4 isteni süti, ha szereted az aszalt gyümölcsöket

aszalt gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2025. január 05. 11:00
Amíg elérkezik a friss gyümölcsök szezonja, használjuk bátran a szárított változatokat!

Aszalt gyümölcsös szelet

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (10 szelethez): 

200 g aszalt gyümölcs (alma, sárgabarack, meggy, szilva vegyesen)

100 ml rum

150 ml tej

100 ml olaj

1 db tojás

60 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

250 g liszt

6 g mézeskalács-fűszerkeverék

1 tk szódabikarbóna

1 tk őrölt fahéj

porcukor

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket legalább 15 percre áztassuk a rumba.

2. A tejet, az olajat és az enyhén elhabart tojást tegyük egy nagyobb tálba. Egy másik edényben keverjük össze a kétféle cukrot, az átszitált lisztet, 1 csipet sót, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. A száraz hozzávalókat apránként adjuk a tejes elegyhez, és dolgozzuk össze a tésztát.

3. Béleljünk ki egy 15 × 25 cm-es formát sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. A lecsöpögtetett gyümölcsöket daraboljuk fel, és terítsük el a tetején. Süssük a süteményt a 150 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig, majd miután kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

Elkészítési idő: 60 perc

Fanny-tanács, ha kell:

A nagyobb gyümölcsszeletekből mutatós mintát is kirakhat a sütemény tetején.

Vörös áfonyás-barackos keksz

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (18 darabhoz):

2 db tojás

60 g méz

60 g vaj

1 tk vaníliakivonat

260 g darált mandula

30 g étkezési keményítő

50 g aszalt vörös áfonya

50 g aszalt sárgabarack

Elkészítés:

1. A tojásokat habarjuk el. Adjuk hozzá a mézet, a felolvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Egy másik edényben keverjük össze a darált mandulát az étkezési keményítővel és 1 csipet sóval. Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, majd dolgozzuk a tésztába az aszalt vörös áfonyát és sárgabarackot is. Végül folpakba csomagolva tegyük be legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.

2. Osszuk el a tésztát kb. 40 g-os darabokra. Formázzunk ezekből golyókat, és helyezzük el őket a sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy, hogy bőven hagyunk helyet közöttük. A tetejüket villával vagy egy kanál domború felével lapítsuk le.

3. Süssük a kekszeket a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ha kihűltek, és nem fogyasztjuk el azonnal, kekszesdobozban vagy mutatós üvegben is tárolhatjuk őket.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Fanny-tanács, ha kell

Áfonya helyett mazsolával is elkészítheti.

Málnás tortácska

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 darabhoz):

A tésztához:

120 g vaj

60 g porcukor

200 g liszt + a nyújtáshoz

1 db tojásfehérje

szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

120 g natúr vajkrém

100 g kristálycukor

2 db tojás

1 db tojássárgája

100 ml cukrozatlan habtejszín

15 g kukoricakeményítő

1 tk vaníliakivonat

20 g liofilizált málna

Elkészítés:

1. A vajból, a porcukorból, az átszitált lisztből, a sóból és a tojásfehérjéből gyúrjunk sima tésztát. Folpakba csomagolva tegyük be a hűtőbe 15 percre.

2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle köröket. Tegyük ezeket 10 cm átmérőjű minipiteformákba, majd rakjuk vissza a hűtőbe 15 percre. Ezután villával szurkáljuk meg a tészták alját. Tegyünk rájuk sütőpapírt, arra szárazbabot, és süssük elő a tésztakosárkákat a 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.

3. A töltelékhez a vajkrémet keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá az elhabart tojásokat és a tojássárgáját, a tejszínt, a keményítőt, valamint a vaníliakivonatot, és keverjük habosra a hozzávalókat.

4. Távolítsuk el a babot és a sütőpapírt a tésztakosárkákról, majd osszuk el bennük a tölteléket. Szórjuk rájuk a málna felét, és süssük készre a tortácskákat a 150 fokos sütőben kb. 25 perc alatt. Ha kihűltek, a maradék málnával megszórva tálaljuk őket.

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés

Aszalt gyümölcsös tekercs

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (25 szelethez):

250 g aszalt datolya

250 g aszalt sárgabarack

50 g szezámmag + a forgatáshoz

50 g napraforgómag

150 g natúr kesudió

1 db bionarancs

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt kardamom

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk forró vízben 20 percig. Ezután öntsük le róluk a vizet, és turmixoljuk össze őket.

2. Keverjük a gyümölcsmasszába a szezámmagot, a napraforgómagot, a durvára darabolt kesudiót, a narancs lereszelt héját és a fűszereket. Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, majd osszuk ketté, és formázzunk belőlük egy-egy hengert, amiket forgassunk meg szezámmagban. Tálalás előtt folpakba csomagolva tegyük be őket a hűtőszekrénybe.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Forrás: Fanny magazin

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.