
A tudósok szerint három olyan étel is van, amelyben előfordul a ferulinsav - ez egy fontos vegyület, amely szerepet játszhat a szívroham megelőzésében – írja a The Sun
A ferulinsav egy természetes antioxidáns, amely segíthet megelőzni a koszorúér-görcsöket. Ezek nemcsak mellkasi fájdalmat, hanem súlyosabb szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.
A japán Toho Egyetem kutatócsoportja egy projekt keretében sertéskoszorúereken végzett kísérleteket. A tesztek során arra jutottak, hogy a ferulinsav jelentősen csökkenti a kémiai ingerek által kiváltott artéria-összehúzódásokat, méghozzá kétféleképpen is.
Az első mechanizmus az, hogy megakadályozza a kalcium bejutását az izomsejtekbe, ami normál esetben az artériák összehúzódásáért felel. A másik mód az, hogy ha a kalcium nem vesz részt a folyamatban, akkor egy fehérje aktiválódását gátolja meg, ezzel állítva le az összehúzódást.
A kutatás során a tudósok arra is rájöttek, hogy a ferulinsav még a diltiazemnél is hatékonyabb lehet. Ez egy széles körben használt gyógyszer, amit az erek ellazítására írnak fel.
Mivel a ferulinsav növényi alapú és biztonságosnak tekinthető, potenciálisan egészséges élelmiszer-összetevőként, vagy akár a jövő szívgyógyszereinek alapjaként is felhasználható.
– mondta Dr. Kento Yoshioka, a tanulmány vezető kutatója.
Na de milyen ételekben található sok ferulinsav?
A tudósok szerint bár számos élelmiszerben megtalálható, a leghatékonyabb források: a rizs, a kávé és a spenót.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.