Többször is használod a sütőpapírt? Csak ebben az esetben teheted, különben az egészséged bánja!

sütőpapír
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 22. 08:02 / FRISSÍTÉS: 2025. március 22. 13:17
Szakértő leplezte le ennek a lusta szokásnak a következményét.

Mindannyiunk számára az elsődlegesnek kell lennie a konyhai higiéniának. Sok helyzetben azonban sajnos a gyorsaság vagy az egyszerűség megkívánja, akkor előfordulhatnak kivételek. Például a sütőpapírral kapcsolatban, amikor a cseréljük vagy ne cseréljük kérdésben az utóbbira esik a választásunk.

 

A Mindmegette utánajárt, okozhat-e bármilyen gondot ez a fajta „hanyagság”.

A sütőpapír igazán univerzális konyhai kellék, amit sokféleképpen felhasználhatunk. Különböző ételeket csomagolhatunk bele, kinyújthatjuk rajta a tésztát, de leggyakrabban a tepsibe tesszük, a sült húsok, zöldségek és sütemények alá.

Biztonságos-e a sütőpapír újrafelhasználása? 

elsősorban attól függ, mire használtuk fel legelső alkalommal, és hogy a használatból adódóan magába szívott-e olajat, van-e rajta élelmiszermaradék vagy olyan szennyeződések, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

Mindaddig, amíg a sütőpapír láthatóan nem szennyezett, akár többször is újrafelhasználható, például nem zsíros tésztájú sütemények sütése után és újból. 

A zsírok, ételmaradékok és szennyeződések láthatóságán kívül figyelembe kell venni azt a hőmérsékletet is, aminek a sütőpapír ki volt téve. Ha az ételeket 120 fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor biztonságos a sütőpapír újrafelhasználása, ugyanis ezen a hőmérsékleten elpusztul a legtöbb baktérium az olyan hozzávalókból, mint a tej vagy a tojás. 

Mikor nem szabad újrahasznosítani a sütőpapírt? 

Kockázatos lehet az egészségünkre az sütőpapír újrahasznosítása akkor, ha zsíros ételt sült rajta. A maradék zsír ugyanis oxidálódhat és avasodhat, ami ráadásul kellemetlen mellékízt ad az ételnek. Szintén nem ajánlott újrahasználni a sütőpapírt, ha nyers fehérjével érintkezik, tehát ha például csirkemellet sütöttünk rajta. A hús nedvességet enged ki magából, ami táptalaja lehet a baktériumoknak, különböző kórokozóknak. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.