke a főtt kukorica, otthon inkább ezeket az izgalmas fogásokat készítsd el. Leteszteltük a legfinomabb főtt kukorica alapú recepteket, amikkel elvarázsolhatod a szeretteid, amíg tart a nyári szezon.

A főtt kukorica a nyár igazi slágere a strandon, de ne álljon meg a gasztronómiai élvezet az egyszerű, csőről lerágott kukoricaszemeknél. A Fanny magazin sokkal ínycsiklandóbb ötleteket hozott ezekkel a kukoricás receptekkel, amikkel kimaxolhatod a kukorica ízélményt, ráadásul nem ördöngösség elkészíteni.

főtt kukoricaalapú recept a kukoricás rizottó
A főtt kukorica számos elkészítési módja ismert, mutatunk pár szuper receptet 
Fotó: Santhosh Varghese /  Shutterstock 

Ezek a legjobb receptek főtt kukorica hozzávalóval

Hideg kukoricaleves popcornnal

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 4 cső kukorica
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g natúr joghurt
  • csilipehely
  • 1 l zöldségleves-alaplé

A TÁLALÁSHOZ:

  • 100 g főtt vagy konzervkukorica
  • 2 marék sós vagy vajas popcorn
  • csilipehely
  • ízlés szerint petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

1. Először éles késsel válasszuk le a csövekről a kukoricaszemeket.

2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott krumplit, a megtisztított, lereszelt fokhagymát, az előkészített kukoricaszemeket is.

3. Öntsük fel alaplével, majd közepes lángon egészen addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Kevés sóval, csilipehellyel ízesítsük.

4. Ekkor a tűzről levéve krémesítsük a levest botmixerrel, és hagyjuk kihűlni. Hűtőbe is tehetjük.

5. Tálalás előtt keverjük bele a joghurtot. A kukoricaszemekkel, popcornnal, csilipehellyel, kevés felaprított petrezselyemmel kínáljuk.

FANNY-TIPP: A csípős csilipehely helyett használhatunk friss koriandert vagy petrezselymet is aprítva.

1 adag 140 kcal

45 perc

főtt kukorica, reccept, pop-corn, leves, tányér
Hideg kukoricaleves pop-cornnal, feldobja az egyszerű étkezéseket is
Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock 

Kukoricás rizottógolyó paradicsomos mártogatóssal

HOZZÁVALÓK (8 DARABHOZ):

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 150 g rizottórizs (arborio vagy carnaroli)
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 3 ek. vaj
  • 500 ml zöldségleves-alaplé
  • 3 ek. reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 80 g főtt vagy konzervkukorica

A PANÍROZÁSHOZ:

  • 100 g liszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 közepes méretű tojás

A SÜTÉSHEZ:

  • 400 ml olaj

A MÁRTOGATÓSHOZ:

  • 400 g konzerv sűrített paradicsom
  • 2 ek. olaj
  • só ízlés szerint
  • kevés őrölt bors
  • 1/2 tk. szárított rozmaring

ELKÉSZÍTÉS:

1. A meghámozott és finomra aprított vöröshagymát süssük üvegesre a lábasban felforrósított olajon. Forgassuk össze a rizzsel, öntsük rá a bort, és nagy lángon kevergetve főzzük, amíg el nem párolog az alkohol.

2. Ekkor adjunk hozzá 1 merőkanál alaplét, és kis lángon főzzük, amíg magába nem szívja. Pótoljuk az alaplét, addig ismételve ezt, amíg a rizs puhára nem fő.

3. Sózzuk meg, keverjük hozzá a vajat és a reszelt parmezánt. Hagyjuk kihűlni, majd rakjuk be a hűtőbe 2-3 órára vagy éjszakára.

4. Keverjük a hideg rizottóhoz a tojást, és osszuk el a masszát nyolc egyenlő részre. Tegyük a bevizezett tenyerünkbe az egyik adagot, lapítsuk ki, majd rakjunk a közepére 1 teáskanál kukoricát. Formázzunk belőle gombócot. Így készítsük el a többi rizs golyót is.

5. Forgassuk meg ezeket előbb a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában. Süssük meg mindegyiket arany barnára a felforrósított olajban.

6. A mártogatóshoz tegyük lábasba az olajat a sűrített paradicsommal, 2 evőkanál vízzel. Forraljuk fel. Ízesítsük szárított rozmaringgal, sóval, borssal, és kisebb lángon főzzük még 10-15 percig. Ezzel kínáljuk a rizsgolyókat.

70 perc + hűtés

1 db 420 kcal

főtt kukorica, paradicsomos rizottó folyó, vegán étel
Kukoricás rizottógolyó paradicsomos mártogatóssal, a vegánok kedvence lehet
Fotó: Santhosh Varghese /  Shutterstock 

Kukoricapelyhes csirkefalatok majonézes burgonyasalátával

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 600 g csirkemellfilé
  • bors
  • 100 g liszt
  • 2 tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g kukoricapehely
  • 300 ml olaj

A SALÁTÁHOZ:

  • 500 g burgonya
  • 150 g tejföl
  • 1 ek. citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 200 g főtt vagy konzervkukorica
  • 1 csokor kapor

ELKÉSZÍTÉS:

1. A megtisztított csirkemellet vágjuk fel kisebb darabokra. Sózzuk, borsozzuk. A húsokat forgassuk meg a lisztben, a felvert tojásban, a zsemlemorzsában, majd újra a tojásban, végül pedig a morzsalékosra tört kukoricapehelyben. Ügyeljünk rá, hogy utóbbi mindenhol alaposan befedje az előkészített húsdarabokat.

2. Süssük aranybarnára a csirkefalatokat a felforrósított olajban, azután szedjük ki papírtörlőre, ami felszívja a zsiradékot.

3. A salátához a megmosott burgonyát héjastul főzzük meg, majd szűrjük le, hámozzuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A tejfölt a megtisztított, lereszelt fokhagymával, a citromlével, illetve az ízlés szerinti sóval jól keverjük ki. Forgassuk bele az előkészített, cikkekre vágott főtt burgonyát, a hideg vízben megmosott, felszeletelt uborkát és a kukoricát. Végül szórjuk meg a salátát a megmosott, finomra aprított kaporral.

5. Az elkészített, lehűtött krumplisalátát a kisütött csirkefalatok mellé kínáljuk.

1 adag 390 kcal

65 perc

főtt kukorica, kukorica pehely, majonézes burgonyasaláta, recept, csirekfalatok,
Kukoricapelyhes csirkefalatok majonézes burgonyasalátával
Fotó: Viktor1 /  Shutterstock 

Kukoricás-virslis muffin

HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):

  • 2 tojás
  • 50 ml tej
  • 120 g tejföl
  • 2 ek. mustár
  • 120 g finomliszt
  • 80 g kukoricaliszt
  • 1/2 tk. Só
  • 1/2 tk. Bors
  • 1 tk. Sütőpor
  • 50 g parmezán vagy ízlés szerinti füstölt sajt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 180 g főtt vagy konzervkukorica
  • 2 virsli

A TÁLALÁSHOZ:

  • 150 g tejföl
  • 100 g főtt vagy konzervkukorica
  • petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

1. Első lépésként a tojásokat keverjük habosra a tejjel, a tejföllel, a mustárral. Egy másik edényben vegyítsük el a kétféle lisztet a sóval, a borssal és a sütőporral. Dolgozzuk össze a két tál tartalmát, azután forgassuk a masszába a lereszelt sajtot, a finomra szelt vöröshagymát és a kukoricát.

2. Tegyünk 1-1 evőkanál masszát a muffintepsi mélyedéseibe, majd rakjunk mindegyikbe egy virslikarikát, és osszuk el rajtuk a maradék tésztát.

3. Süssük a muffinokat a 180 fokos sütőben 30 percig. Ellenőrizzük, hogy átsültek-e, majd hagyjuk kihűlni őket.

4. Kanalazzuk a muffinok tetejére a tejfölt, majd szórjuk meg a kukoricával és a frissen felaprított petrezselyemmel.

1 db 360 kcal

60 perc

főtt kukorica, kukoricás étel, muffin recept, kukoricás-virslis muffin
Kukoricás-virslis muffin, ha már unod a szokásos édes muffinrecepteket
Fotó: zoryanchik /  Shutterstock 

A finom étel elkészítésének titka a jó alapanyag. Az alábbi videó bemutatja, hogyan válaszd ki a tökéletes kukoricát a zöldségesnél:

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.