Nagymama receptjei: 5 kiadós főétel ebédre és vacsorára

vacsora
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 17. 11:30
Vannak ízek és illatok, amelyek emlékeket ébresztenek bennünk – ilyen a frissen sült hús vagy egy ínycsiklandó sütemény, amelyet a nagymama készít a legfinomabban.

Öt kiadós főételt gyűjtött össze a Fanny magazin, ezek a receptek ebédként és vacsoraként is remekül megállják a helyüket! Azt is elárulhatjuk, hogy nosztalgikus ízélményben lesz részed!

Neked is van bevált recepted? / Fotó:  Fanny magazin 

Szaftos zsebes karaj

Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés

Hozzávalók 4 adaghoz
A páchoz:
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál füstölt pirospaprika(vagy sima pirospaprika)
2 teáskanál mustár
1,5 dl olívaolaj

A húshoz:
1,2 kg sertéskaraj

bors

A töltelékhez:
30 dkg sajt
20 dkg szeletelt sonka
10 dkg póréhagyma
2 kaliforniai paprika

Elkészítés

  1. Egy keverőtálba rakjuk az őrölt köményt, a majoránnát, az őrölt koriandert, a fokhagymaport, a füstölt paprikát és a mustárt, végül felöntjük az olajjal. Az egészet alaposan összekeverjük, majd felhasználásig félretesszük.
  2. Ha a karaj hártyás, késsel óvatosan levágjuk, ügyelve, hogy a húst ne vágjuk meg. Elkészítjük a zsebeket. A húst egy éles késsel nagyjából 1,5-2 centiméteres távolságban keresztben bevágjuk, a hús vastagságához mérten, nagyjából a feléig. Ízesítjük minden oldalát és a zsebeket is sóval és borssal.
    3. A húst áttesszük egy sütőtálba, majd az egészet alaposan lekenjük a fűszeres páccal, kézzel be is dörzsölhetjük, hogy mindenhol szépen fedje. Ezután hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk érni a pácban.
    4. A pihentetés után a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Következik a zsebek megtöltése. A sajtot hasábokra vágjuk, és a hasábokat becsomagoljuk a sonkába, így biztosan nem folyik ki sütés közben az olvadó sajt. Ezeket a kis sonkabatyukat berakjuk a pácolt karaj zsebeibe.
    5. Jöhetnek a zöldségek, először az alaposan megmosott, felkarikázott póréhagyma, majd a szintén megtisztított, felcsíkozott színes kaliforniai paprikák.
    6. A sütőtálat lefedjük sütőpapírral és alufóliával, majd az előmelegített sütőbe helyezzük 90 percre. Azután levesszük a tetejéről a fóliát, és a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük. További 5-10 percig sütjük a húst, amíg szép piros nem lesz.
    7. Tálalás előtt hagyjuk pihenni a húst nagyjából 20 percig, majd szeletelhetjük is! Köretnek kínálhatunk hozzá burgonyapürét vagy rizst, ami lehet akár zöldséges is, mellé már csak egy kis savanyúság kell, és indulhat a falatozás.

 

Töltött karalábé

Hozzávalók 4 adaghoz:
8 karalábé

A töltelékhez:
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
friss petrezselyemzöld
25 dkg darált pulyka
20 dkg főtt rizs
1 tojás
bors
1 tk. fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. A töltött karalábé elkészítéséhez a karalábékat egy élesebb kiskanállal vagy karalábévájóval „kibelezzük”, a belsejüket megsózzuk. A karalábé kikanalazott részének felét felkockázzuk a töltelékhez.
    2. A hagymákat apróra vágjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprított karalábé-belsőt is, és alaposan lepirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
    3. A töltelékhez alaposan összekeverjük a pirított karalábét, a darált húst, a főtt rizst és a tojást. Megborsozzuk és megszórjuk a fűszerpaprikával és a petrezselyemmel. Ezután megtöltjük vele a kivájt karalábékat.
    4. Tepsibe tesszük őket és egy kevés vizet öntünk alájuk. Fóliával letakarva 180 fokon bő 1 óra alatt készre pároljuk, majd fólia nélkül pirosra sütjük a tetejüket.
Roast,Chicken,Or,Turkey,With,Sage,Stuffing,,Pumpkin,Pie.,Thanksgiving
A töltött csirkére nehéz nemet mondani! / Fotó: freeskyline

Gombával és szalonnával töltött sült csirke

Hozzávalók:
1 konyhakész csirke

A töltelékhez:
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
1 tojás
1 zsemle

őrölt bors
fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, kívül-belül besózzuk.
    2. A töltelékhez a szalonnát, a hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A gombát szeletekre vágjuk.
    3. A szalonnát kipirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a petrezselymet és az egész tojást.
    4. A tölteléket a csirke hasüregébe töltjük, hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük, és a sütő rácsára helyezzük. Alá teszünk egy tepsit, amibe vizet öntünk. Így a lecsöpögő zsír nem ég a sütőre, és a gőzben hamarabb puhul a csirke. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Közepes lángon szép pirosra sütjük.
    5. Zöldségekkel, rizzsel vagy krumplival tálaljuk.

Fanny tipp: A töltelékhez keverhetünk egy kockákra vágott főtt tojást. Ha marad a töltelékből, a csirke bőre alá is tehetünk belőle.

Fotó:  Fanny magazin 

Csirkemellpaprikás

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 ek. zsír
1 vöröshagyma
1 csipet só
1 csipet bors
80 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor (opcionális)
2 paprika
1 ek. pirospaprika
1 paradicsom
1 dl tejszín
1 ek. tejföl

Elkészítés:

  1. Előkészítjük az alapanyagokat: a vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk; a csirkemellet nagyjából kétcentis kockákra vágjuk; a paprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát felszeleteljük, majd félcentis darabokra vágjuk – így nem lesz darabos a szaft –, a paradicsomot apróra kockázzuk; végül a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, apróra vágjuk.
    2. Egy serpenyőben közepes lángon zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a vöröshagymát, enyhén sózzuk, hogy könnyebben kiengedje a nedvességét. Ha kissé üveges, hozzáadjuk a csirkemellkockákat, együtt pirítjuk tovább, közben ízesítjük sóval, borssal.
    3. Ha kifehéredtek a húsok, hozzáadjuk a fokhagymát, tovább pároljuk pár percig, majd felöntjük a fehérborral. Ha az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd megszórjuk a pirospaprikával, ezt is alaposan elkeverjük. Következik a paradicsom, végül felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten nagyjából fél óra alatt készre pároljuk.
    4. Ha a hús megpuhult, és a szaft is kissé besűrűsödött, hozzáöntjük a tejszínt, majd belekanalazzuk a tejfölt, elkeverjük, és még egyet forralunk rajta.
    5. Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
     
Fotó: Fanny magazin

Marha hátszín vadas mártással

Elkészítési idő: 3, 5 óra
A húshoz:
80 dkg hátszín
1ek. zsír

A mártáshoz:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
1 narancs
1 citrom
1 alma
8 szem szemes bors
3 szem borókabogyó
2 ek. kristálycukor
2 babérlevél

bors
1 ek. kakukkfű
1.5dl száraz fehérbor
1dl tejszín
2 ek. tejföl
1 tk. mustár
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A zöldségeket meghámozzuk, felaprítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. A citrusfélék héjából hámozóval 2-3 csíkot lehámozunk, az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, felkockázzuk.
    2. Előkészítjük a fűszereket is: az egész borsot és a borókabogyót egy teatojásba rakjuk, így kerül majd a főzőlébe, amikor a mártást készítjük. Ez a legegyszerűbb módja, hogy az apró fűszereket ne daráljuk le.
    3. A húst egy fazékban a zsiradékon elősütjük, minden oldalát körbepirítjuk, majd kivesszük, és félretesszük.
    4. Karamellt készítünk: a fazékba kanalazzuk a cukrot, majd ha felolvadt és gesztenyebarna színű, jöhetnek a zöldségek és az alma. Dinszteljük néhány percig, majd hozzáadjuk a citrom- és narancshéjat, a babérleveleket, közben sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, megkevergetjük, majd felöntjük a fehérborral.
    5. Pár perc elteltével visszahelyezzük a húst a fazékba, belerakjuk a fűszeres teatojást, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi pont ellepi, és lefedve, alacsony lángon nagyjából 2 óra alatt készre főzzük.
    6. Az elkészült alapból kivesszük a megfőtt húst, a citrushéjakat, a teatojást és a babérleveleket. A főtt zöldségeket átmerjük egy turmixgépbe annyi főzőlével, amennyi még nem lepi el teljesen. A többi lét nem öntjük ki, ha sűrű lenne a mártásunk, ezzel tudjuk hígítani.
    7. A zöldségalaphoz adjuk a tejszínt, a tejfölt, a mustárt, ízesítjük fél-egy citrom levével attól függően, mennyire savanyú, végül a narancs levét is hozzáadjuk és nagyjából 3-4 percig turmixoljuk, amíg szép mártást nem kapunk. Turmixolás közben a szószhoz adjuk a vajat is, ezzel gazdagabb ízűvé és fényesebbé tesszük. Fontos, hogy kóstoljunk közben, és ha szükséges, fűszerezzük, akár cukrot is adhatunk hozzá, a lényeg, hogy harmonikus ízre törekedjünk.
    8. A mártást egy szűrő segítségével átszűrjük. A húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel díszítve kínáljuk. Fogyaszthatjuk zsemle- vagy szalvétagombóccal, de a tészta és a krokett is tökéletes köretválasztás lehet.

Fanny tipp: Készíthetjük sertés- vagy csirkehúsból is; vagy vadhúsból, nyúlhúsból, ha igazán finomat szeretnénk.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.