Így készíthetsz mennyei bodzabogyószörpöt egy kis furfanggal megfűszerezve - az anyósod is kíváncsi lesz a titkodra

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 19. 12:15
Ez a sötétlila gyümölcs telis tele van meglepetésekkel. A bodzabogyószörp készítése egyszerűbb, mint hinnéd az íze pedig varázslatosabb, mint azt valaha is elképzelnéd. Főleg akkor, ha megbolondítod egy kis rafinériával.

A bodzabogyószörp készítése elsőre meglepő ötlet lehet, hiszen a legtöbben csak a bodza virágából készítenek nyári frissítő italt. Pedig a sötétlila bogyók felbecsülhetetlen kincset rejtenek, nem csak a látványuk, de az ízük és a hatásuk is fantasztikus. Egyszerre mély, édes és enyhén fanyar. Ha elkészült, mindenképp kínáld meg vele az anyósodat, és ha eddig nem tette, most biztos örökre a szívébe zár.

Bodzabogyószörp készítése gyorsan és egyszerűen
A bodzabogyószörp készítése egyszerűbb, mint hinnéd
Fotó: Madeleine Steinbach /  Shutterstock 

A bodzabogyószörp készítése: amii mindenkit azonnal rabul ejt

A bodzabogyószörp készítése pofonegyszerű, ugyanis nem csak a virágából ha előkapod a nagymama receptjét, és megbolondítod egy másik elképesztően finom gyümölccsel, amely szintén nem egy szokványos szörp alapanyag: ez nem más, mint a szilva

Hozzávalók: nagyjából 2-3 liter szörphöz:

  • 1 kg teljesen érett bodzabogyó - szár nélkül
  • 1 kg magozott, érett szilva
  • 2 liter víz
  • 1,5 kg cukor
  • egy teáskanál fahéj
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál citromsav a tartósításhoz

Így készül a mennyei bodzabogyószörp szilvával:

  • A bodzabogyókat és a szilvát mosd meg, a szilvát magozd ki.
  • Egy nagy lábasban tedd fel főni a bodzát, szilvát és a vizet. Közepes lángon, lassan forrald fel, majd főzd 30-40 percig, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak.
  • Ekkor add hozzá a fahéjat és a citrom lereszelt héját - a levét még ne. Főzd további 5 percig
  • A főzetet szűrd át nagyon sűrű szűrőn vagy textilpelenkán
  • A tiszta léhez keverd hozzá a cukrot, forrald fel, majd add hozzá a citrom kifacsart levét és a citromsavat, és főzd még egy-két percig, de ne tovább
  • forrón üvegekbe töltve, száraz dunsztban hagyd kihűlni

Bors tipp:

A bodza és a szilva házasságából született szörpöt ihatod hidegen, vagy hűvösebb estéken akár melegen teaként is kortyolgathatod.

Egészség egyetlen pohárban – a bodza jótékony hatásai

A fekete bodza bogyója és a szilva is gazdag C-vitaminban, flavonoidokban és antocianinokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Segíthetnek az immunrendszer támogatásában, enyhíthetik a megfázás és az influenza tüneteit, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Magas rosttartalmuk támogatja az emésztést, miközben a természetes színezőanyagok a sejtek öregedését lassíthatják.

Ha szeretnél bodzabogyólekvárt is készíteni, akkor nézd meg a videót!
 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.