A bodzáról sokunknak a szörp ugrik be először. Tudtad azonban, hogy a bodza bogyós termése igazi szuperélelmiszer? Már a magyar népgyógyászatban is használták gyógyhatásai és magas vitamintartalma miatt. Nézzük, még mit lehet készíteni belőle!
A nyár közepétől a kora őszig érő, sötétlila bodzabogyó nagyon egészséges. Tudtad például, hogy jótékonyan hat a légutakra, valamint vese- és vértisztító hatású? Ezenkívül magas az A- és C- vitamin tartalma is. A bodza számtalan módon felhasználható, szóval ha eddig csak lekvárként gondoltál rá, most meg fogsz lepődni! Mutatunk négy olyan egyszerű bodzás receptet, amellyel garantáltan sikert aratsz.
A bodzabogyó nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Fotó: Nastyaofly / shutterstock
1. Házi bodzaszirup
Miután a bodzabogyókat leszemeztük, alaposan mossuk át azokat hideg vízben, majd mérjük le a mennyiséget, és tegyük egy nagyobb lábasba. Szórjunk rá annyi cukrot, amennyi a gyümölcs súlyának a fele – ha sűrűbb, tartalmasabb szirupot szeretnénk, mehet bele kicsit több is. Ezután közepes lángon főzzük, egészen addig, míg a bogyók teljesen megpuhulnak, és kezd szétfőni a húsuk.
A megpuhult gyümölcsöt egy sűrű szűrőn vagy szitán áttörjük, a magokat kidobjuk, a visszamaradt sötétbordó levet pedig visszatesszük a tűzre. Ekkor ízesíthetjük: egy kevés fahéj, gyömbér vagy szegfűszeg remekül passzol hozzá. Miután újra felforrt, még forrón tiszta üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, takaróba bugyoláljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután mehet a kamrapolcra.
A gazdag, aromás szirupot limonádéalapként is használhatjuk. Ha pedig megfáztunk, egy kanállal keverjünk a forró teába – a bodza köhögéscsillapító, immunerősítő hatása ilyenkor igazán jól jön.
A bodzaszirup sokoldalúan felhasználható. Fotó: Chatham172 / shutterstock
Ha valamilyen igazán különleges desszertre vágysz, amely nemcsak szemet gyönyörködtető, de ízében is egyedi, próbáld ki ezt a sütés nélküli, gluténmentes gyümölcstortát! A fanyar bodza és a friss citrom találkozása az édes, mandulás alappal és a tetejére pakolt lédús gyümölcsökkel egyszerűen ellenállhatatlan.
A datolyákat áztasd be kb. 2 evőkanál forró vízbe.
A mandulát egy kevés sóval tedd aprítógépbe, és daráld morzsalékos állagúra.
Add hozzá a datolyát és 1 evőkanál vizet, majd aprítsd tovább, amíg összeálló masszát kapsz.
Bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral, és egy spatula segítségével egyenletesen nyomkodd bele a masszát az aljába.
Bodzalé elkészítése:
Három bögre megtisztított bodzabogyót tegyél lábasba ½ bögre vízzel.
Alacsony lángon főzd kb. 20 percig, közben óvatosan nyomkodd szét a bogyókat.
Szűrd le a keveréket gézlapon vagy finom szűrőn át, hogy minél több levet kinyerj belőle. Ebből 2 bögrére lesz szükség.
Krém
Keverd össze a citromlevet és a bodzalét egy kisebb lábasban, és melegítsd közepes lángon.
Egy másik tálban habosítsd fel a tojásokat és a tojássárgákat. Keverés közben adagold hozzá a cukrot, míg sima, világos masszát kapsz.
Folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a forró bodzás-citromos keverék felét vékony sugárban.
Az így kialakult krémet öntsd vissza a lábasban maradt bodzaléhez, és főzd tovább közepes lángon, amíg joghurtsűrűségűvé nem válik (kb. 10–20 perc). Ha nem sűrűsödik, adj hozzá egy evőkanál vízben elkevert kukoricakeményítőt, és kevergesd tovább.
Ha elérte a kívánt állagot, keverd bele az olvasztott vajat, majd hagyd hűlni néhány percet.
Ezután simítsd a krémet a tortaalapra, és tedd hűtőbe legalább 2 órára.
Díszítés:
Ha a krém megdermedt, díszítsd a tetejét friss gyümölcsökkel – minél színesebb, annál jobb!
Ez a fagyi nemcsak különleges, de meglepően egyszerűen elkészíthető. Tálalhatod mézzel, csokiszósszal vagy maradék gyümölcssziruppal – mindenhogy mennyei!
Hozzávalók:
2 bögre bodzabogyó
1 bögre víz
cukor ízlés szerint (max. 1,5 bögre)
2 bögre tejszín
1,5 bögre tej
3–4 evőkanál író vagy kefír
5 tojássárgája
Elkészítés:
Készíts szirupot a fent leírt módon, vagy vedd elő a korábban elkészített szirupodat.
Fagylaltalap: a tejszínt és a tejet tedd egy vastag falú edénybe, és közepes lángon kezdd melegíteni. Add hozzá a bodzaszirupot – kb. 1,5 bögre az ideális, de kóstolgasd, és használd saját ízlésed szerint. A keveréket melegítsd 70 Celsius-fokra (gőzöljön, de ne forrjon).
A tojássárgákat verd fel egy tálban, majd temperáld: egy tűzhelyre helyezett edényben óvatosan, folyamatos keverés mellett kanalazz hozzá egy keveset a meleg tejes keverékből, majd még egy keveset, így nem lesz belőle rántotta. Ezután öntsd vissza az egészet az edénybe, keverd jól össze, és főzd újra 70 Celsius-fokig melegítve, míg krémes állagot nem kapsz.
Vedd le a tűzről, add hozzá az írót vagy kefírt (ez frissességet és enyhe savanykás ízt ad). Hagyd szobahőmérsékleten hűlni kb. 15 percig, majd tedd a hűtőbe legalább pár órára, de akár egy éjszakára is.
Amikor teljesen lehűlt, öntsd fagylaltgépbe, és kövesd a géped használati utasítását.
A bodzabogyó nyersen enyhén mérgező, ezért mindig főzd meg, mielőtt felhasználod! A fekete bodza (Sambucus nigra) ehető, a piros bogyós változat nem – ha bizonytalan vagy, inkább vásárolj megbízható helyről vagy kérj tanácsot szakértőtől.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.