A főtt kukorica gyerekkori nyári kedvencünk, a szüleink gyakran készítették és a strandon is sokszor megcsapott csábító illata. Amikor azonban már felnőttként próbálod otthon elkészíteni, meglepődve tapasztalhatod, hogy nem is olyan egyszerű eltalálni a tökéletes állagot. Vagy túlfőzzük, vagy rágós marad. Most eláruljuk a trükköt, hogyan sikerüljön a kukorica minden alkalommal pont úgy, ahogy kell, hogy puha, édes és roppanós legyen.
Mielőtt belekezdenénk a főzésbe, meg kell bizonyosodnunk a legfontosabb tényezőről, vagyis a kukorica frissességéről. A szüretelés után órákon belül csökken a szemek cukortartalma, és ezzel együtt az ízélmény is. A piacon tehát érdemes olyan árust keresni, aki őstermelő vagy a közelből szállítja az árut. A friss kukoricát a zöld héjáról és az enyhén ragadós, világos színű bajuszáról ismered fel. Ha biztosra akarsz menni, óvatosan beleshetsz a héja alá is. A telt, nedvdús, világossárga szemek árulkodnak arról, hogy friss a kukorica.
Sokan abban a hitben élnek, hogy a kukoricát hosszan kell főzni, különben nem puhul meg rendesen. Ez azonban tévhit. Ha a kukorica friss, bőven elegendő 3-5 percig főzni azt forró, lobogó vízben. Először egy nagy fazékban forralj fel annyi vizet, hogy az később ellepje a csöveket. Ha a víz felforrt, mehet bele a kukorica. Só nem szükséges hozzá, mert az keményítheti a szemeket, ám ha szeretnéd fokozni az édességüket, egy kevés cukrot szórhatsz a vízbe. Miután a víz újra felforrt, főzd 3-5 percig a zöldséget, és kész is vagy! A kisebb, zsengébb kukoricáknak kevesebb, a vastagabb, nem annyira friss csöveknek kicsit több idő kell, de a 6-7 percet semmiképp se lépd túl. Ha letelt a főzési idő, zárd el a lángot, és hagyd a kukoricát a forró vízben. Így melegen marad, de már nem fő tovább.
Jöhet a klasszikus sózás, de feldobhatod vajjal és borssal. A forró kukorica szépen megolvasztja a vajat, a só pedig kiemeli az édes ízét. Ha valami különlegesebbre vágysz, feldobhatod a kukoricát ízesített vajakkal is. Egy kis fokhagyma, citromhéj, fűszernövények – például bazsalikom, petrezselyem, snidling – izgalmasabbá teszik. Egyre népszerűbb a mexikói stílusú megoldás is: a megfőtt kukorica adobo szósszal megkenve, morzsolt sajttal megszórva igazi ízbomba. Aki szereti a csípőset, egy csipet chiliport is rászórhat.
A főtt kukorica szinte mindenhez illik. Grillhúsok, zöldséges fogások, hamburgerek, könnyű nyári saláták mellé tökéletes, de akár magában is megállja a helyét, ha csak gyors, meleg, de mégis könnyű harapnivalóra vágysz. Ha marad belőle, akkor se menjen kárba: a főtt kukoricaszemeket levághatod a csőről, és salátába, tésztára, krémlevesbe is keverheted azokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.