Az ezerarcú bodza - bodzafagyi recepttel

fagyi
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 19. 15:28
Májusban és június első felében virágzik az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, a bodza.

Májusban és június első felében virágzik az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, a bodza.

Érdemes olyan helyen beszerezni, ami távol esik a forgalomtól, hiszen a rajta lévő értékes virágpor miatt nem szabad megmosni. Kitűnő program, ahogy az egész család együtt keresi az erdőben a bodzavirágot.

Bodzavirág

A bodza története

Talán nem is gondolnánk, hogy a bodzának milyen komoly történelme van. Már az ókori Rómában is ismerték és szerették. Főleg a nők körében terjedt el, ugyanis az érett bogyóival csodásan lehetett színezni az arra már rászoruló hajat. A fekete hajszín elérése érdekében a bogyókból forralt lével mostak hajat a hölgyek.

A dán mitológiában a növényt mágikus erővel és hatalommal ruházták fel. Hylde Moert, a természet istennőjét tisztelték a bodzában. Úgy tartották, hogy a bodzafa az erdő lelke, a bodzaligetekben lejtenek táncot az erdő tündérei. Nagy becsben tartották, úgy gondolták, a fa szerencsét hoz és megvédi a gonosztól azt, aki gondozza. Ebből kifolyólag sokszor ültették a bodzafát a ház közelébe, talán innen is maradt fent a mai napig, hogy a bodza sok háztartásban fordul elő.
A bodza a keresztény kultúrában is megjelenik. Egyes nézetek szerint Jézus keresztfájának anyaga, más nézetek szerint Júdás is egy bodzafára kötötte fel magát.

Gyógyhatásai

A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A friss bodzahajtás erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre. A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják.

Konyhai felhasználása

Az interneten számos bodzás receptre bukkanhatunk. Aki kicsit már unja a hagyományos recepteket, annak biztosan lesz egy-két újdonság is, amire még nem is gondolt. Alapvetően a bodza konyhai felhasználása két részre bontható.

Egyrészt, hasznosíthatjuk virágát. A legismertebb a bodzaszörp, illetve ennek „bubis” változata, a bodzapezsgő. A bodzaszörpből készíthetünk fagylaltot, bólét, ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket. A friss virágot keverhetjük palacsintatésztába is, szárítva pedig torták, sütemények díszítőeleme lehet. Ha különleges öntettel szeretnénk feldobni salátánkat, érdemes kipróbálni a bodzaecetet. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rántott bodzavirág is.

Másrészt, a bodzabogyó is kiváló alapanyag. Készíthetünk belőle mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort, vagy akár likőrt is.

Kedvcsinálónak íme a joghurtos bodzavirágfagylalt.

Hozzávalók:
6 db bodzavirágtányér
1 db lime
1/2 dl almalé
2 ek. méz
3 dl joghurt (1,5%-os)
1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
1 ek. porcukor
1 db zselatinlap
folyékony édesítőszer

Elkészítés:
A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.

Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek. joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.

(forrás:http://www.mindmegette.hu/joghurtos-bodzaviragfagylalt.recept/)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.